Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τέσσερις αδυναμίες στην ελληνική οικονομία βλέπει ο οίκος Fitch

Τέσσερις αδυναμίες στην ελληνική οικονομία βλέπει ο οίκος Fitch

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τέσσερις αδυναμίες στην ελληνική οικονομία βλέπει ο οίκος Fitch

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και στους κινδύνους που θέτουν στα δημοσιονομικά της χώρας οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και στα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών, αναφέρεται ο οίκος Fitch σε έκθεσή του, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν και θετικές εξελίξεις βάσει των οποίων παραμένει η αξιολόγηση της Ελλάδας στην βαθμίδα ΒΒ-.

Σύμφωνα με τη Fitch, η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει τέσσερις σημαντικές αδυναμίες. Το δημόσιο χρέος (181% του ΑΕΠ το 2018) και το καθαρό εξωτερικό χρέος (141% του ΑΕΠ) είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. Ακόμη, τα NPLs των ελληνικών τραπεζών φθάνουν το 45% του ΑΕΠ της χώρας και είναι επίσης υψηλά σε σχέση με τα κεφάλαιά τους.

Την ίδια στιγμή, όπως υπογραμμίζει ο οίκος, η τάση της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα είναι αναιμική (1,2%) λόγω των αδύναμων δημογραφικών στοιχείων και της χαμηλής παραγωγικότητας στην αγορά εργασίας.

Τέλος, το ιστορικό των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων είναι αδύναμο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα και αυτό επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Αν και ο οίκος δεν θεωρεί πως η μη περικοπή των συντάξεων και η μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου ακινήτων στον προϋπολογισμό του 2019 αποτελούν σημαντική αλλαγή στη δημοσιονομική στάση, ωστόσο προειδοποιεί πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τα δημοσιονομικά της χώρας το 2019 και το 2020.

Ο μεγαλύτερος αφορά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις κατά των περικοπών των συντάξεων του 2012 και τις εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του 2016. Οι εκτιμήσεις γύρω από το δυνητικό δημοσιονομικό κόστος ποικίλλουν και εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες της τελικής απόφασης. Παρόλο που η κυβέρνηση άσκησε έφεση κατά των αποφάσεων, αυτές συμβάλλουν στην αβεβαιότητα, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει έκτακτα μέτρα εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Επίσης, ένα άλλος μεγάλος κίνδυνος αφορά τον τραπεζικό κλάδο και το ζήτημα των NPEs, με τα δύο σχέδια που έχουν προταθεί (ΤΧΣ, ΤτΕ) να αποτελούν θετική εξέλιξη αλλά να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους εκτέλεσης· ωστόσο, και να εφαρμοστούν, οι επιπτώσεις τους δεν θα φανούν φέτος αλλά στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Πάντως, σημειώνει η Fitch, αυτοί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι περιορίζονται κάπως από το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας της χώρας.

Τα θετικά

Ο οίκος τοποθετεί στα θετικά της ελληνικής οικονομίας το κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο, αν και ανερχόταν στις 20.284 δολάρια το 2018, από 31.700 δολάρια το 2008, εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση ΒΒ, ΒΒΒ. Επίσης, πάνω από τα δύο τρίτα του εξωτερικού χρέους είναι προς τους επίσημους πιστωτές, και έτσι η εξυπηρέτησή του είναι βιώσιμη, ενώ άνω του 80% του χρέους της γενικής κυβέρνησης είναι σταθερού επιτοκίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων. Η Fitch εκτιμά πως το 2018 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 1,9% του ΑΕΠ, το οποίο είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσον όρο των χωρών με αξιολόγηση ΒΒ (2,6% του ΑΕΠ).

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text