Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Απόλυτο Σύστημα | Εξαιρετικά θετική μέρα για την αγορά - Απόλυτο Σύστημα (28/2/2019)

Εξαιρετικά θετική μέρα για την αγορά - Απόλυτο Σύστημα (28/2/2019)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξαιρετικά θετική μέρα για την αγορά - Απόλυτο Σύστημα (28/2/2019)

Ακούγοντας το πρωί την είδηση ότι ο πρόεδρος Τραμπ τα “έσπασε” με τον (καινούργιο) φίλο του Κιμ Γιονγκ Ουν, φοβηθήκαμε ότι οι αγορές θα είχαν πρόβλημα σήμερα, αφού ήδη από το πρωί, τα παράγωγα των κυριότερων αγορών κινήθηκαν πτωτικά.

Επίσης φοβηθήκαμε ότι το άρθρο της Wall Street Journal, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, εν όψει της αξιολόγησης, θα λειτουργούσε αρνητικά στην αγορά, η οποία έχει ήδη σημειώσει μία μεγάλη άνοδο.

Όμως, η σημερινή μέρα ήταν από τις πιο εντυπωσιακές των τελευταίων μηνών. Απόλυτος πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος σημείωσε μονοπώλησε το ενδιαφέρον και προσδιόρισε τις εξελίξεις.

Παραθέτουμε ένα σχόλιο το οποίο ετοιμάσαμε για το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ (το οποίο θα κυκλοφορήσει -θα ανέβει στο site- αύριο το μεσημέρι), που αναφέρεται στη σημερινή κίνηση των τραπεζών και γενικότερα στον τραπεζικό κλάδο.

***
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 28/2/2019, ο τραπεζικός δείκτης (ΔΤΡ) σημείωσε άνοδο κατά 9,25%. Το μεγάλο αυτό “άλμα”, έφερε στη μνήμη μας, το ταραγμένο -για τις τράπεζες, αλλά και για όλη την Ελλάδα- 2015, όπου διακυμάνσεις (πάνω ή κάτω) μεγαλύτερες του 10% για τον τραπεζικό δείκτη, ήταν η καθημερινότητα (δείτε εδώ) Ο κυριότερος λόγος ήταν η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά επιπρόσθετα λειτούργησαν η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα για τη χώρα και το κλείσιμο των τραπεζών. Στην αρχή του 2015, ο ΔΤΡ είχε τιμή 19.236 μονάδες. Στο τέλος του έτους, είχε υποχωρήσει στις 1.178 μονάδες ή -93,9% - πρέπει να είναι από τις μεγαλύτερες πτώσεις σε ένα έτος για βασικό κλάδο στην ιστορία των χρηματιστηρίων! Και μέχρι τις 30/6/2016 είχε υποχωρήσει στις 690,55 μονάδες, ή -41,4%. Σήμερα (28/2/2019) ο κλάδος βρίσκεται στις 545,99 μονάδες. Ποιά είναι η αξία του; Έχει προοπτική ανόδου;

Μετά την κατά περίπου 45% άνοδο του τελευταίου μήνα, η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση του κλάδου βρίσκεται στα 5,3 δισεκατομμύρια εκατ. ευρώ. Ο κλάδος “πληρώνει” σήμερα (όπως πληρώνει επί περίπου 10 χρόνια τώρα), πολιτικές, λάθη και ανομήματα του παρελθόντος του, αλλά και της κρατικής πολιτικής που μας έφεραν στη χρεοκοπία ή της πολιτικής που ακολουθήθηκε μετά την έναρξη της κρίσης, το 2010. (Δείτε άρθρο στη σελίδα 13 του τεύχους 203, ή δείτε εδώ).

Στο τεύχος 202, περιγράφοντας τις συνθήκες ανόδου της αγοράς, αναφέραμε ότι, παρά τα όποια προβλήματά του, ο τραπεζικός κλάδος πρέπει να λειτουργήσει, επειδή σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορέσει να λειτουργήσει ούτε η οικονομία και η χώρα θα κινδυνεύσει με νέα κρίση. Και αναφέραμε ότι, θα βρεθεί λύση, επειδή όλοι έχουν συμφέρον και θέλουν να βρεθεί λύση. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται σήμερα το πολιτικό σύστημα σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές. Και ερχόμαστε να συμπληρώσουμε αυτά τα παλαιότερα σχόλιά μας. Η λύση που θα βρεθεί, θα πρέπει να δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης για το τραπεζικό σύστημα. Συμφωνούμε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν πρέπει να είναι “αχαλίνωτο” όπως σε κάποιο βαθμό -μικρότερο όμως σε σχέση με άλλα κράτη- ήταν κατά τη δεκαετία του 2000. Όμως, πρέπει να λειτουργεί ομαλά και να είναι κερδοφόρο, ώστε να αναπτύσσεται και κυρίως να εμπνέει ασφάλεια στους πολίτες - αποταμιευτές. Με άλλα λόγια, ναι, οι τράπεζες, σε πραγματικά -και όχι σε λογιστικά- στοιχεία, αξίζουν περισσότερο από την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή τους, επειδή θα εξυγιανθεί και θα κινηθεί ανοδικά. Και όλοι οι παράγοντες, θα εργαστούν -και θα νομοθετήσουν- προς αυτή την κατεύθυνση, επειδή είναι και προς το δικό τους συμφέρον.

(Δείτε το διάγραμμα του ΔΤΡ και του ΚΜΟ-200)

***

Η σημερινή εξέλιξη της αγοράς, επιβεβαίωσε τα σχόλια που επί μήνες αναφέραμε, σχετικά με τη “δομική κίνηση” της αγοράς προς ανώτερα επίπεδα. Κυρίως όμως, επιβεβαίωσε την ορθότητα της προχθεσινής εισόδου μας στην αγορά, κίνηση η οποία είχε ένα εξαιρετικό timing. Μετά και τη σημερινή εξέλιξη, εκτιμούμε ότι η αγορά βάζει τις βάσεις για μία ισχυρή ανοδική κίνηση.

Το Χαρτοφυλάκιό μας σημείωσε άνοδο κατά 4,00%. Δείτε εδώ. Δείτε και το Χαρτοφυλάκιο σταθερών μηνιαίων καταβολών (εδώ)
(ορισμένα στοιχεία εμφανίζονται μόνον στις συνδρομητικές σελίδες)

 

(Τα στοιχεία της σημερινής συνεδρίασης)

 

Με άνοδο 1,76% έκλεισε σήμερα, 28/2/2019, ο Γενικός Δείκτης (ΓΔ) του Χρηματιστηρίου, ο οποίος έκλεισε στις 707,51 μονάδες. Η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε στα 119,5 εκατομμύρια ευρώ, επίπεδο που είναι το τρίτο υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2018. Η καθαρή αξία ήταν 114,3 εκατ. ευρώ όσο και τα πακέτα έφτασαν τα 5,2 εκατ. ευρώ . Ο μέσος όρος της αξίας συναλλαγών των τελευταίων 20 συνεδριάσεων φθάνει στα 37,7 εκατομμύρια και των τελευταίων 200 στα 37,3 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι ο μέσος όρος 20 ημέρων της αξίας των συναλλαγών είναι, μετά από πολύ καιρό, υψηλότερος από των μέσο όρο 200 ημέρων, προσθέτει ένα θετικό σημάδι για την εξέλιξη του δείκτη.

 

Ο Κινητός Μέσος Όρος (ΚΜΟ-200) του ΓΔ, βρίσκεται στις 687,34 μονάδες και υποχωρεί με ρυθμό 0,4 μονάδες την ημέρα.

Η καμπύλη του ΚΜΟ-200 βρίσκεται κάτω από τον ΓΔ και η μεταξύ τους απόσταση είναι 2,85% (με βάση την τιμή του ΓΔ). Σήμερα ακολούθησε και το σήμα "εισόδου" (αγορών) για τον ΚΜΟ-Φ2 ημερών, όπως είχε συμβεί χθες και για τον ΚΜΟ-Φ1. Οι παραλλαγές του απόλυτου συστήματος βρίσκονται σήμερα "εντός αγοράς", εκτός από τις δύο παραλλαγές (των εξομαλυντών 3 και 5 ημερών) οι οποίοι θα δώσουν σήμα ευθύς μόλις σταματήσει να υποχωρεί η καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών του Γενικού Δείκτη. Εκτιμούμε ότι αυτό θα αργήσει να συμβεί, εκτός βέβαια εάν υπάρξει μία γρήγορη ανοδική κίνηση του ΓΔ.

 

Δείτε το διάγραμμα σε link

 

Από τα (μπλε) links στο κάτω μέρος του πίνακα, δείτε τα σήματα των πράξεων και την εφαρμογή των παραλλαγών του "απόλυτου συστήματος" στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

 

 

Άνοδο 8,68% σημείωσε και ο Τραπεζικός Δείκτης (ΔΤΡ), ο οποίος έκλεισε στις 543,37 μονάδες. Ο Κινητός Μέσος Όρος (ΚΜΟ-200) του ΔΤΡ, βρίσκεται στις 624,04 μονάδες και υποχωρεί με ρυθμό 1,85 μονάδες την ημέρα. Βρίσκεται πάνω από τον ΔΤΡ και η μεταξύ τους απόσταση είναι 13,01% (με βάση την τιμή του ΔΤΡ). (Δείτε το σχετικό αρχείο)

Τα σήματα του "απόλυτου συστήματος" σε διάφορους δείκτες, έχουν ως εξής:

Απόλυτο Σύστημα στο Γενικό Δείκτη (ΓΔ)
Απόλυτο Σύστημα στον Τραπεζικό Δείκτη (ΔΤΡ)
Απόλυτο Σύστημα στον αμερικανικό δείκτη S&P 500
Απόλυτο Σύστημα στον γερμανικό δείκτη DAX
Απόλυτο Σύστημα στο ETF GREK
Σήματα του Απόλυτου Συστήματος σε διάφορους δείκτες (συνοπτικά)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text