Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 204 | Αναλυτές και αναλύσεις

Αναλυτές και αναλύσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αναλυτές και αναλύσεις

Στο ίδιο έργο θεατές

 

Το “έργο” το βλέπαμε και παλιά. Στις 7 Φεβρουαρίου, η επενδυτική τράπεζα UBS κυκλοφόρησε μία πολυσέλιδη μελέτη με τίτλο "Sector launch: The tide is rising, but not all boats will be lifted" ("Εκτόξευση" κλάδου: Η παλίρροια αυξάνεται, αλλά δεν θα ανέβουν όλες οι βάρκες!) όπου σχολίαζε την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Στη μελέτη αυτή ανέφερε ότι, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 6 δισ. την περίοδο 2019-2020 λόγω της μεταφοράς των “κόκκινων δανείων” στην “εταιρία ειδικού σκοπού” που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος και εκτιμούσε ότι δε θα γίνονταν ανακεφαλαιοποιήσεις, με εξαίρεση ίσως την Τράπεζα Πειραιώς.

 

Εξετάζοντας τις μετοχές των τραπεζών, αύξησε την “τιμή στόχο” για τη Eurobank (στα 0,78 ευρώ) και της Εθνικής (στα 1,15 ευρώ), ενώ μείωσε την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,27 ευρώ και για την Πειραιώς στα 0,48 ευρώ. (Δείτε εδώ)

Η πρόβλεψη της επενδυτικής τράπεζας, σε συντομότατο χρονικό διάστημα αποδείχθηκε ως εξαιρετικά αποτυχημένη, τουλάχιστον στο μετοχικό της σκέλος.

 

 


Τιμή 7/2/2019

Σύσταση

Τιμή - Στόχος

Τιμή 28/2/2019

ΑΛΦΑ

0,92

Αγορά

1,27

1,21

ΕΥΡΩΒ

0,53

Αγορά

0,78

0,64

ΕΤΕ

1,07

Ουδέτερη

1,15

1,57

ΠΕΙΡ

0,71

Πώληση

0,48

1,17



Την εικόνα αυτή την είχαμε δει πολλές φορές στο παρελθόν. Αναλυτές από επενδυτικούς οίκους με βαρύγδουπα ονόματα, εκπονούν αναλύσεις τις οποίες κυκλοφορούν μέσω τον “καναλιών διανομής” των μελετών αυτών. Και ο κόσμος τις διαβάζει και παρασύρεται, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Οι αναλύσεις αυτές χρειάζονται βέβαια μέσα στο χρηματιστηριακό σύστημα, αφού επιτελούν κάποια λειτουργία. Όμως, εμείς, οι μικροί ιδιώτες επενδυτές που βάζουμε -σε αντίθεση μ’ αυτούς- στην αγορά τα δικά μας χρήματα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί -δεν αναφέρουμε “καχύποπτοι”, αλλά προσεκτικοί- με τις αναλύσεις αυτές.

 

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά μας μόλις εξέρχεται από την πιο μακροχρόνια και βαθιά πτώση της ιστορίας της και μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών. Κάποιος που δεν έχει παρακολουθήσει την αγορά μας, ή κάποιος που δεν την έχει καταλάβει, εξακολουθεί να είναι διστακτικός για την εξέλιξή της. Οι άνθρωποι επηρεάζονται πάρα πολύ από τις πρόσφατες εμπειρίες τους.

Παράλληλα, στους μήνες και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, εάν η αγορά είναι ανοδική, θα διαπιστώσουμε και κάτι που το βλέπαμε στις προηγούμενες δεκαετίες: οι αναλυτές θα θέτουν κάποιες τιμές ως “στόχους”. Η αγορά θα κινείται προς τις τιμές αυτές (όχι λόγω των προβλέψεων των αναλυτών, αλλά λόγω αυτόνομης δυναμικής) και όταν θα τις

πλησιάζει, οι αναλυτές θα θέτουν πιο υψηλές “τιμές-στόχους”. Και η αγορά θα τις πλησιάζει και θα τις κυνηγά.

 

Να παρακολουθούμε τις δημοσιεύσεις των αναλυτών, με προσοχή. Και να αποκτούμε μία εικόνα του πώς “βλέπουν” αυτοί μία εταιρία. Όμως, να μη βασιζόμαστε στην εικόνα αυτή. Να αποκτούμε τη δική μας γνώση, τη δική μας αξιολόγηση και το δικό μας ένστικτο.


ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ
Τεύχος 204 - 4/3/2019
Περιεχόμενα τεύχους 204

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text