Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 204 | Τράπεζες: Ο κλάδος θα “επιστρέψει”

Τράπεζες: Ο κλάδος θα “επιστρέψει”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Ο κλάδος θα “επιστρέψει”

Ο τραπεζικός κλάδος πρέπει να λειτουργήσει κανονικά!

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 28/2/2019, ο τραπεζικός δείκτης (ΔΤΡ) σημείωσε άνοδο κατά 9,25%. Το μεγάλο αυτό “άλμα”, έφερε στη μνήμη μας,  το ταραγμένο -για τις τράπεζες, αλλά και για όλη την Ελλάδα- 2015, όπου διακυμάνσεις (πάνω ή κάτω) μεγαλύτερες του 10% για τον τραπεζικό δείκτη, ήταν η καθημερινότητα (δείτε εδώ) Ο κυριότερος λόγος ήταν η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά επιπρόσθετα λειτούργησαν η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα για τη χώρα και το κλείσιμο των τραπεζών. Στην αρχή του 2015, ο ΔΤΡ είχε τιμή 19.236 μονάδες. Στο τέλος του έτους, είχε υποχωρήσει στις 1.178 μονάδες ή -93,9% - πρέπει να είναι από τις μεγαλύτερες πτώσεις σε ένα έτος για βασικό κλάδο στην ιστορία των χρηματιστηρίων! Και μέχρι τις 30/6/2016 είχε υποχωρήσει στις 690,55 μονάδες, ή -41,4%. Σήμερα (28/2/2019) ο κλάδος βρίσκεται στις 545,99 μονάδες. Ποιά είναι η αξία του; Έχει προοπτική ανόδου;

 

Μετά την κατά περίπου 45% άνοδο του τελευταίου μήνα, η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση του κλάδου βρίσκεται στα 5,3 δισεκατομμύρια εκατ. ευρώ. Ο κλάδος “πληρώνει” σήμερα (όπως πληρώνει επί περίπου 10 χρόνια τώρα), πολιτικές, λάθη και ανομήματα του παρελθόντος του, αλλά και της κρατικής πολιτικής που μας έφεραν στη χρεοκοπία ή της πολιτικής που ακολουθήθηκε μετά την έναρξη της κρίσης, το 2010. (Δείτε άρθρο στη σελίδα 13 του τεύχους 203, ή δείτε εδώ).

 

Στο τεύχος 202, περιγράφοντας τις συνθήκες ανόδου της αγοράς, αναφέραμε ότι, παρά τα όποια προβλήματά του, ο τραπεζικός κλάδος πρέπει να λειτουργήσει, επειδή σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορέσει να λειτουργήσει ούτε η οικονομία και η χώρα θα κινδυνεύσει με νέα κρίση. Και αναφέραμε ότι, θα βρεθεί λύση, επειδή όλοι έχουν συμφέρον και θέλουν να βρεθεί λύση. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται σήμερα το πολιτικό σύστημα σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές. Και ερχόμαστε να συμπληρώσουμε αυτά τα παλαιότερα σχόλιά μας. Η λύση που θα βρεθεί, θα πρέπει να δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης για το τραπεζικό σύστημα. Συμφωνούμε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν πρέπει να είναι “αχαλίνωτο” όπως σε κάποιο βαθμό -μικρότερο όμως σε σχέση με άλλα κράτη- ήταν κατά τη δεκαετία του 2000. Όμως, πρέπει να λειτουργεί ομαλά και να είναι κερδοφόρο, ώστε να αναπτύσσεται και κυρίως να εμπνέει ασφάλεια στους πολίτες - αποταμιευτές. Με άλλα λόγια, ναι, οι τράπεζες, σε πραγματικά -και όχι σε λογιστικά- στοιχεία, αξίζουν περισσότερο από την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή τους, επειδή θα εξυγιανθεί και θα κινηθεί ανοδικά. Και όλοι οι παράγοντες, θα εργαστούν -και θα νομοθετήσουν- προς αυτή την κατεύθυνση, επειδή είναι και προς το δικό τους συμφέρον.

(Δείτε το διάγραμμα του ΔΤΡ και του ΚΜΟ-200)

 

 

ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ
Τεύχος 204 - 4/3/2019
Περιεχόμενα τεύχους 204


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text