Το Χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το Χρηματιστήριο

Μία έγκυρη και ισχυρή άνοδος!

Η χρηματιστηριακή άνοδος των προηγούμενων ημερών, είχε όλα όσα πρέπει να έχει μία πραγματική χρηματιστηριακή άνοδος: Μία σειρά ανοδικών συνεδριάσεων (οι 16 από τις 20 συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου ήταν ανοδικές), άνοδο του δείκτη (ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 11,5%), διάσπαση ενός “ψυχολογικού ορίου” (ο δείκτης διέσπασε το “όριο” των 700 μονάδων, απ’ όπου είχε υποχωρήσει στις 28/9/2018), υπόβαθρο της τεχνικής ανάλυσης (ο δείκτης διέσπασε τον ΚΜΟ 200 ημερών), όγκο (η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ) και έναν καλό λόγο για να κάνει όλα τα προηγούμενα (το πρόβλημα των τραπεζών που ταλαιπωρούσε την αγορά επί 10 μήνες οδεύει προς “τακτοποίηση”).

 

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία πραγματική και έγκυρη άνοδο, η οποία μπορεί να είναι βιώσιμη. Όμως, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 700 μονάδες μπορεί να μην είναι βιώσιμη; Πάντα υπάρχουν -ή μπορούν να δημιουργηθούν- λόγοι για την πτώση ενός χρηματιστηριακού δείκτη. Όμως, δεν είναι αυτή η ανησυχία του μέσου επενδυτή. Η ανησυχία είναι εάν υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να “γκρεμιστεί”, όπως έκανε τόσες φορές στα τελευταία χρόνια. Υπό κανονικές συνθήκες και με βάση την ομαλή πορεία των πραγμάτων, δε βλέπουμε λόγους για τους οποίους η επενδυτική ψυχολογία μπορεί να επιστρέψει στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών. Άλλωστε, στα προηγούμενα χρόνια, η αγορά της Αθήνας βίωσε ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί. Εκτίμησή μας είναι ότι η αγορά μας μπήκε σε μία νέα περίοδο.

Το πρόβλημα των τραπεζών δεν ήταν “τα απόνερα” της κρίσης που περάσαμε. Ήταν ένα μέρος ή και μία από τις αιτίες της κρίσης. Το πρόβλημα αυτό όλοι θέλουν να το ξεπεράσουν. Και γι’ αυτό, παρά τις διακυμάνσεις και τα “πισωγυρίσματα” που θα υπάρξουν, θα ξεπεραστεί. Όσο για “απόνερα”, ναι, υπάρχουν πολλά. Θα τα συναντούμε διαρκώς μπροστά μας στους μήνες που θα ακολουθήσουν. Όμως, στο εξής, τα πράγματα θα είναι λιγότερο επικίνδυνα. Και αυτό συνιστά μία μεγάλη αλλαγή.

 

 

ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ
Τεύχος 204 - 4/3/2019
Περιεχόμενα τεύχους 204

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text