Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 204 | Διεθνής Οικονομία - Επισημάνσεις

Διεθνής Οικονομία - Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ιαπωνία: Το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα της πενταετίας εμφάνισε τον Ιανουάριο

Η χώρα εμφάνισε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο αυξήθηκε κατά περίπου 50%, στα 1,415 τρισ. γιεν, που είναι το μεγαλύτερο ποσό από τον Μάρτιο του 2014.(20/2/2019) (εδώ)

 

Mester (Fed): Νέες αυξήσεις των επιτοκίων το 2019, ισχυρά τα θεμελιώδη της οικονομίας

Η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Cleveland, Loretta Mester δήλωσε σήμερα ότι περιμένει τα αμερικανικά επιτόκια να αυξηθούν ελαφρώς αυτό το έτος εάν η οικονομία συνεχίσει να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Fed. (20/2/2019) (εδώ)

 

Κίνα: Η μείωση των πωλήσεων ακινήτων αναμένεται να συνεχισθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους

Η συνολική έκταση των κατοικιών που πουλήθηκαν σε 40 πόλεις, οι οποίες παρακολουθούνται από την εταιρεία έρευνας ακινήτων E-house China R&D Institute, μειώθηκε κατά 31% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, η μείωση ανήλθε στο 14%. (20/2/2019) (εδώ)

 

Το Brexit επιταχύνει την έξοδο των ιαπωνικών εταιρειών από το Ηνωμένο Βασίλειο

Nissan, Honda, Panasonic, Sony: σε διαφορετικούς βαθμούς και σε διαφορετικές κλίμακες, όλες οι ιαπωνικές εταιρείες αποχαιρετούν την Βρετανία. Ακόμη και αν το Brexit δεν είναι η μόνη αιτία της απόφασής τους, το βέβαιο είναι ότι η προοπτική της βρετανικής εξόδου επιτάχυνε την δική τους έξοδο, σύμφωνα με τους αναλυτές. (20/2/2019) (εδώ)

 

ΠΟΕ: Σε χαμηλό 9 ετών ο τριμηνιαίος πρόδρομος δείκτης του παγκόσμιου εμπορίου

Ένας τριμηνιαίος πρόδρομος δείκτης του παγκόσμιου εμπορίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, κάτι που πρέπει να προκαλέσει την εγρήγορση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής για την προοπτική μιας μεγαλύτερης πτώσης αν συνεχιστούν οι εμπορικές εντάσεις, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). (19/2/2019).(εδώ)

 

Μείωση της παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα, 0,4% στην Ευρωζώνη και 0,9% στην ΕΕ(28).

Τον Δεκέμβριο του 2018 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2018, η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα μειώθηκε κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και 0,9% στην ΕΕ(28), σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Νοέμβριο του 2018, η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα αυξήθηκε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και 0,5% στην ΕΕ(28). Σε ετήσια βάση η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα αυξήθηκε 0,7% στην Ευρωζώνη και 2,0% στην ΕΕ (28).(19/2/2019) (εδώ)

 

Αύξηση του ΑΕΠ και της εργασίας στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ(28).

Το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ(28), το δ τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Το γ τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2% στην Ευρωζώνη και 0,3% στην  ΕΕ(28). Σε ετήσια βάση, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε 1,2% στην Ευρωζώνη και 1,4% στην ΕΕ(28), το δ τρίμηνο, μετά από αυξήση 1,6% και 1,8% αντίστοιχα το γ τρίμηνο.

 

Οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και 0,2% στην ΕΕ(28) το δ τρίμηνο του 2018. Το προηγούμενο τρίμηνο οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και στην  ΕΕ(28). Σε σύγκριση με το 2017, οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 1,2% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ(28) για το δ τρίμηνο, μετά από αύξηση 1,3% και 1,2% αντίστοιχα για το γ τρίμηνο. (14/2/2019) (εδώ)

 

Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη (0,9%) και στην ΕΕ(28) (0,5%).

Τον Δεκέμβριο του 2018, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2018, η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,9% στην Ευρωζώνη και 0,5% στην ΕΕ(28), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Νοέμβριο του 2018, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,7% στην Ευρωζώνη και 1,2% στην ΕΕ(28). Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 4,2% στην Ευρωζώνη και 2,7% στην ΕΕ(28). (13/2/2019) (εδώ)

 

Τη μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις iPhone από το 2016 σημείωσε η Apple

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το πρώτο τρίμηνο του 2016 σημείωσαν οι πωλήσεις των iPhone το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση Gartner που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, οι πωλήσεις υποχώρησαν 11,8%.

Και η πρώτη σε πωλήσεις Samsung Electronics είδε πτώση στις πωλήσεις της, ενώ η κινεζική Huawei σημείωσε μεγάλη άνοδο. (21/4/2019) (εδώ)

 

ΗΠΑ vs Ευρώπη: Προς νέο εμπορικό πόλεμο με αιχμή την αυτοκινητοβιομηχανία

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Eυρωζώνης φρενάρουν, με τη μεταποίηση να συρρικνώνεται για τέταρτο μήνα – χωρίς, λόγω πολιτικής ακαμψίας, να προσφέρονται τα νομισματικά ή δημοσιονομικά εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Το ενδεχόμενο, πάλι, ενός άτακτου Brexit παραμένει, έναν μήνα πριν από την "ώρα μηδέν", υπαρκτό – εκθέτοντας και την ηπειρωτική Ευρώπη στο ρίσκο ενός μεγάλου σοκ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά για να ομολογήσουν (ή και να συνειδητοποιήσουν) οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες τις υπαρξιακές προκλήσεις του κοινού οικοδομήματος, ήρθε να προστεθεί, με αμερικανική πρωτοβουλία, μία ακόμα μεγαλύτερη: η πιθανή στοχοποίηση της ευρωπαϊκής πλευράς στο πλαίσιο των εμπορικών πολέμων. (24/2/2019) (εδώ)

 

Οι "ιταλικές" ανησυχίες του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου

Όσον αφορά το εγχείρημα έκδοσης δεκαετούς ομολόγου στο οικονομικό επιτελείο έχουν εμφανισθεί δύο διαφορετικές εκτιμήσεις. Η μία θεωρεί ότι θα είναι καλό η έκδοση να έχει πίσω της τα "καλά νέα” από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου και την αναμενόμενη βελτίωση της αξιολόγησης από τη Moody's την 1η Μαρτίου. Η άλλη "άποψη” θέλει την έκδοση να προηγείται των "καλών νέων” και να επιβεβαιώνει - ανταμοίβει αυτούς που θα την εμπιστευθούν με όρους αγοράς όσον αφορά τις αποδόσεις και τους επενδυτές που θα προσελκύσει. (23/2/2019) (εδώ)

 

Ακονίζουν μαχαίρια ΗΠΑ – Ευρώπη: ο Τραμπ απειλεί με δασμούς τα γερμανικά αυτοκίνητα
Την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δασμολογήσει τα ευρωπαϊκά (γερμανικά) αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους αμερικανικούς δρόμους ακολούθησε η δημόσια δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με την οποία εξέφρασε δύο αντίθετα συναισθήματα που την κατακλύζουν: την υπερηφάνειά της επειδή η Γερμανία παράγει «γερμανικά αυτοκίνητα» και τον φόβο της για την ουσία της προεδρικής απειλής. «Αν τα γερμανικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν ξαφνικά μια απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, αυτό μας τρομάζει» είπε η Μέρκελ. (19/2/2019) (εδώ)

 

 

 

ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ
Τεύχος 204 - 4/3/2019
Περιεχόμενα τεύχους 204

 


 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text