Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 204 | Ανησυχία από τη διατήρηση των πτωτικών τάσεων στους δείκτες ΡΜΙ

Ανησυχία από τη διατήρηση των πτωτικών τάσεων στους δείκτες ΡΜΙ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανησυχία από τη διατήρηση των πτωτικών τάσεων στους δείκτες ΡΜΙ

Η ανακοίνωση των δεικτών ΡΜΙ Φεβρουαρίου (δείτε εδώ) δείχνει τη συνέχιση της πτωτικής τάσης που ξεκίνησε από το 2018. Η εξέλιξη αυτή προμηνύει περιορισμό των ρυθμών ανάπτυξης σε ολόκληρη τη διεθνή οικονομία, με βαρύτερες επιπτώσεις όμως στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Βέβαια, προς το παρόν, ουδείς αναφέρεται σε ύφεση, όμως επίσης ουδείς μπορεί να το αποκλείσει. Μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο θα παίξει το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Προς το παρόν, στην κατεύθυνση αυτή δείχνει να εξελίσσεται ένα “μορατόριουμ” και μία κατάσταση αναμονής. Όμως, έχει ήδη ξεκινήσει μία τάση μείωσης του ρυθμού αύξησης του διεθνούς εμπορίου και αυτό δεν είναι κάτι θετικό.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μία σειρά ετών με περιορισμένους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, αφού δε διαφαίνεται κάτι “ισχυρό” σε μακροοικονομικό επίπεδο που θα μπορούσε να ανατρέψει την τάση. Και δυστυχώς, αν έτσι έχουν τα πράγματα, η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια.

 

Στις ΗΠΑ, η λειτουργική κατάσταση του βιομηχανικού τομέα εξακολουθεί να σημειώνει βελτίωση, αλλά με διαρκώς μικρότερους ρυθμούς. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 53,0  μονάδες, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2017. Κατά το μήνα Ιανουάριο, είχε διαμορφωθεί στις 54,9 μονάδες.

Σε ξεχωριστή έρευνα του Institute for Supply Management ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 54,2 μονάδες το Φεβρουάριο από 56,6 μονάδες τον Ιανουάριο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2016.

Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες διολίσθησε στις 55,5 μονάδες από 58,2 μονάδες τον Ιανουάριο, ο δείκτης για την παραγωγή υποχώρησε στις 54,8 μονάδες από 60,5 μονάδες, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση στις 52,3 μονάδες από 55,5 μονάδες.

 

Στην Κίνα, οι συνθήκες λειτουργίας της βιομηχανίας παρέμειναν σχετικά σταθερές. Είναι ενθαρρυντικό ότι, τόσο η παραγωγή όσο και οι συνολικές νέες παραγγελίες διευρύνθηκαν ελαφρά, παρά τη συρρίκνωση των εξαγωγικών πωλήσεων. Ο δείκτης Caixin PMI αυξήθηκε στο 49,9, έναντι 48,3 του Ιανουαρίου, παραμένοντας όμως -έστω οριακά- σε κατάσταση “συρρίκνωσης”.

 

Στην Ευρωζώνη, καταγράφηκε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στον μεταποιητικό κλάδο με το δείκτη PMI να διολισθαίνει στις 49,3 μονάδες από 50,5 μονάδες τον Ιανουάριο. Η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τερματίζει ένα αναπτυξιακό σερί που ξεπέρασε τα πεντέμισι χρόνια. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο δείκτης PMI διολίσθησε σε χαμηλό 74 μηνών στις 47,6 μονάδες το Φεβρουάριο, ενώ στην Ιταλία ο μεταποιητικός δείκτης υποχώρησε κοντά σε χαμηλό έξι ετών (47,7 μονάδες). Επιδείνωση καταγράφηκε και στην Ισπανία, με τον δείκτη στις 49,9 μονάδες το Φεβρουάριο, ενώ στη Γαλλία ο δείκτες ανέκαμψε ελαφρώς στις 51,5 μονάδες από 51,2 μονάδες τον Ιανουάριο.

 

(η ανακοίνωση των δεικτών έγινε την 1/3/2019)

 

 

ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ
Τεύχος 204 - 4/3/2019
Περιεχόμενα τεύχους 204


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text