Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Από την επιβολή δασμών του Τραμπ αυτοί που χάνουν πρώτοι είναι οι Αμερικανοί

Από την επιβολή δασμών του Τραμπ αυτοί που χάνουν πρώτοι είναι οι Αμερικανοί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Από την επιβολή δασμών του Τραμπ αυτοί που χάνουν πρώτοι είναι οι Αμερικανοί

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει συχνά πως κερδίζει, για λογαριασμό της Αμερικής, τους εμπορικούς πολέμους που έχει ξεκινήσει, ωστόσο το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτοί που χάνουν από τους δασμούς του Τραμπ είναι πρωτίστως οι Αμερικανοί καταναλωτές αλλά και οι αγρότες.

Σε δύο διαφορετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ορισμένοι από τους πλέον εξέχοντες, παγκοσμίως, οικονομολόγοι σε θέματα εμπορίου καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι δασμοί που έχει επιβάλει ο Τραμπ κοστίζουν ακριβά στην αμερικανική οικονομία, σε καταναλωτές που πληρώνουν ακριβότερα ορισμένα προϊόντα και στις εταιρείες που καλούνται να αναδιοργανώσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους με υψηλό κόστος.

Σε μελέτη που συνέταξαν οικονομολόγοι της περιφερειακής ομοσπονδιακής τράπεζας της Νέας Υόρκης (NY Fed) και των Πανεπιστημίων Πρίνστον και Κολούμπια, οι επιπλέον δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ σε εισαγωγές από την Κίνα, συνολικού ύψους 250 δισ. δολαρίων τον χρόνο, κοστίζουν σε Αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρήσεις 3 δισ. δολάρια (2,66 δισ. ευρώ) τον μήνα εξαιτίας του επιπλέον κόστους. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις χάνουν επιπλέον 1,4 δισ. δολάρια (1,24 δισ. ευρώ) τον μήνα εξαιτίας της ανισορροπίας που προκαλούν οι δασμοί στην προσφορά και στη ζήτηση με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να θεωρούν πως η τιμή πολλών προϊόντων είναι υπερβολικά υψηλή και να μην τα αγοράζουν. Ακόμη οι δασμοί προκαλούν την αλλαγή εμπορικών ροών, ύψους 165 δισ. δολαρίων (146,1 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να επιβαρύνονται με σημαντικό κόστος καθώς αναγκάζονται να αναδιοργανώνουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το πρόσθετο κόστος που υφίσταται η αμερικανική οικονομία εξαιτίας της αναβολής επενδύσεων που προκαλεί η αβεβαιότητα του εμπορικού πολέμου.

Στη δεύτερη μελέτη, τέσσερις οικονομολόγοι, περιλαμβανομένης της Πενέλοπι Γκόλντμπεργκ που είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμούν ότι οι ετήσιες απώλειες για την αμερικανική οικονομία μόνο από τους επιπλέον δασμούς υπολογίζονται σε 68,8 δισ. δολάρια (60,9 δισ. ευρώ) ή σχεδόν στο 0,4% του αμερικανικού ΑΕΠ. Ωστόσο, το κόστος αντισταθμίζεται σχεδόν πλήρως από τα κέρδη που αποκομίζουν οι Αμερικανοί παραγωγοί χάρη στους δασμούς και από τα αυξημένα έσοδα που έχει το αμερικανικό δημόσιο από τους δασμούς στις εισαγωγές καθώς το μέσο ετήσιο κόστος υποχωρεί στα 6,8 δισ. δολάρια (6 δισ. ευρώ) ή στο 0,03% του ΑΕΠ. Πριν από μερικές ημέρες ο Τραμπ είχε δηλώσει πως οι δασμοί του αποτελούν το «μεγαλύτερο διαπραγματευτικό εργαλείο» στην ιστορία των ΗΠΑ, ισχυρισμός που πιθανώς να μην είναι λανθασμένος.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text