Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σε υψηλό δεκαετίας το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Σε υψηλό δεκαετίας το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε υψηλό δεκαετίας το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Σε υψηλό δέκα ετών εκτοξεύθηκε πέρυσι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ παρά τον στόχο της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να περιοριστεί με την επιβολή δασμών. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε χθες πως το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 18,8% τον Δεκέμβριο, οδηγώντας το συνολικό έλλειμμα για όλο το 2018 στα 621 δισ. δολάρια από τα 552,3 δισ. δολάρια ένα χρόνο πριν. Το επιμέρους έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών των ΗΠΑ με την Κίνα, κατά της οποίας η Ουάσιγκτον έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο, εκτοξεύθηκε στο ρεκόρ των 419,2 δισ. δολαρίων το 2018.

Παραδόξως, πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα εδώ και μία δεκαετία παρά την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ υπό τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Μέρος του αποδίδεται στην πτώση των εξαγωγών κατά 1,9% τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας πως η πολιτική προστατευτισμού είναι φαύλος κύκλος και προκαλεί επιπτώσεις σε όλες τις πλευρές. Ο Λευκός Οίκος επέβαλε πέρυσι δασμούς σε κινεζικά προϊόντα 250 δισ. δολαρίων. Το Πεκίνο αντέδρασε με τη φορολόγηση εισαγωγών 110 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της αμερικανικής σόγιας και άλλων αγροτικών εμπορευμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αναβάλει την επιβολή επιπλέον δασμών σε προϊόντα 200 δισ. δολαρίων από την Κίνα επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 10 δισ. δολάρια, φθάνοντας το ιστορικό υψηλό των 91,6 δισ. δολαρίων. Αυτή η μεγάλη άνοδος του εμπορικού ελλείμματος τον Δεκέμβριο ίσως να ανέκοψε περισσότερο την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας απ’ όσο είχε υπολογιστεί αρχικά. Ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 2,6%, σε ετήσια βάση, το δ΄ τρίμηνο του 2018 από το 3,4% το γ΄ τρίμηνο.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text