Αρχική | Οικονομία | Δάνεια του ΔΝΤ θα “αγοράσει” η Ελλάδα με την δόση του 1 δις ευρώ

Δάνεια του ΔΝΤ θα “αγοράσει” η Ελλάδα με την δόση του 1 δις ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δάνεια του ΔΝΤ θα “αγοράσει” η Ελλάδα με την δόση του 1 δις ευρώ

Του Νίκου Ρογκάκου

Στις «ακριβές» υποχρεώσεις που έχει η χώρα απέναντι στο ΔΝΤ θα κατευθυνθεί και το 1 δις ευρώ της δόσης από τα ANFA’s ( κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα), εκτός από τα 5 δις. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τις δύο πρόσφατες εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων  (5ετές, 10ετές). Γεγονός που σημαίνει ότι είναι ακόμη πρώιμο το σχέδιο αντικατάστασης παλαιότερων και ακριβότερων δανείων από φτηνότερα που θα  συμβάλλουν στην έμμεση μείωση του δημοσίου χρέους.

Η απόφαση για το 1 δισ. θα ληφθεί στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι υπό την προϋπόθεση ότι το EuroWorkingGroup (EWG) της 25ης Μαρτίου θα έχει ανάψει το «πράσινο φως» για το διάδοχο νόμο Κατσέλη που είναι βασική εκκρεμότητα για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Στην χθεσινή του έκθεση το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα σημαντικό μέρος αυτού του χρέους. Οι υποχρεώσεις προς το Ταμείο ανέρχονται για το 2019 στο 1,5 δισ. ευρώ και για το 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ ενώ τα δάνεια που απομένουν συνολικά προς εξόφληση έχουν περιοριστεί στα 7,7 δισ. ευρώ. Η τελευταία δόση από αυτά, ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήγει τον Ιούνιο του 2024 και μαζί με αυτή η «στενή σχέση» της χώρας με το Ταμείο  ( θα περιοριστεί στις γνωστές εκθέσεις του άρθρου 4).

Από αυτό το ποσό, τα 4,7 δισ. ευρώ τοκίζονται με επιτόκιο 4,9%  Και αυτό διότι το ΔΝΤ υιοθετεί κλιμακωτό επιτόκιο το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση που έχει η χώρα στα δάνεια του ΔΝΤ αναλογικά με τη «συμμετοχή» της στο ΔΝΤ. Η συμμετοχή της Ελλάδας ανέρχεται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ οπότε το τμήμα του δανείου που ξεπερνά κατά τουλάχιστον τρεις φορές τη συμμετοχή εκτοκίζεται με επιτόκιο 4,9%.

Αυτό το τμήμα του δανείου θέλει να  εξοφλήσει πριν από την λήξη τους η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να μειώσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση το όφελος για τον προϋπολογισμό που υπολογίζεται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση θα είναι από την διαφορά του επιτοκίου που πληρώνει η χώρα στα δάνεια του ΔΝΤ  με αυτό που δανείστηκε από τις αγορές. Για παράδειγμα στην περίπτωση του 10ετούς  το όφελος από την εξαγορά υπολογίζεται σε 1%  ( 4,9%, επιτόκιο δανεισμού ΔΝΤ - 3,9%, επιτόκιο 10ετούς =1%  το όφελος).

Τα δάνεια που αποπληρώσει η χώρα ναι μεν θα μειώσουν το μέσο επιτόκιο με το οποίο χρεώνεται η Ελλάδα,  όμως δεν θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τον «εποπτικό ρόλο» του ΔΝΤ τουλάχιστον μέχρι το 2022, όταν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

Εκτός από τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου περιλαμβάνεται και η πρόωρη εξόφληση χρέους προς την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόκειται για δάνεια που φθάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ και η αντικατάσταση τους με φθηνότερα θα επιφέρει εξίσου σημαντική μείωση του ετήσιου ποσού για τους τόκους. Τα επιτόκια των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ είναι ακόμη πιο τσουχτερά από αυτά του ΔΝΤ καθώς ξεπερνούν το 6%. Πρόκειται για τα ομόλογα που απέκτησε η ΕΚΤ στην τριετία 2010-2012 εξαιρέθηκαν από το PSI και αποπληρώνονται στο 100% της αξίας τους.

Πηγή:www.ant1news.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text