Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Διαβιβάζεται στη Βουλή o φάκελος για το rebate

Διαβιβάζεται στη Βουλή o φάκελος για το rebate

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβιβάζεται στη Βουλή o φάκελος για το rebate

Στη Βουλή οδηγείται η δικογραφία για τις επιστροφές φαρμακευτικών εταιρειών (rebate) για την περίοδο 2006-2010, υπόθεση στην οποία η κυβέρνηση δείχνει να επενδύει σημαντικά, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, δεδομένης της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε για το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τον υπουργό Υγείας Ανδ. Ξανθό και τον αναπληρωτή του Π. Πολάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε ανείσπρακτες οφειλές των φαρμακευτικών εταιρειών ύψους 241 εκατ. ευρώ, με την κ. Αχτσιόγλου να μιλάει για μη σύννομες διαδικασίες.

Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η Εισαγγελία Διαφθοράς, στο πλαίσιο της έρευνας, έπεσε πάνω σε αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Ως εκ τούτου, και με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάζεται στη Βουλή, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για τα περαιτέρω. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή αφορά τρία πολιτικά πρόσωπα που χειρίστηκαν την υπόθεση και ότι ένας εκ των εμπλεκομένων έχει αναφερθεί και σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Να σημειωθεί ότι την αρμοδιότητα για τις επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών κατά την επίμαχη περίοδο είχαν οι υπουργοί Εργασίας και όχι οι υπουργοί Υγείας, στους οποίους περιήλθε μετά τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ.

Ανάλυση κατ’ έτος

Οσον αφορά την ανάλυση κατ’ έτος της επιστροφής που δεν αποδόθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, έχει ως εξής: για το 2006 και το 2007, περίπου 134 εκατ. ευρώ, για το 2008, κατ’ εκτίμηση 67,2 εκατ. ευρώ, για το 2009, 17,5 εκατ. ευρώ και για το 2010, 22,2 εκατ. ευρώ.

Η αποστολή του φακέλου της υπόθεσης στη Βουλή έρχεται να φορτίσει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα και προφανώς εξυπηρετεί τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην πορεία προς τις κάλπες. Αλλωστε, στην κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη ανάλογων ζητημάτων και στην προσπάθεια ταύτισης αυτού που προσδιορίζουν ως «παλαιό πολιτικό σύστημα» με υποθέσεις διαφθοράς. Το ιδιαίτερο στοιχείο της συγκεκριμένης υπόθεσης, το οποίο επισημάνθηκε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και τη συνέντευξη των τριών υπουργών για την παρουσίασή της, είναι ότι αφορά και την περίοδο της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Και από πολλούς ερμηνεύτηκε η ανάδειξη εμπλοκής με τις επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών κατά τη συγκεκριμένη κυβερνητική περίοδο με αλλαγή στρατηγικής από την κυβερνητική ηγεσία, η οποία επί μακρόν είχε επιλέξει να αφήσει στο απυρόβλητο τις κυβερνήσεις Καραμανλή και, ταυτόχρονα, να εντάξει στους κόλπους της κυβέρνησης στελέχη που εμφανίζονται κοντά στον κύκλο επιρροής του πρώην πρωθυπουργού. Η στρατηγική αυτή, που είχε επιλεγεί και ως εργαλείο διαρκούς «όχλησης» προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται πως εγκαταλείπεται πλέον. Και, προφανώς, αυτό συνδέεται με την απόφαση της κυβερνητικής ηγεσίας για στροφή στην αναζήτηση προσεταιρισμού δυνάμεων και στελεχών από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενόψει μιας ακραίως πολωτικής πολλαπλής εκλογικής αναμέτρησης. Σε κάθε περίπτωση, η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή αναμένεται να πυροδοτήσει νέα ένταση και επιπλέον πόλωση.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text