Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | «Οχι» από Βερολίνο σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

«Οχι» από Βερολίνο σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Οχι» από Βερολίνο σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Αρνητικά βλέπει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την προοπτική αποπληρωμής του χρέους προς το ΔΝΤ, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική επιθεώρηση Χάντελσμπλατ.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε με σοβαρή επιφύλαξη μια πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σημείωμα του υπουργείου υπό τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Ολαφ Σολτς, το οποίο διαθέτει η γερμανική εφημερίδα. Οπως εξηγεί ο Χέλερ, αιτία αυτής της αρνητικής στάσης είναι πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να εκληφθεί ως αποχώρηση του ΔΝΤ, την οποία θέλει να αποφύγει το Βερολίνο. Ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας υπενθυμίζει ότι τόσο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όσο και η Βουλή της χώρας επέμεναν διαρκώς ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, εξαιτίας της τεχνογνωσίας του στη διαχείριση κρίσεων.

Μια δύσκολη σχέση

«Η Ελλάδα και το ΔΝΤ είχαν ανέκαθεν μια δύσκολη σχέση. Ειδικά οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ δαιμονοποιούσαν το Ταμείο ως κινητήριο δύναμη πίσω από τα σκληρά μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων στα χρόνια της κρίσης. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε να εκδιώξει το ΔΝΤ από τη χώρα, μία από τις πολλές δεσμεύσεις του, που δεν έχει τηρήσει ακόμη», ξεκινάει η ανταπόκριση του Χέλερ στη Χάντελσμπλατ. Ως πρωθυπουργός είχε διακηρύξει τον Ιούνιο του 2015 ότι το Ταμείο φέρει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας. Τώρα, ο Τσίπρας βλέπει επιτέλους μια ευκαιρία να απομακρύνει «τον εχθρό του λαού», όπως είχε αποκαλέσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης το ΔΝΤ. Εχουμε ένα σχέδιο για να τερματίσουμε την παρουσία του ΔΝΤ εδώ και αυτό το πλάνο θα θέσουμε σε εφαρμογή, είπε ο Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το σχέδιό του μπορεί να περιγραφεί με δύο λέξεις: πρόωρη αποπληρωμή, δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ξεχρεώσει το Ταμείο για να το ξεφορτωθεί.

Σύμφωνα όμως με τον Χέλερ, η υπόσχεσή του δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, επειδή για να γίνει αυτό απαιτείται η συναίνεση της γερμανικής Βουλής, η οποία θα μπορούσε να επιμείνει ότι θα δώσει το πράσινο φως για την αποπληρωμή του ΔΝΤ μόνο αν διασφαλιστεί ο ρόλος του ως θεσμού στους μελλοντικούς ελέγχους.

Το ίδιο μήνυμα στέλνει και ο εκπρόσωπος του ESM: Το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει και μετά το τέλος του προγράμματος του ESM (ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018) στην επίβλεψη της οικονομικής εξέλιξης της χώρας μας. Αυτή είναι η επίσημη θέση του και ο εκπρόσωπος του ESM είναι σαφής: «Αυτόν τον ρόλο θα έχει και μελλοντικά στην Ελλάδα το ΔΝΤ», λέει στη γερμανική εφημερίδα. Επιπλέον, ο ίδιος εκπρόσωπος επισημαίνει ότι την τελευταία λέξη στο ζήτημα έχουν τα κράτη-μέλη και πως σε ορισμένες χώρες, μεταξύ άλλων και στη Γερμανία, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν στην τελική απόφαση τα εθνικά κοινοβούλια. Ο Χέλερ εξηγεί πάντως ότι οικονομικά η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα είχε νόημα, καθώς το χρέος προς το Ταμείο ανέρχεται σε 5,66 δισ. ευρώ, με πολύ υψηλά επιτόκια, ύψους 5,13%, ενώ στον ESM το επιτόκιο είναι μόλις 1%. Συνεπώς μία πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα αποτελούσε ελάφρυνση του χρέους. Θυμίζει, δε, ότι και στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, οι Ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει στην αντίστοιχη πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text