Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 205 | Η Χρηματιστηριακή Αγορά

Η Χρηματιστηριακή Αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Χρηματιστηριακή Αγορά

Απώλεια ορμής από τη χρηματιστηριακή αγορά;

Μπορεί να μη σημείωσε απώλειες, όμως, κατά το Μάρτιο, η χρηματιστηριακή αγορά απώλεσε την ορμή που είχε αποκτήσει κατά το μήνα Φεβρουάριο. Κατά τις 18 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις του Μαρτίου (στοιχεία έως και 28/3/2019), οι 11 υπήρξαν ανοδικές και οι 7 πτωτικές. Όμως, το “όφελος” του Γενικού Δείκτη κατά το διάστημα αυτό ήταν μόλις 1,12 μονάδες. Παράλληλα όμως, μικρές ήταν και οι διακυμάνσεις. Η υψηλότερη τιμή αυτής της περιόδου επιτεύχθηκε στις 18/3/2019 (725,41 μον.) και η χαμηλότερη στις 8/3/2019 (696,56 μον.), δηλαδή υπήρξε μία διακύμανση μόλις 4,0%.

Δεν είναι η καθυστέρηση στη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των “κόκκινων δανείων” που προκαλεί αυτή την απώλεια ορμής. Για το τραπεζικό ζήτημα, η χρηματιστηριακή αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την επίλυσή του. Αυτό που αντιλαμβάνονται σήμερα οι επενδυτές είναι η καθυστέρηση ή ακόμη και η αδυναμία επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, αλλά και οι “τριβές” -που επανεμφανίστηκαν- στη σχέση μεταξύ των δανειστών και της Κυβέρνησης, η οποία με αφορμή την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, υιοθετεί πολιτικές που μπορεί να ανατρέψουν τη θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ρήξη. Απλά, οι δανειστές εκπέμπουν “μηνύματα” προς την Κυβέρνηση, μηνύματα που φθάνουν και στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Μπορεί να κινδυνεύσει η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς; Εκτιμούμε πως όχι. Μπορεί όμως να περιοριστεί η “ορμή” που είχε αποκτήσει με αφορμή τη θετική εξέλιξη των οικονομικών δεικτών, εξέλιξη που προκάλεσε σειρά θετικών σχολίων σε διεθνές επίπεδο και που οδήγησε στην πετυχημένη έκδοση του 10ετούς ομολόγου λίγες βδομάδες νωρίτερα. Βεβαίως, πάντα θα πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας ότι η γενικότερη “εικόνα” μίας χρηματιστηριακής αγοράς δε μεταβάλλεται εύκολα. Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η Ελλάδα, στο εξωτερικό έχει την εικόνα μίας χώρας που βρίσκεται σε βελτίωση. Θα πρέπει να συμβούν πολλά αρνητικά για να αλλάξει αυτή η εντύπωση. Και θα ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι τόσα πολλά μπορούν να πάνε στραβά, σε τόσο μικρό διάστημα.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text