Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 205 | Η αγορά έχει επιστρέψει σε μία κανονικότητα

Η αγορά έχει επιστρέψει σε μία κανονικότητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αγορά έχει επιστρέψει σε μία κανονικότητα

Κοίταζα τα στατιστικά της αγοράς για το μήνα Μάρτιο. Το κάνω κάθε μήνα εδώ και πολλά χρόνια. Απλά στατιστικά, αυτά που κοιτάμε όλοι μας. Πόσες μετοχές ανέβηκαν, πόσες έπεσαν, πόσες έδωσαν μέρισμα, πόσες είχαν αυξημένο όγκο συναλλαγών. Επί χρόνια, επί σχεδόν μία δεκαετία, η εικόνα ήταν μονότονα τραγική. Όλες οι μετοχές έπεφταν. Ή ανέβαιναν σε μια βραχυχρόνια ανοδική αντίδραση, για να ξαναπέσουν περισσότερο στη συνέχεια. Δεν είχε νόημα να διαβάσεις κάποιον ισολογισμό ή κάποια άλλη είδηση. Ελάχιστες εταιρίες εμφάνιζαν κέρδη, ακόμη πιο λίγες έδιναν μέρισμα και με το κέρμα ενός ευρώ μπορούσες να αγοράσεις μία μετοχή από περισσότερες από εκατό εταιρίες.

 

Έχουν αλλάξει πολλά από εκείνη την περίοδο. Οι εταιρίες εμφανίζουν αύξηση πωλήσεων. Βελτίωση των μικτών περιθωρίου κέρδους. Μείωση του δανεισμού. Αύξηση των κερδών. Δίνουν μέρισμα σε μεγάλο ποσοστό, κατάσταση που θυμίζει τη δεκαετία του 1990. Εκφράζονται με αισιοδοξία για το μέλλον. Και οι τιμές, ακολουθούν τις ανακοινώσεις. Ανεβαίνει η μετοχή με τα καλά αποτελέσματα και υποχωρεί με τα αρνητικά. Η “αξιολόγηση” της αγοράς λειτουργεί. Και δίνει ένα μεγάλο βραβείο στην “αριστεία” των επιχειρήσεων. Δείτε τις μετοχές των εταιριών που βελτιώνουν τα μεγέθη. Αυξάνουν τιμές και όγκους συναλλαγών.

 

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική αγορά έπαυσε να είναι ανάμεσα στις “περισσότερο χαμένες”. Μέχρι και το μήνα Μάρτιο, εμφανίζεται στην πρώτη θέση από πλευράς απόδοσης ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές και στις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Και αυτά, χωρίς να έχουν έρθει νέοι ξένοι θεσμικοί, χωρίς νέες τοποθετήσεις κεφαλαίων από τα εγχώρια Αμοιβαία Κεφάλαια ή τις ασφαλιστικές εταιρίες, χωρίς πολλά νέα κεφάλαια από τους έλληνες ιδιώτες.

 

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει γυρίσει σε μία κανονικότητα. Ο “κίνδυνος της χώρας” περιορίστηκε και μαζί του περιορίστηκε και ο γενικός κίνδυνος της χρηματιστηριακής αγοράς. Δεν εξαλείφθηκε, όμως περιορίστηκε. Αυτό προσελκύει στην αγορά τους “ενημερωμένους” επενδυτές. Αυτούς που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις. Αυτοί, βλέποντας την ανισορροπία που είχε δημιουργηθεί, μεταξύ του 2016 και του 2017, επέλεξαν μετοχές και τοποθετήθηκαν σ’ αυτές και σήμερα καταγράφουν υπερκέρδη. Και θα καταγράψουν κι άλλα στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

 

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε τον φυσιολογικό μακροχρόνιο κύκλο της. Τα κέρδη, η βελτιωμένη αίσθηση της ασφάλειας και η σύγκριση των μερισμάτων με τα ανύπαρκτα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων, θα φέρουν μερικούς ακόμη “θαρραλέους”. Και στη συνέχεια λίγους ακόμη. Και σιγά σιγά -και αφού βελτιωθούν περισσότερο οι αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης- θα έρθουν και οι ξένοι επενδυτές, με τα πολλά λεφτά που θα αρχίσουν να αγοράζουν και να σαρώνουν την αγορά. Και αυτό θα οδηγήσει τις τιμές ψηλότερα. Και τότε το Χρηματιστήριο θα χάσει τη σημερινή του ανυποληψία, οι σελίδες των εφημερίδων θα γράφουν περισσότερα για τις μετοχές και τις εισηγμένες εταιρίες και θα αρχίσει να μπαίνει στην αγορά περισσότερος κόσμος, που θα ανεβάζει τις τιμές ακόμη περισσότερο.

 

Ναι, προτρέχω. Γνωρίζω ότι θα πάρει χρόνια η εξέλιξη αυτής της διαδικασίας και το “γέμισμα” αυτού του κύκλου. Γνωρίζω ότι τα πράγματα δε θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη, γνωρίζω ότι όλη αυτή η διαδικασία θα έχει τις αγωνίες της, τις αμφισβητήσεις της, τα λάθη και τα πισωγυρίσματα. Όμως, έτσι είναι η αγορά. Το σημαντικό είναι ότι έχουν γίνει τα πρώτα βήματα. Και ότι, τα σημάδια της επιστροφής της αγοράς στην κανονικότητα είναι πλέον πολλά και μπορούν να τα δούν όλο και περισσότεροι. Εκτός απ’ εκείνους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι για τις ζημιές τους το 1999 φταίει ο Σημίτης. Αυτοί θα περιμένουν την επόμενη κορύφωση για να πειστούν να ξανάρθουν, ώστε να βρουν κάποιον άλλον “Σημίτη” να τους φταίξει και πάλι.

 

Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text