Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η παγκόσμια ανάπτυξη συνέχισε να υποχωρεί στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019. Η επιβράδυνση ήταν πιο έντονη στον τομέα της μεταποίησης, κάτι που οδήγησε σε επιβράδυνση και το παγκόσμιο εμπόριο. Αίτια της επιβράδυνσης είναι η αύξηση της αβεβαιότητας σχετικά με τις εμπορικές διαφορές μεταξύ των μεγάλων χωρών (και κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας), το οικονομικό “άγχος” στις αναδυόμενες οικονομίες και τα σημάδια της ασθενέστερης ανάπτυξης στην Κίνα. Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να εξασθενήσει και κατά το τρέχον έτος. Οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να παραμείνουν περιορισμένες, ενώ οι κίνδυνοι για την παγκόσμια δραστηριότητα συσσωρεύονται.

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αναθεωρεί, προς τα κάτω, τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Η πρόβλεψη για το 2019 αναθεωρήθηκε σημαντικά, σε μόλις 1,1% και ηπιότερα για το 2020 και το 2021 (1,6% και 1,5% αντίστοιχα). Πέραν από τις εσωτερικές αδυναμίες (τραπεζικό σύστημα, εσωτερική ζήτηση και ιδιωτικό χρέος) βασικά σημεία των ανησυχιών έχουν να κάνουν με τους γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή  της αύξησης του προστατευτισμού και τα “τρωτά σημεία” των αναδυόμενων οικονομιών. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντλεί πληροφορίες και στοιχεία από το “Ευρωσύστημα” (δηλαδή το περιφερειακό σύστημα των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης), οι προβλέψεις της έχουν πάντα μία αυξημένη εγκυρότητα.

 

Η ψήφιση του νόμου για την προστασία της α' κατοικίας, ο οποίος ικανοποιεί τους δανειστές θα μπορούσε να αποτελέσει το “κλειδί” για την ομαλή εξέλιξη των σχέσεών τους με την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα “ξεμπλοκάρει” αρκετά ζητήματα και που θα στείλει θετικά μηνύματα στη διεθνή κοινότητα. Αυτό είναι θετικό για την αγορά.

Επαναλαμβάνουμε ότι, προς το παρόν δεν έχουν ακόμη εισρεύσει στην ελληνική αγορά νέα επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό (δείτε σελ. 46 του παρόντος). Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων να συνεχίσουν να είναι θετικές. Αυτό με τη σειρά του, απαιτεί τις “ευλογίες” και τα θετικά σχόλια των δανειστών. Όμως, εάν συμβαίνουν αυτά, πολλά καλά θα ακολουθούν για την οικονομία και -συνεπακόλουθα- και για το Χρηματιστήριο.

 

Θα αντέξουν, το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η διχασμένη και φανατισμένη ελληνική κοινωνία, τις “δύσκολες” διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν -ίσως και πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζουμε- για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, το οποίο αποτελεί μία βασική προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να συζητούμε τη δημιουργία ενός αγωγού όπως ο East Med; Καθώς η κοινωνία έχει φανατιστεί γύρω από τα εθνικά θέματα, πώς θα αντιδράσει στους συμβιβασμούς που και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κάνει για να τερματιστεί, επιτέλους, αυτή η κατάσταση που, όσο περνάει ο χρόνος και αλλάζουν οι γενιές, γίνεται όλο και πιο δυσεπίλυτη, ενώ εμποδίζει την Ελλάδα και την Κύπρο να εκμεταλλευτούν το φυσικό τους πλούτο; Είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον και το οποίο μπορεί να αποτελέσει αιτία πολιτικής αστάθειας.