Αρχική | Ειδήσεις | Οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και το Χρηματιστήριο

Οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και το Χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και το Χρηματιστήριο

Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τους επόμενους μήνες είναι οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων. Κατά το 2019 ήδη υπήρξαν 3 αξιολογήσεις: από S&P τον Ιανουάριο (αμετάβλητη, θετικές προοπτικές), από Fitch τον Φεβρουάριο (αμετάβλητη, θετικές προοπτικές) και Moody’s στις 1 Μαρτίου (αναβάθμιση σε Β1 από Β3).

Οι επόμενες αξιολογήσεις κατά το 2019 θα γίνουν:

 

26/4 από S&P

13/5 από DBRS

2/8 από Ftich

23/8 από Moody’s

25/10 από S&P

1/11 από DBRS

 

Σήμερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να απέχει από το επίπεδο “investment grade” -το οποίο θεωρείται ως “επίπεδο ασφαλούς επένδυσης”- κατά 3 βαθμίδες και βρίσκεται στην κατηγορία “highly speculative” (υψηλού κινδύνου - υψηλής κερδοσκοπίας). Αυτή η αξιολόγηση μίας χώρας, σύμφωνα με τους κανονισμούς πολλών μεγάλων επενδυτικών οίκων, αλλά ακόμη και με τις πρακτικές πολλών “κερδοσκοπικών κεφαλαίων” καθιστά απαγορευτική την τοποθέτησή τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά, όσο καλές και να διαφαίνονται οι προοπτικές της, ή όσο καλές να είναι κάποιες εταιρίες.

Αν οι επόμενες αξιολογήσεις είναι θετικές, ακόμη και αν η αναβάθμιση είναι του μεγέθους της μίας βαθμίδας, η θέση της Ελλάδας θα αλλάξει και θα ενταχθεί στην επενδυτική κατηγορία “speculative” (κερδοσκοπίας) (η λέξη speculative δεν έχει την αρνητική υφή που συχνά έχει στην ελληνική γλώσσα). Κατά τα φαινόμενα, αυτό θα συμβεί στις 26 Απριλίου (Μεγάλη Παρασκευή - το Χρηματιστήριο δεν θα λειτουργεί). Δεν θα είναι η λύση του προβλήματος του ελληνικού Χρηματιστηρίου, αλλά θα είναι μία σημαντική εξέλιξη.

 

 

Συνεπώς, αν στις 26/4, η ελληνική οικονομία αξιολογηθεί από την S&P ως “Β-” θα πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη και για το Χρηματιστήριο. Και πάλι, η αξιολόγηση αυτή δεν θα επιτρέπει στους μεγάλους επενδυτικού οίκους να τοποθετήσουν κεφάλαια στο Χρηματιστήριο, όμως θα επιτρέψει σε αρκετά από τα funds (μικρότερου μεγέθους ιδιωτικές εταιρίες) να “κυνηγήσουν την ευκαιρία” μίας “turn around” αγοράς. Αυτό θα δώσει μία μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά και θα ανεβάσει τις τιμές.

Πρέπει δε, να έχουμε υπ’ όψη μας ότι, εν όψει ευρωεκλογών, μία τέτοια αναβάθμιση, η Κυβέρνηση τη θέλει πάρα πολύ. Και, όπως είδαμε και στις διαπραγματεύσεις για την α’ κατοικία, δίνει “γη και ύδωρ” για να την πετύχει.

 

Και πότε μπορεί η Ελλάδα να πάρει αξιολόγηση “επενδυτικής βαθμίδας” (investment grade); Κάτι τέτοιο θα αργήσει ακόμη πολύ. Δε θα γίνει εντός του 2019 και είναι αμφισβητήσιμο εάν μπορεί να επιτευχθεί και εντός του 2020. Για να γίνει, θα πρέπει να υπάρξουν ακόμη πολλές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και σημαντική πρόοδος στα οικονομικά μεγέθη.

 

Αν η αξιολόγηση της S&P είναι θετική, αμέσως μετά, η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαθέσει στη διεθνή αγορά ένα ομόλογο μικρής διάρκειας (πιθανότατα 2ετές) με σκοπό να “φτιάξει κλίμα” και με το πρόσχημα της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ. Και αυτό θα είναι μία θετική εξέλιξη.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text