Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 205 | Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Θετικές είναι και οι πρώτες προβλέψεις για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των εισηγμένων -στο Χρηματιστήριο- εταιριών, όπως τουλάχιστον καταγράφονται από την “Thomson Reuters I/B/E/S”. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι συνεργαζόμενοι με την εταιρία αναλυτές, για την Ελλάδα στο έτος 2019, προβλέπεται ότι η αύξηση των κερδών στις ακολουθούμενες εταιρίες θα φθάσει στο 10,8%, ενώ έχει αναθεωρηθεί στο +14,7% η πρόβλεψη για το 2020 (δείτε και τη σελίδα 49).

Κατά την άποψή μας και με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε για την πορεία των εταιριών κατά το τρέχον έτος, η αύξηση της κερδοφορίας θα υπερβεί την πρόβλεψη του 10,8%. Αυτό θα πρέπει να προδιαθέτει για μία θετική χρονιά στη χρηματιστηριακή αγορά, άποψη που ενισχύεται και από τον παράγοντα των εκλογών, ο οποίος επίσης θα επιδράσει θετικά. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι, έγκυρες προβλέψεις για τη χρήση του 2020 θα μπορούν να γίνουν μόνον μετά το καλοκαίρι.

 

 

Το “κλειδί” στις εξελίξεις εξακολουθεί να είναι ο τραπεζικός κλάδος. Όμως, η σημασία του ως “κλειδί” είναι φθίνουσα. Τόσο επειδή το τί θα γίνει στον κλάδο έχει ήδη δρομολογηθεί, όσο και επειδή αυξάνεται η σημασία των κερδών, των μερισμάτων και της πορείας των υπολοίπων εταιριών. “Η αγορά δεν περιμένει τις τράπεζες”, όπως περιγράφαμε στο τεύχος 203 (εάν θέλετε να το διαβάσετε, ζητήστε μας -δωρεάν- κωδικό στο xa.eurocapital@gmail.com).

 

 

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, κατά το Δεκέμβριο του 2018, η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 17.037 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2018, έναντι 17.041 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων μειώθηκε σε 2.547 εκατ. ευρώ έναντι 2.878 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 15,0% έναντι 16,9% κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται κυρίως σε καθαρές πωλήσεις μεριδίων εξωτερικού, αλλά και σε τεχνικούς λόγους.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές διαμορφώθηκε σε 632 εκατ. ευρώ έναντι 524 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού ανήλθε στο 3,7%, έναντι 3,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων δεν οφείλεται σε καθαρές αγορές μετοχών, αλλά σε τεχνικούς λόγους.

 

Ποιά είναι η απόδοση της κάθε μετοχής, αν κάποιος την αγόραζε στην αρχή κάθε έτους, από το 1990, και την κρατούσε έως σήμερα; Είναι μία έρευνα που πάντα μας κεντρίζει το ενδιαφέρον όταν βλέπουμε τις ξένες χρηματιστηριακές αγορές. Η οποία όμως ποτέ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε ελληνικές μετοχές. Και δεν έχει πραγματοποιηθεί επειδή χρειάζονται πάρα πολλά στοιχεία και ο υπολογισμός είναι δύσκολος.
Την ξεκινήσαμε και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να τη δημοσιεύσουμε σε ένα από τα τεύχη του Μαΐου. Και δεν είναι απλά ενδιαφέρουσα. Λαμβάνοντας ως “υπόθεση εργασίας” ότι οι αποδόσεις υπολογίζονται για κάθε έτος, μία τέτοια έρευνα θα είναι και πολύ χρήσιμη και για τους παλιούς, αλλά και για τους νέους επενδυτές, αφού θα μπορεί να αποτελέσει έναν “οδηγό” για το ποιές είναι σταθερά οι καλές εισηγμένες εταιρίες.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text