Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | "Επιδημία" εξόδου εισηγμένων από το Χρηματιστήριο Αθηνών

"Επιδημία" εξόδου εισηγμένων από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Επιδημία" εξόδου εισηγμένων από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Τη στιγμή που το ζητούμενο για το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι να προσελκύσει περισσότερους -και ειδικά μακροπρόθεσμους- επενδυτές και να ενισχυθεί η συναλλακτική δραστηριότητα, ξεφεύγοντας από τη ρηχότητα που το έχει κάνει ευάλωτο στις διαθέσεις των shorts και των hedge funds, η φυγή των εισηγμένων από το ταμπλό πολλαπλασιάζεται, αυξάνοντας τον προβληματισμό στην αγορά, ενώ στον ορίζοντα δεν υπάρχουν νέες εισαγωγές εταιρειών. Έτσι, οι επιλογές που έχουν τα ξένα χαρτοφυλάκια για να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, ολοένα και μειώνονται, βλέποντας τις εισηγμένες να οδηγούνται, για διαφορετικούς λόγους, στην πόρτα της εξόδου.

Οι εξελίξεις με την εταιρεία "Σφακιανάκης", μετά την υποχρεωτική δημόσια πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της εισηγμένης, Σταύρος Τάκης, ο οποίος ελέγχει ήδη το 91,92%, με σκοπό την απόκτηση του συνόλου των μετοχών τις οποίες δεν κατείχε, οδηγούν την εταιρεία εκτός Χ.Α.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η προαιρετική δημόσια πρόταση για την εξαγορά της Κανάκης που υπέβαλε η νορβηγική εταιρεία Orkla Food Ingredients, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει η διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι εξελίξεις στο Ιασώ, μετά και τη δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών του από την Oaktree Capital, οδηγούν και αυτήν την εισηγμένη στην πόρτα της εξόδου από το ταμπλό, ενώ την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε την διαγραφή της από την Εναλλακτική Αγορά, του Χ.Α και η Κρήτων Άρτος.

Η Αιολική Επενδύσεων ήδη αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα μετά την πρόσφατη απόφαση για μετατροπή της εταιρείας σε αμοιβαίο κεφάλαιο, ενώ την περασμένη Δευτέρα 1η Απριλίου ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για τις Druckfarben, Nexans και Υγεία. Η  Druckfarben οδηγήθηκε στην έξοδο μετά την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης από την Kazar Επενδυτική για την απόκτηση του υπόλοιπου 13,49% της εταιρείας, η Nexans μετά την εξαγορά της από τη μητρική της, ενώ το Υγεία μετά την εξαγορά από τη Hellenic Healthcare.

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν οι Μινωικές Γραμμές, καθώς ο βασικός μέτοχος έχει συγκεντρώσει πάνω από 95%, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος μετά τη συγχώνευσή της με την Ελλάκτωρ καθώς και η Grivalia λόγω συγχώνευσης με την Eurobank. Επίσης, εντός του έτους αναμένεται και η διαγραφή της Νηρέας και της Σελόντα από το ταμπλό, ενώ μέσα στον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχουμε δει την έξοδο των ΚΟΡΡΕΣ και Envitec.

Η συρρίκνωση του αριθμού των εισηγμένων η οποία συνεχίζεται, μειώνοντας έτσι και την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α, σίγουρα δεν αποτελεί καλό νέο για την αγορά παρά τη σημαντική ανάκαμψη του ελληνικού Χρηματιστηρίου από το δύσκολο 2018, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, ειδικά όταν η αποχώρηση αφορά εταιρείες με καλές προοπτικές ανάπτυξη.

Πάντως επισημαίνουν πως το delisting δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο καθώς παρατηρείται και σε πολλές αγορές του εξωτερικού. Ωστόσο στην περίπτωση του Χ.Α το οποίο στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών αλλά και τζίρου, αυτή η εξέλιξη αποτελεί "πληγή", ειδικά όταν πίσω από την απόφαση της εξόδου για κάποιες εισηγμένες βρίσκεται το γεγονός ότι βλέπουν πως δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα ισχυρά τους μεγέθη σε μία αδύναμη αγορά όπως η ελληνική.

Παράλληλα, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η εισηγμένη μετά την εξαγορά και την ενίσχυσή της με νέα κεφάλαια, στρέφεται στον σχεδιασμό επενδύσεων για περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της,  ενώ μέσω του delisting δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη διοίκηση της επιχείρησης για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πηγών κεφαλαίου και τη διευκόλυνση της εφαρμογής οποιωνδήποτε λειτουργικών αλλαγών.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text