Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | "Βαρίδι" τα ΕΛΠΕ στο Χρηματιστήριο

"Βαρίδι" τα ΕΛΠΕ στο Χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Βαρίδι" τα ΕΛΠΕ στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με απώλειες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις σημαντικές πιέσεις που δέχεται η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων να μετατρέπονται σε μείζον βαρίδι για την παραμονή του Γενικού Δείκτη σε στενή επαφή με το επίπεδο των 750 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,47% στις 745,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,60% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.922,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,58% στις 608,87 μονάδες.

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του ΧΑ κινείται με αρκετή νευρικότητα και ήπιες απώλειες, το -4,27% των Ελληνικών Πετρελαίων ασκεί πιέσεις στον Γενικό Δείκτη. Και αυτό διότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% του ομίλου δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς δεν κατατέθηκε καμία δεσμευτική προσφορά. Επιβεβαιώθηκαν έτσι όσες πλευρές τις τελευταίες ημέρες εξέφραζαν την ανησυχία τους ως προς την έκβαση της διαδικασίας, η οποία μάλιστα σε διάρκεια έφτασε σχεδόν το ένα έτος από τη δημοσίευση της πρόσκλησης.

Το μήνυμα του άγονου διαγωνισμού είναι σαφές αρνητικό για την αγορά, την ώρα μάλιστα που τα ΕΛΠΕ προέρχονται από αλλεπάλληλα ρεκόρ κερδοφορίας (συγκρίσιμα κέρδη EBITDA για το 2018 ύψους 730 εκατ. ευρώ), πωλήσεων και κύκλου εργασιών, ενώ ανακοίνωσαν για τη χρήση του 2018 μέρισμα 0,75 ευρώ/ μετοχή (50 σεντς συν 25 σεντς από την πώληση του ΔΕΣΦΑ ή αλλιώς 229,2 εκατ. ευρώ).

Εντούτοις, το κλίμα στην αγορά δεν είναι καθόλα αρνητικό, κάτι το οποίο φαίνεται και από τις άμυνες που βγαίνουν έναντι της προσφοράς. Άλλωστε, η απόφαση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, παρά τις επισημάνσεις επιφύλαξης για την πληρότητα ικανοποίησης των προϋποθέσεων που την συνοδεύουν, βοηθά αυτές τις άμυνες.

Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι η σταθεροποίηση της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα, με την τάση να παραμένει επιθετική, όπως επισημαίνει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance. Οι 740 και 1.840 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και FTSE 25 είναι τα κοντινότερα επίπεδα στήριξης, όπου διάσπαση θα μπορούσε να δώσει κάποια καλύτερη διόρθωση. Από την άλλη δοκιμάζουμε το πολύ σημαντικό επίπεδο των 750 μονάδων του ΓΔ που ήταν και μεγάλος εβδομαδιαίος στόχος και θέλει την προσοχή του ακόμα και αν το σπάσει βραχυπρόθεσμα, προσθέτει ο ίδιος.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός των ΕΛΠΕ, η Ελλάκτωρ σημειώνει απώλειες 1,68%, με τις Εθνική, Coca Cola, Λάμδα, Grivalia, Alpha Bank, Motor Oil, Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και Jumbo να ακολουθούν με ήπιες απώλειες.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 1,04%, με τις ΔΕΗ, Τιτάν, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με μικρή άνοδο. Χωρίς μεταβολή οι ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο, Φουρλής, Σαράντης, Aegean και ΑΔΜΗΕ.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text