Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Έρχεται ιδιωτικοποίηση imitation στα ΕΛΠΕ με δημόσια προσφορά μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου

Έρχεται ιδιωτικοποίηση imitation στα ΕΛΠΕ με δημόσια προσφορά μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έρχεται ιδιωτικοποίηση imitation στα ΕΛΠΕ με δημόσια προσφορά μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου

Η κρυφή ικανοποίηση της κυβέρνησης με την αποτυχία του διαγωνισμού και τα περίεργα με τον όμιλο Λάτση

Η αποτυχία της προσπάθειας αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ αλλάζει τα πλάνα για το μέλλον της επιχείρησης και φαίνεται να διευκολύνει την κυβέρνηση να μην «χρεωθεί» την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Παρά το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια να διατυπωθούν δικαιολογίες για τη μη υποβολή δεσμευτικών προσφορών είναι σαφές πως αρκετά κυβερνητικά στελέχη αισθάνονται ανακουφισμένα καθώς μπορούν να θέσουν σε τροχιά υλοποίησης το εναλλακτικό πλάνο για τα ΕΛΠΕ που προβλεπόταν από τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Έτσι ήδη τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία διάθεσης μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου  σε επενδυτές μέσω δημόσιας προσφοράς.

Η προετοιμασία της δημόσιας προσφοράς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα ξεκινήσει άμεσα καθώς τα περιθώρια δικαιολογιών προς τους θεσμούς έχουν αρχίσει να στενεύουν.

Εφ όσον προχωρήσει και επιτύχει η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς μετοχών των ΕΛΠΕ η κυβέρνηση θα επιτύχει δύο στόχους.

Πρώτον θα ικανοποιήσει τους θεσμούς και δεύτερον μαζί με τον όμιλο Λάτση θα διατηρήσουν τον διοικητικό έλεγχο των ΕΛΠΕ που έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα βαθμό τα προηγούμενα χρόνια ως εργαλείο τακτοποίησης ημετέρων.

Επιπλέον μια τέτοια διαδικασία διευκολύνει τον όμιλο Λάτση που παραδόξως έχει ενεχυριάσει το σύνολο σχεδόν των μετοχών που κατέχει όπως αποκάλυψε χθες το bankingnews για ένα δάνειο 167 εκ Ευρώ που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 20% της αξίας των μετοχών που κατέχει.

Και είναι παράδοξο το γεγονός ότι έχει συσταθεί το συγκεκριμένο ενέχυρο όταν άλλη εταιρία του ομίλου Λάτση με έδρα τον Παναμά έχει δανείσει με πολλαπλάσιο χωρίς καμία εξασφάλιση τον όμιλο. Εκτός και αν πίσω από αυτό δανεισμό κρύβεται δάνειο της Credit Suisse προς την Παναμέζικη εταιρία.

Η κατάσταση αυτή πάντως αν μη τι άλλο αποτέλεσε ένα πρόβλημα στη διαδικασία αποκρατικοποίησης και αποτελεί ερώτημα αν το γνώριζε η κυβέρνηση και αν δε το γνώριζε τι ακριβώς σκοπεύει να πράξει δεδομένη υπάρχει συμφωνία μετόχων για την αποκρατικοποίηση που δεν έγινε. Και το γεγονός ότι επισήμως δεν υπάρχει αντίδραση αποτελεί από μόνο του ένα ζήτημα.

Νίκος Καρούτζος

 

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text