Έρχεται ιδιωτικοποίηση imitation στα ΕΛΠΕ με δημόσια προσφορά μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου
Η κρυφή ικανοποίηση της κυβέρνησης με την αποτυχία του διαγωνισμού και τα περίεργα με τον όμιλο Λάτση
Η αποτυχία της προσπάθειας αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ αλλάζει τα πλάνα για το μέλλον της επιχείρησης και φαίνεται να διευκολύνει την κυβέρνηση να μην «χρεωθεί» την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.
Παρά το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια να διατυπωθούν δικαιολογίες για τη μη υποβολή δεσμευτικών προσφορών είναι σαφές πως αρκετά κυβερνητικά στελέχη αισθάνονται ανακουφισμένα καθώς μπορούν να θέσουν σε τροχιά υλοποίησης το εναλλακτικό πλάνο για τα ΕΛΠΕ που προβλεπόταν από τη συμφωνία με τους θεσμούς.
Έτσι ήδη τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία διάθεσης μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου σε επενδυτές μέσω δημόσιας προσφοράς.
Η προετοιμασία της δημόσιας προσφοράς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα ξεκινήσει άμεσα καθώς τα περιθώρια δικαιολογιών προς τους θεσμούς έχουν αρχίσει να στενεύουν.
Εφ όσον προχωρήσει και επιτύχει η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς μετοχών των ΕΛΠΕ η κυβέρνηση θα επιτύχει δύο στόχους.
Πρώτον θα ικανοποιήσει τους θεσμούς και δεύτερον μαζί με τον όμιλο Λάτση θα διατηρήσουν τον διοικητικό έλεγχο των ΕΛΠΕ που έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα βαθμό τα προηγούμενα χρόνια ως εργαλείο τακτοποίησης ημετέρων.
Επιπλέον μια τέτοια διαδικασία διευκολύνει τον όμιλο Λάτση που παραδόξως έχει ενεχυριάσει το σύνολο σχεδόν των μετοχών που κατέχει όπως αποκάλυψε χθες το bankingnews για ένα δάνειο 167 εκ Ευρώ που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 20% της αξίας των μετοχών που κατέχει.
Και είναι παράδοξο το γεγονός ότι έχει συσταθεί το συγκεκριμένο ενέχυρο όταν άλλη εταιρία του ομίλου Λάτση με έδρα τον Παναμά έχει δανείσει με πολλαπλάσιο χωρίς καμία εξασφάλιση τον όμιλο. Εκτός και αν πίσω από αυτό δανεισμό κρύβεται δάνειο της Credit Suisse προς την Παναμέζικη εταιρία.
Η κατάσταση αυτή πάντως αν μη τι άλλο αποτέλεσε ένα πρόβλημα στη διαδικασία αποκρατικοποίησης και αποτελεί ερώτημα αν το γνώριζε η κυβέρνηση και αν δε το γνώριζε τι ακριβώς σκοπεύει να πράξει δεδομένη υπάρχει συμφωνία μετόχων για την αποκρατικοποίηση που δεν έγινε. Και το γεγονός ότι επισήμως δεν υπάρχει αντίδραση αποτελεί από μόνο του ένα ζήτημα.
Νίκος Καρούτζος
Πηγή: www.bankingnews.gr

- ΕΚΤΕΡ: Σύμβαση νέου έργου με την Πλαταιών αξίας 1,83 εκατ. ευρώ
- Premia Properties: Οι νέες εξαγορές και οι υπεραξίες από το project Sky Line
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 6 Σεπτεμβρίου η αποκοπή του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου
- «Πυρετός» επιχειρηματικών συμφωνιών, εξαγορών, ΑΜΚ και ομολογιακών εκδόσεων
- Lamda Development: Η κυριαρχία στα εμπορικά κέντρα και ο στόχος μεγάλου IPO
- MORE: «Πράσινο» από το Δ.Σ. στο mega deal με την Ελλάκτωρ για τις ΑΠΕ
- Αυξάνει το ανεκτέλεστο η ΕΚΤΕΡ – Τα τελευταία έργα και η πορεία της μετοχής στο χρηματιστήριο
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Global uncertainty is rising, and that is a bad omen for growth
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο