Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Χάθηκαν εισοδήματα ύψους 27 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης

Χάθηκαν εισοδήματα ύψους 27 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χάθηκαν εισοδήματα ύψους 27 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης

Εισοδήματα ύψους 27 δισ. ευρώ χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης όπως προκύπτει  από την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών. Ποσό το οποίο αντανακλά τη σκληρή φορολόγηση των εισοδημάτων αλλά και τις τεράστιες εισφορές που επιβλήθηκαν τα χρόνια αυτά κυρίως τα τελευταία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2010 λιγότεροι φορολογούμενοι δήλωσαν στην εφορία εισοδήματα ύψους 100,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 (εισοδήματα 2017) δήλωσαν 73,6 δισ. ευρώ. Επιχειρήσεις έκλεισαν, ελεύθεροι επαγγελματίες καταστράφηκαν, ενώ οι μισθωτοί κυρίως  είδαν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται. Συγκεκριμένα μόνο οι μισθωτοί έχασαν περί τα 9 δισ. ευρώ, ενώ και οι εισοδηματίες έχασαν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.

Βέβαια, τα χρόνια της κρίσης η φοροδιαφυγή οργίασε. Ο ελεγκτικός μηχανισμός ανίκανος να παρακολουθεί τις εξελίξεις την άφησε να διογκωθεί με αποτέλεσμα αυτοί που πλήρωσαν τη δημοσιονομική προσαρμογή να είναι φυσικά οι μισθωτοί οι οποίοι προφανώς και δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα, όπως οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες.   

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:

- Μισθωτοί

Το 2010 οι 2 εκατομμύρια μισθωτοί δήλωσαν εισοδήματα ύψους 39,7 δις. ευρώ, ενώ το 2018 τα εισοδήματα περιορίστηκαν στα 30,7 δς. Ευρώ. Δηλαδή έχασαν περί τα 9 δις. ευρώ. Από 20.000 που ήταν περίπου το μέσο εισόδημα που δήλωναν έπεσε στα 13.650 ευρώ.

- Συνταξιούχοι

Το 2010 οι 1,6 εκατ. συνταξιούχοι  δήλωναν εισοδήματα 26,8 δις. ευρώ και σήμερα οι 2,25 εκατ. συνταξιούχοι δηλώνουν 25,2 δις. ευρώ. Το μέσο εισόδημα από τα 16.750 ευρώ διαμορφώνεται σήμερα λίγο πάνω από τις 11.000 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε η έκρηξη της φοροδιαφυγής και η συρρίκνωση των εισοδημάτων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες αλλά και τα ακίνητα, είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας φορολογικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που οδήγησε στην υπερφορολόγηση των πολιτών.

Είναι ενδεικτικό ότι από 76 δισ. ευρώ που δήλωναν το 2014 οι φορολογούμενοι, το περυσινό δήλωσαν εισοδήματα 73,6 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2010, τα εισοδήματα των φορολογουμένων συρρικνώθηκαν κατά 26,7 δισ. ευρώ. Σχεδόν τα μισά από αυτά χάθηκαν από τη μεσαία τάξη.

Τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2017 (που δηλώθηκαν στην εφορία το 2018) είναι σε γνώση τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και των πιστωτών της χώρας και, όπως φαίνεται, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς η πορεία των δημοσίων εσόδων είναι το κλειδί για τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση «εξαφάνισε» σε ένα χρόνο 450 εκατομμύρια ευρώ. Τη στιγμή δηλαδή που το ονομαστικό ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξανόταν κατά 2% οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν μειωμένα εισοδήματα κατά 11,5%. Συγκεκριμένα, τα εισοδήματα του 2017 ήταν στα επίπεδα των 3,44 δισ. ευρώ, ενώ του 2016 στα 3,89 δισ. ευρώ.

Πηγή:www.liberal.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text