Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 206 | ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - Μάρτιος 2019: Οι ενεργές μερίδες επενδυτών

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - Μάρτιος 2019: Οι ενεργές μερίδες επενδυτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στους 22.451 έφθασαν οι ενεργές μερίδες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά το μήνα Μάρτιο 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του εντύπου Axia Numbers (εδώ) που, σε μηνιαία βάση, δημοσιεύει η Υπηρεσία Στατιστικής και Πληροφόρησης του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 10 μηνών και ο τρίτος μεγαλύτερος των τελευταίων 40 μηνών. Η αύξηση του αριθμού των ενεργών μερίδων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματική και σταθερή άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς. Βεβαίως, η παρατήρηση ενός μηνός δεν επαρκεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ως “ενεργές μερίδες” ορίζεται “ο αριθμός των μερίδων που κινήθηκαν μέσα στον μήνα” (έκαναν τουλάχιστον μια κίνηση, αγορά ή πώληση). Διαχρονικά, ο αριθμός των ενεργών μερίδων βρίσκεται σε μεγάλη συσχέτιση με την εξέλιξη και την τιμή του Γενικού Δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι αντιδρά άμεσα σε κάθε μεταβολή του Δείκτη.Από την εξέταση του διαγράμματος στο κάτω μέρος της σελίδας, διακρίνουμε ότι, κατά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ενεργών μερίδων βρέθηκε στις χαμηλότερες τιμές του τις περιόδους που και ο Γενικός Δείκτης επίσης βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου.  

Ο αριθμός των ενεργών μερίδων είναι ένα από τα μεγέθη τα οποία θα πρέπει να εξετάζουμε για τη διάγνωση της κατάστασης στο Χρηματιστήριο. Όμως, η εξέταση του στοιχείου αυτού θα θα πρέπει να συνδυάζεται με την εξέλιξη της αξίας των συναλλαγών και του αριθμού των πράξεων. Προς το παρόν, όλα αυτά τα μεγέθη κινούνται ανοδικά.

Όπως είχε συμβεί και με το μέγεθος  της αξίας των συναλλαγών, του οποίου ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών βρέθηκε -κατά τους προηγούμενους μήνες- στα χαμηλότερα ιστορικά του επίπεδα, το ίδιο συνέβη και με τον ΚΜΟ 12 μηνών του αριθμού των ενεργών μερίδων. Όμως, κατά το μήνα Μάρτιο, ο αριθμός των ενεργών μερίδων βρέθηκε και πάλι πάνω από τον ΚΜΟ-12 ημερών του.

Ακόμη ένα στοιχείο το οποίο μας δίνει σημαντικές πληροφορίες είναι και ο αριθμός των “νέων μερίδων” (σελίδα 5 του μηνιαίου δελτίου). Και ο αριθμός αυτός σημείωσε αύξηση κατά τον προηγούμενο μήνα (φθάνοντας στις 1.444 νέες μερίδες - το μεγαλύτερο αριθμό στους τελευταίους 23 μήνες), όμως και στην περίπτωση αυτή, δε μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα από την άνοδο ενός μόνο μήνα.

 

Συμπερασματικά, η εξέλιξη των μεγεθών των “ενεργών μερίδων” και των “νέων μερίδων”, όπως αυτές καταγράφονται από τις υπηρεσίες του Χρηματιστηρίου, είναι θετική και υποστηρίζουν την άποψη ότι η ανοδική κίνηση της αγοράς υποστηρίζεται και από την διαρκώς αυξανόμενη αξία των συναλλαγών, αλλά και από την ενεργοποίηση των επενδυτώ

 

 

Δείτε τα περιεχόμενα του τεύχους 206

 


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text