Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Market Beat: Η διάθεση για ρίσκο, αντιμέτωπη με επιφυλάξεις λόγω γρήγορης ανόδου

Market Beat: Η διάθεση για ρίσκο, αντιμέτωπη με επιφυλάξεις λόγω γρήγορης ανόδου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Market Beat: Η διάθεση για ρίσκο, αντιμέτωπη με επιφυλάξεις λόγω γρήγορης ανόδου

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα καλείται να αφομοιώσει το άγχος προ των εταιρικών αποτελεσμάτων για τις εταιρίες των ΗΠΑ αλλά γνωρίζοντας το μέγεθος της Κίνας αναμένει και τα στοιχεία για τις εμπορικές της συναλλαγές. Χθες οι ειδήσεις που μετράνε για τους διαχειριστές κεφαλαίου ήταν θετικές για την οικονομία των ΗΠΑ. Αφού οι προσδοκίες για μια απότομη επιβράδυνση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ μειώθηκαν περαιτέρω. Καθώς τα στοιχεία που έδειξαν τον αριθμό των Αμερικανών που υποβάλλουν αιτήσεις για παροχές ανεργίας να μειώνεται σε χαμηλά επίπεδα 49,5 ετών την περασμένη εβδομάδα

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χριστίνα Λαγκάρντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εξάμηνη καθυστέρηση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτρέπει μια «τρομακτική έκβαση» του Brexit, αλλά δεν κάνει τίποτα για να άρει την αβεβαιότητα σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα.

Υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες απειλές για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ Mitsuhiro Furusawa προειδοποίησε ότι μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας παραμένει βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο δείκτης Dow JonesIndustrial Average μειώθηκε κατά 0,05% στις 26.143,05 μονάδες, ο S & P 500 έκλεισε σταθερός στις 2.888,32 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq Composite μειώθηκε κατά 0,21% στις 7.947,36.

Στο ΧΑ χθες στα 6 λεπτά ο τζίρος έπιασε το 1 εκατ. ευρώ και τις 758 μονάδες. Οι δείκτες στην Ευρώπη είχαν ανοδικό άνοιγμα και καθοδική πορεία στη συνέχεια. Αντίθετα το ταμπλό στην Αθήνα έδειξε ότι εδώ υπάρχει ένα νησί στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, που έχει τον «καιρό» των αναδυόμενων χωρών και νόμισμα το ευρώ. Με τη συμπλήρωση 2 εκατ. στα 12 λεπτά, ο ΓΔ είχε ακουμπήσει τις 759 μονάδες και το μήνυμα στην έναρξη ήταν σαφώς μια πρόσκληση για συμμετοχή με αγορές παρά με πωλήσεις θέσεων. Με τη συμπλήρωση τριών ωρών διαπραγμάτευσης, ο μέσος όρος είχε αγγίξει τις 764 μονάδες και τα κέρδη του ήταν της τάξης του +1%. Καθώς η Αθήνα παρακολούθησε την αρχικά πτωτική ορμή των ευρωπαϊκών αγορών και την μετατροπή της σε ανοδική σταθερής κλίσης αργότερα. Μόνο που ο Dax μετά από αυτά στις 13:00 κέρδιζε +0,17% ενώ ο Γ.Δ. +1,1% χωρίς να εμφανίσει αρνητική μεταβολή ενδοσυνεδριακά.

Καθώς το διεθνές κλίμα γίνεται όλο και πιο θολό τα κέρδη των μετοχών στην Αθήνα διαμορφώνεται όλο και πιο προκλητικό, για κινήσεις μερικής ενθυλάκωσής τους.

Τελειώναμε χθες: «Κατά την εκτίμησή μας πλέον σε κάθε πτωτική κίνηση, οι traders θα έχουν μια ευκαιρία για αγορές με σχετικά βραχύ ορίζοντα, γιατί οι 767 μονάδες πιθανά να γίνουν η επόμενη οροφή». Οι θεσμικοί οδήγησαν την αγορά χθες στις 14:14 στις 767,08 ενώ μετά από 35 λεπτά είχε επιστρέψει στις 764. Κατόπιν ακολούθησε μια νευρική αλλά πτωτική πορεία που υπογράμμισε το ρόλο των 767 ως αντίστασης. Για τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η στήλη, η σημερινή δυναμική θα είναι καθοδική. Χωρίς να προκαλέσει ανησυχία, παρά μόνο σε όσους αγόρασαν χθες. Την επίμονη παρουσία σημαντικών πακέτων και αυτή τη βδομάδα θεωρούμε, βουβή υπογράμμιση της εμπιστοσύνης στα Greek assets.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτές τάσεις έκλεισε η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την επενδυτική κοινότητα σε κατάσταση αναμονής των πρώτων τραπεζικών αποτελεσμάτων τριμήνου και ενώ συνεχίζονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας..

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 26.143,05 μονάδες, με πτώση κατά 14,11 μονάδες ή -0,05%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κινήθηκε μειωμένος, φτάνοντας τις 7.947,36 μονάδες, με πτώση 16,89 μονάδων ή -0,21%, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης παρέμεινε αμετάβλητος στις 2.888,32 μονάδες.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+1,4%) και Walmart (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-4,5%) και Walgreens Boots (-2%).

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 8.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 196.000 την εβδομάδα που έληξε στις 6 Απριλίου. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 1969.

Επιπλέον, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε μηνών τον Μάρτιο, αλλά ο υποκείμενος πληθωρισμός χονδρικής ήταν υποτονικός.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε 2,2% υψηλότερα, μετά από άνοδο 1,9% τον Φεβρουάριο.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 2,5%.

ΕΥΡΩΠΗ

Διατηρήθηκε την Πέμπτη το ανοδικό momentum στις ευρωπαϊκές μετοχές, με βασικό στήριγμα τα κέρδη σε τράπεζες και αεροπορικές εταιρείες, αλλά και την προθυμία της ΕΚΤ να διατηρήσει υπέρ-χαλαρή τη νομισματική της πολιτική. Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να αναβληθεί ως την 31η Οκτωβρίου η ημερομηνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την  Ιαπωνία, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ δεν «στερείται πυρομαχικών» για την ενίσχυση των τιμών καταναλωτή και την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στη Γερμανία κατέβασε ταχύτητα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή – εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης – ενισχύθηκε κατά 1,4%, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, από 1,7% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5%, επίσης σε συμφωνία με την πρώτη εκτίμηση.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,1%. Ο επιμέρους δείκτης των τραπεζών ανέκαμψε 1,3%, έπειτα από τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές.

«Απογείωση» και για τις μετοχές του αεροπορικού κλάδου, μετά την εξάμηνη παράταση του Brexit. Η μετοχή της easyJet σημείωσε εντυπωσιακά κέρδη 8,4%. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο DAX της Φραγκφούρτης ενισχύθηκε 0,25%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με άνοδο 0,66%. Σχεδόν αμετάβλητος έμεινε ο FTSE 100 του Λονδίνου, όπως και ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

ΧΑ

Με αύξηση όγκων συνέχεια στην άνοδο με νέο υψηλότερο κλείσιμο έτους

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική πορεία, με κίνηση σε θετικό πεδίο αποκλειστικά για τον μέσο όρο. Το πρώτο μέρος ήταν σαφώς ανοδικό και στο δεύτερο οι δείκτες μετά τις 15:19 ως το πέρας κινήθηκαν πλάγια και ελαφρά καθοδικά. Συνεπώς, κυριάρχησε σχεδόν σταθερά η ζήτηση από τις 11:06 ως τις 14:14 και μετά επικράτησε η προσφορά από τις 14:15 ως τις 14:49. Ωστόσο το ελάχιστο στις 755,94 από 747,49 μονάδες σημειώθηκε στο πρώτο λεπτό. Αφού υπήρξε αντίδραση και εγγραφή μέγιστου στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, αναζητήθηκε ισορροπία προσφοράς – ζήτησης με σχετική επιτυχία. Εμφανίστηκε πλάγια κίνηση του ΓΔ μεταξύ των 763 και 766 μονάδων  από τις 15:20 ως τις 17:00. Ο ορισμός του ανώτερου μέρας ήρθε στις 14:14 και ήταν οι 767,08 από 755,53 μονάδες την προηγούμενη μέρα και αποτελεί νέο υψηλό έτους. Επίσης το κλείσιμο είναι το υψηλότερο για το 2019.

Από το άνοιγμα στις 10:30 με ανοδικό χάσμα 0,51 μονάδων, ο μέσος όρος δεν βρέθηκε σε αρνητικό πεδίο καθόλου, για να ξεκινήσει, μετά την ταλάντωση της πρώτης ώρας, μια αναζήτηση του ανώτερου που έφερε στις 14:14 μέγιστο. Μετά ακολούθησαν πιέσεις ως κορύφωση της προσφοράς που δεν κατάφερε να περάσει τον ΓΔ κάτω από τις 764 μονάδες. Είχαμε ισορροπία με πλάγια κίνηση του ΓΔ στο δεύτερο μέρος. Υπήρξε σταθερή γλυκιά πτώση  μετά τις 15:20 περίπου που πήρε τον ΓΔ από τις 766 μονάδες και τον κατέβασε στις 763,6 τέσσερα λεπτά πριν τις 17:00. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον είχαν αφήσει στις 764,63 μονάδες και στις δημοπρασίες συνεχίζοντας να υποχωρεί ελαφρά έκλεισε στις 764,13 από 755,53.

Η εμφάνιση του κατώτερου μέρας στις 755,94 μονάδες χονδρικά ήρθε στο πρώτο λεπτό του πρώτου μέρους. Με ικανό χρονικό διάστημα, που επέτρεπε δυνατότητα αντίδρασης. Σήμερα εμφάνισε ίδια έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών δυναμική και είχε μεγαλύτερη έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 767,08 μονάδων, ως το κατώτερο των 755,94 που σημειώθηκαν μια φορά έκαστο.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν ψηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (155,82 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, από την ελαφρά υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 8,60 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Τη σύνοδο σφράγισε υψηλότερο, σε σχέση με την προηγούμενη, συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 14,228 εκατ. ευρώ (κυρίως για ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΜΟΗ ΜΥΤΙΛ ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-0,53% ΟΤΕ ΟΤΕ-1,20% και ΠΕΙΡ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη  διακύμανση της απόδοσης τους (8 έναντι 5 μονάδων). Αλλά με πτώση τελικά 7 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 3,42% κατέληξε στο 3,35%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 764,13 μονάδες, ήταν 8,19 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 2,95 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (12,1 από 8,01 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 53,562 από 53,208 δις ευρώ. Πέντε blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΕΕΕ -0,93%, ΕΛΠΕ -0,60%, ΜΟΗ -0,47%, ΜΠΕΛΑ -0,27%, και ΓΡΙΒ -0,18%, ενώ 20 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,38% από +0,32%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,61% από +0,83%, την ΕΤΕ στο +3,35% από -1,46%, ΕΥΡΩΒ +0,72% από +0,22% και την ΠΕΙΡ στο +3,65% από +2,12%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από  τα blue chip με μεταβολή +1,14% από -0,91%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 9) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,14% και έφθασε στις 764,13 από 755,53 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1957,47 από 1943,62 με μεταβολή +0,71%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πλησιέστερα στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,858 από 59,594 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 14,228 από 11,718 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 62,712 από 44,073 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,072 από 2,268 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 71 από 48, των καθοδικών 34 από 44 και 25 από 26 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Αισιοδοξία με τελευταίες πράξεις στα μέγιστα για τα ΣΜΕ του 25άρη

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, ο 25άρης εμφάνισε κυρίως ανοδική δυναμική. Με  τιμή ανοίγματος στις 1943,78 μονάδες μετά από 34 λεπτά νευρικότητας, εμφανίστηκε το ελάχιστο στις 1940,01. Οι εντολές αγοράς που κυριάρχησαν αμέσως μετά, όρισαν μέγιστο τις 1967,94 μονάδες στις 14:14. Με τιμή στις 17:00 τις 1958,65 μονάδες, το κλείσιμο στις 1957,47 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,71%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 17,025 από 11,618 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 1134 συμβόλαια με ανώτερο τις 1971,50, κατώτερο τις 1945,50 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 1966,50. Για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 589 συμβολαίων, με ανώτερο τις 1971,00, κατώτερο τις 1945,025 με τελευταίες πράξεις στις 1971,00 μονάδες. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Απριλίου ανήλθαν σε 6358 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Μαΐου έγιναν 1252 και για τη σειρά Ιουνίου παρέμειναν 34.

Δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε πόσο διαφορετική φαίνεται στο έξυπνο χρήμα, που κινείται παγκόσμια, η αγορά της Ελλάδας. Όσοι την βλέπουν σαν μέρος των αναδυόμενων χρηματιστηρίων την έχουν οδηγήσει όπου και τον «γενικό δείκτη» των ασιατικών χρηματιστηρίων χωρίς την Ιαπωνία,δηλαδή στα επίπεδα του περυσινού Αυγούστου. Άλλοι, την αντιμετωπίζουν σαν αγορά οικονομίας με πολλά ελαττώματα, η οποία ωστόσο, έχει εγγράψει πυθμένα και αναζωπυρώνεται έστω και με βασανιστικό τρόπο. Η επικέντρωση δε αυτών στις τραπεζικές μετοχές αφορά στην εύκολη παρακολούθηση παραμέτρων που τις επηρεάζουν και στην υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα.  Καθώς οι όγκοι σε πολλά blue chip φαντάζουν, σε διαχειριστές από το εξωτερικό, ασυνήθιστα χαμηλοί και δεν τα προτιμούν. Τα φοβούνται «συναλλακτικά».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης χθες, δεν απόκτησαν στιγμή αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΔΕΗ+1,39% ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ και ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο μέγιστο οι ΤΕΝΕΡΓ και ΒΙΟ.

Η Standard and Poor's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “ΒΒΒ+” για την ΕΕΕ, ενώ υποβάθμισε το outlook σε σταθερό, από θετικό. Εκτιμά ότι τα επίπεδα χρέους της εισηγμένης θα αυξηθούν σημαντικά το 2019, από τα ιστορικά χαμηλά του 2018, λόγω αυξημένων επιστροφών στους Μετόχους, εξαγορών και κεφαλαιακών δαπανών. Το ανωτέρω, σημειώνει η S&P, αντισταθμίζεται από τις προσδοκίες για σταθερή λειτουργική απόδοση, καθώς προβλέπονται ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξεως των 300 - 330 εκατ. ευρώ ετησίως, παρά τα υψηλότερα χρηματοοικονομικά κόστη.

Η εκτίμηση της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ χθες το πρωί επιβεβαιώθηκε στο κλείσιμο: Η συνέχιση της συσσώρευσης και η ανάδειξη αντανακλαστικών στα χαμηλά της χθεσινής ημέρας, αυξάνει την πιθανότητα επιτάχυνσης της ανοδικής κίνησης του ΓΔ προς τις 780 μονάδες. Με το σενάριο έκδοσης νέου τίτλου στο εγγύς μέλλον και πληρωμής του ‘ακριβού’ δανείου του ΔΝΤ να συντηρεί την θετική ψυχολογία.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: Ο ΓΔ, με στήριξη στις 746 και αντιστάσεις στις 764 – 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1921 και αντίσταση στις 1955. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 610 μονάδες και αντίσταση στις 671. Συμπερασματικά: Η εικόνα της Αγοράς δεν έχει αλλάξει. Ο ΓΔ, σε καθαρά ανοδική τάση, με επόμενους στόχους, τις 764 -780 μονάδες. Οι ταλαντωτές, έχουν δώσει σήμα διόρθωσης, η οποία όμως, προς στιγμή εξαντλείται, ενδοσυνεδριακά. Στηρίξεις, διατηρώντας ακέραια την θετική τάση, έχουμε στις 735 - 720 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η πρόσφατη ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ανοίγει, πλέον, σημαντικά υψηλότερους στόχους σε πλειάδα μετοχών, με επίκεντρο τις Τράπεζες.

  • Η συνεχιζόμενη ανακοίνωση καλών εταιρικών αποτελεσμάτων, το θετικό διεθνές κλίμα, αλλά και το κλείσιμο σημαντικών θεμάτων όπως, η έγκριση Επιστροφής των ANFA’s κερδών των Ελληνικών ομολόγων ύψους περίπου 1 δισ. € (έστω και με αστερίσκους).
  • Η μερική έγκριση πρόωρης αποπληρωμής μέρους των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ με χαμηλότερου κόστους δάνεια (μετά από σχετική έγκριση των Θεσμών).
  • Η νέα αναμενόμενη έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με 2ετες, ή 3ετες ομόλογο ύψους 2-3 δισ. €
  • Η επιτάχυνση τιτλοποίησης και πώλησης Τραπεζικών δανείων αλλά και οφειλών Δημοσίων Οργανισμών σε Ξένα Funds, συντηρούν την “ωραία ατμόσφαιρα της Αγοράς”.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά διατηρεί το μεσοπρόθεσμο θετικό momentum αποκλιμάκωσης, με την 10ετη έκδοση να διασπά καθοδικά το σημαντικό επίπεδο του 3,60% και να κινείται πλέον πέριξ του 3,34% (9ος 2005 = χαμηλό 14αρων ετών), αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας έκδοσης μέχρι το τέλος Μαΐου.

Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να παραμένει ευμετάβλητο και πολωτικό, τα μακροοικονομικά στοιχεία δίνουν αντιφατικά στοιχεία (αύξηση ανεργίας τον Ιανουάριο +18,50%), αλλά η προδιαγραφόμενη αλλαγή και οι φίλοεπενδυτικές πολιτικές που προαναγγέλλονται, δημιουργούν πρόσφορες συνθήκες για διατήρηση του θετικού momentum.

Το διεθνές περιβάλλον απέφυγε τις περαιτέρω επιπλοκές και η παράταση που δόθηκε για το“Brexit”, δίνει τον χρόνο για βρεθεί η απαραίτητη λύση και να μην να χαλάσει το αισιόδοξο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις Διεθνείς Αγορές.

Οι Τραπεζικές μετοχές αποτελούν τον πρωτοστάτη της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α., διασπώντας σημαντικά τεχνικά επίπεδα και δημιουργώντας προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Τεχνικά πλέον και οι 4 συστημικές Τράπεζες, έχουν διασπάσει έγκυρα την σημαντική αντίσταση του ΚΜΟ των 200 expo, με τελευταία και ασθμαίνουσα την ΠΕΙΡ. Παρά ταύτα οι βασικές πωλητικές θέσεις (short) των Ξένων χαρτοφυλακίων αντί να μειώνονται, αυξάνουν, παρά την πρόσφατη έντονη ανοδική κίνηση και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα χτυπήσουν “stop”, ανατροφοδοτώντας & επιταχύνοντας την ανοδική κίνηση, ή τελικά θα υποστηρίξουν τις θέσεις τους μέχρι τέλους με το ανάλογο “τίμημα”.

Ο Γενικός Δείκτης, με έγκυρη διάσπαση του 765 δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για προσέγγιση των επόμενων αντιστάσεων, που εντοπίζονται στις 773 & 790 μονάδες. Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 742, 730 (ΚΜΟ 25 expo), 705 (KMO 50 expo) & 692 μονάδες (KMO 200 expo).

Αντίστοιχα για τον FTSE25 αναμένουμε να διασπάσει έγκυρα το επίπεδο των 1970 μονάδων (61,8% fibo), για να αυξηθούν οι τεχνικές πιθανότητες για προσέγγιση των επόμενων στόχων στις 2010 &2050 μονάδων. Κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1915, 1890 (ΚΜΟ 25 expo), 1855 & 1830 μονάδες (KMO 50 expo).

Συμπερασματικά συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, εφιστώντας όμως την προσοχή, για μια τεχνική διόρθωση, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου. Στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι διανύουμε τον μήνα των επιδομάτων (Ενοικίου – Παιδιού – Πρόνοιας – Αναπηρίας) και των φορολογικών δηλώσεων που δημιούργησαν (με όποιο άλλο φόρο έχει θεσπιστεί) μια αβάσταχτη συνολική φορολογική επιβάρυνση 40,9% (στοιχεία ΟΟΣΑ), καθιστώντας το οικονομικό περιβάλλον εξαιρετικά δυσχερές.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω, με την εκλογική παροχολογία, αλλά και το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, θα πρέπει να μας οδηγεί στην διασφάλιση των κερδοφόρων θέσεων μας, με την χρήση τεχνικών “profit taken” & κυλιόμενων “stop loss”, χωρίς να βιαζόμαστε στην πώληση. Γιατί σήμερα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, αλλά στις Αγορές η ατμόσφαιρα αλλάζει συχνά & ξαφνικά.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα σήμερα Παρασκευή 12/4 καθώς η ανησυχία πριν από την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών κερδών στις Η.Π.Α. και η υφιστάμενη ανησυχία για τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης μείωσε τη θετική επίδραση από μερικά οικονομικά στοιχεία της οικονομίας των Η.Π.Α.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας έπεσε αρχικά κατά -0,1% και αργότερα κατέληξε στο -0,06%, έχοντας υποχωρήσει με κίνηση σε περιορισμένο εύρος καθ 'όλη τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της συνεδρίασης.

Παρά την ευρεία αδυναμία της περιοχής, με τα κινεζικά χρηματιστήρια να σημειώνουν απώλειες ως -0,8% πριν από την ανακοίνωση δεδομένων επί των εμπορικών συναλλαγών, οι υψηλότερες τιμές του σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα συνέβαλαν στην αύξηση του δείκτη S & P / ASX 200 της Αυστραλίας κατά 0,7%.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε 0,73%.

Η χλιαρή απόδοση των ασιατικών αγορών την Παρασκευή ακολούθησε μια ασταθή συνεδρία στη Wall Street, που άφησε τους μεγάλους δείκτες μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average μειώθηκε κατά 0,05% στις 26.143,05 μονάδες, ο S & P 500 έκλεισε σταθερός στα 2.888,32 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq Composite μειώθηκε κατά 0,21% στα 7.947,36.

Οι παρατηρήσεις του Αντιπροέδρου της Federal Reserve των ΗΠΑ Richard Clarida ότι η οικονομία των Η.Π.Α. βρίσκεται σε "καλή κατάσταση", υπογραμμίζοντας εντούτοις την υπομονή της Fed αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, κατάφεραν να καθησυχάσουν τους επενδυτές.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χριστίνα Λαγκάρντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εξάμηνη καθυστέρηση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτρέπει μια «τρομακτική έκβαση» του Brexit, αλλά δεν κάνει τίποτα για να άρει την αβεβαιότητα σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα.

Οι αποδόσεις του αμερικανικού δεκαετούς αναφοράς υποχώρησαν εν μέσω της επιφυλακτικής υποχώρησης των μετοχών. Την Παρασκευή το πρωί, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου μειώθηκε σε 2,497% σε σύγκριση με το αμερικανικό κλείσιμο των 2,504% την Πέμπτη. Η απόδοση των 2ετών ήταν αμετάβλητη στα 2.356%.

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text