Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 206 | Και εις την οδόν έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί...

Και εις την οδόν έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Και εις την οδόν έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί...

Πρόσφατα, σε σχόλιό μου στο λογαριασμό μου στο facebook, για τη θετική πορεία των επιτοκίων του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, αναπτύχθηκε ένας διάλογος ο οποίος με εξέπληξε. Πολλοί, πάρα πολλοί, αρνήθηκαν να παραδεχθούν ότι όντως υπάρχει μία πρόοδος στην εικόνα και τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές!

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι τα επιτόκια των ομολόγων δε σημαίνουν και πολλά, αφού οι συναλλαγές στους συγκεκριμένους τίτλους είναι χαμηλές (εκείνη τη μέρα όπου το επιτόκιο είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, οι συναλλαγές έφθασαν στα 38 εκατομμύρια ευρώ, το 96% των οποίων προκλήθηκε από αγοραστές) και ότι το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους, βρίσκεται εκτός αγοράς, στα χέρια των δανειστών. Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι, θα πρέπει να δω την κοινωνία και το πόσο υποφέρουν τα μαγαζιά και οι μικροί επιχειρηματίες. Άλλοι πάλι, επαναδιατύπωσαν ένα παλιό -και πάντα ασαφές- τροπάριο σύμφωνα με το οποίο όλα είναι ένα “παιχνίδι” και γίνονται από οργανωμένα κέντρα επειδή κάποιοι θέλουν να κερδοσκοπήσουν.

 

Θλίβομαι, επειδή η ελληνική κοινωνία, για μία ακόμη φορά είναι φανατισμένη και πολωμένη. Πολλοί, περισσότεροι απ’ ότι πιστεύουμε, δε βλέπουν μπροστά τους αριθμούς, αλλά μονάχα χρώματα. Κομματικά χρώματα. Όμως, τα κομματικά χρώματα δε βοηθούν τους πολίτες να δουν καθαρά και αντικειμενικά. Και έτσι βλάπτονται και η κοινωνία, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, αφού δε μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα και να λειτουργήσουν ή να σχεδιάσουν τη δική τους πορεία με βάση την πραγματικότητα αυτή.

Είμαι βέβαιος ότι, ανάμεσα στους φανατισμένους πολίτες, βρίσκονται και πολλοί επενδυτές.

Επί δύο χρόνια, μέσα από ομιλίες, άρθρα, μελέτες και παρουσιάσεις, προσπαθώ να μιλήσω για “την οικονομία που αλλάζει” και “την αγορά που επανέρχεται”. Όμως, παρά τα επιχειρήματα που χρησιμοποιώ, συχνά βρίσκω μπροστά μου “χρωματισμένους τοίχους”. Επενδυτές που δε μπορούν να δουν την πρόοδο και την αλλαγή, ίσως επειδή αυτή επιτεύχθηκε από κάποιο κόμμα που αυτοί δεν ψήφισαν. Έτσι όμως, οι επενδυτές αυτοί δε μπορούν να κρίνουν αντικειμενικά και να ενεργήσουν σωστά.

 

Η πολιτική και οι προσωπικές κομματικές προτιμήσεις δε μπορούν να έχουν καμία θέση στην επενδυτική δραστηριότητα κάποιου. Ο επενδυτής θα πρέπει να βλέπει -και να κατανοεί- τα νούμερα και όχι τα χρώματα. Ο επενδυτής θα πρέπει να παρακολουθεί την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και να διαβάζει τις αναλύσεις μη χρωματισμένων οικονομολόγων. Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει τον επενδυτή είναι το εάν το σήμερα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το χθες και το πώς, οι αλλαγές αυτές, θα ερμηνευθούν από τους άλλους επενδυτές και κυρίως από τους ξένους, αφού αυτοί επηρεάζουν πλέον τη δική μας χρηματιστηριακή αγορά.

Βέβαια, για να υπάρξει αντικειμενική άποψη στους επενδυτές -και ευρύτερα στους πολίτες- θα πρέπει να υπάρχουν αντικειμενικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα τα ΜΜΕ είναι επίσης χρωματισμένα. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έχω να δω τόσο μεγάλο φανατισμό και τόση έλλειψη αντικειμενικότητας στα ελληνικά ΜΜΕ.

 

Όμως, η ζωή, αλλά και οι αγορές, προχωρούν. Και αφήνουν πίσω τους όσους δε μπορούν να αντιληφθούν τις εξελίξεις. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτή τη ζωή. Ο καλός επιστήμονας, ο καλός επιχειρηματίας, ο καλός επενδυτής, χαρακτηρίζεται από την ικανότητά του να προσλαμβάνει με αντικειμενικό τρόπο τα όσα γίνονται γύρω του. Να τα προσλαμβάνει και να ερμηνεύει σωστά. Όσοι το πετυχαίνουν, πάντα θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προηγούνται και να κερδίζουν. Όσοι αδυνατούν να το πετύχουν, θα ακολουθούν με καθυστέρηση και θα χάνουν. Τόσο απλά, αλλά και τόσο δίκαια.

Δείτε τα περιεχόμενα του τεύχους 206


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text