Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επισημάνσεις

Συνήθως, κατά τη διάρκεια ενός έτους, τα πράγματα εξελίσσονται λιγότερο θετικά από τις προβλέψεις που διατυπώνουν οι αναλυτές πριν αυτό αρχίσει. Πριν από την εκπνοή του 2018, όλοι προέβλεπαν ένα μεγάλο “ταρακούνημα” της διεθνούς οικονομίας. Βέβαια, τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Fed “τρομοκρατούσε” τις αγορές με τις δυσοίωνες προβλέψεις της και το πρόγραμμα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και όταν όλοι μιλούσαν για την επερχόμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η ψυχολογία βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα. Σήμερα, διαπιστώνουμε ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο προβλέπονταν. Και ότι, τα προβλήματα που προκαλεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης, προς το παρόν μπορούν να απορροφηθούν από τις οικονομίες, τις κοινωνίες και τις αγορές.

 

Αυτό ισχύει και για το εσωτερικό της χώρας. Σπάνια θυμόμαστε κάποιο από τα έτη της τελευταίας δεκαετίας που να ξεκινά και να εξελίσσεται χωρίς σοβαρά προβλήματα, χωρίς “τριβές” μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, χωρίς “κρίσιμες” ψηφοφορίες στη Βουλή, χωρίς νέα φορολογικά βάρη και νέα αδιέξοδα. Το Χρηματιστήριο, που πάντα λειτουργεί ως αντανάκλαση των όσων συμβαίνουν στο κράτος, την οικονομία και την κοινωνία, αντιδρά θετικά σ’ αυτή την ασυνήθιστη ηρεμία. Για πρώτη φορά, από την έναρξη της λειτουργίας του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου (1988), οι 7 στις 10 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις είναι θετικές (σελ. 41).

 

Βεβαίως, τα όσα γίνονται στο Χρηματιστήριο αυτές τις εβδομάδες, αφορούν μόνον μία μικρή ομάδα ανθρώπων, αφού δεν έχει ακόμη εμφανιστεί στη χρηματιστηριακή αγορά κάποιος αξιόλογος αριθμός νέων επενδυτών (σελ. 46). Παρά την ανοδική κίνηση των τιμών, το ελληνικό κοινό παραμένει φοβισμένο και “άπιστο”. Αυτό μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, οι (μεγάλοι και σοβαροί) ξένοι επενδυτές, αναμένουν την περαιτέρω βελτίωση στην αξιολόγησης της χώρας. Και αυτό είναι μία αργή διαδικασία.

 

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών, είναι όπως πρέπει να είναι τα αποτελέσματα σε μία οικονομία που βρίσκεται σε αναστροφή της πορείας της: θετικά και ελπιδοφόρα! Ήδη, στις πρώτες 51 εταιρίες που δημοσίευσαν αποτελέσματα, σημειώνεται αύξηση των πωλήσεων κατά 7,9% και των κερδών κατά 30,4% (σελ. 24). Οι δε εκτιμήσεις αναφέρουν ότι και κατά τα έτη 2019 και 2020, η αύξηση των κερδών για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρίες θα κυμανθεί πάνω από 10% (σελ. 49).

 

Ήδη, παρατηρείται σημαντική “στροφή” στις αναλύσεις των ξένων οίκων για τις ελληνικές εταιρίες. Κάθε νέα ανάλυση βλέπει βελτίωση του περιβάλλοντος και αύξηση των μεγεθών. Παράλληλα, θέτει νέες “τιμές-στόχους”, αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη ανάλυση του ίδιου επενδυτικού οίκου. Κάπως έτσι ξεκινάει το ανοδικό σπιράλ. Όμως, τα πράγματα βρίσκονται ακόμη στην αρχή και χρειάζεται προσοχή, επειδή ο ενθουσιασμός είναι -συχνά- κακός σύμβουλος.

 

Η χρηματιστηριακή αγορά, πραγματοποιεί μία ανοδική κίνηση προσαρμογής σε μία σχετικά βελτιωμένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όμως, τα προβλήματα είναι ακόμη πολλά: στο τραπεζικό σύστημα, στις επενδύσεις, στην ισορροπία των δημοσίων οικονομικών και στην ανάπτυξη. Και βέβαια, στο ίδιο το Χρηματιστήριο.

Η αποψίλωση του Χρηματιστηρίου από τις εταιρίες που είναι εισηγμένες σ’ αυτό, συνιστά τη “βόμβα” για το μέλλον του. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποθαρρυνθούν οι επιχειρηματίες να εκμεταλλεύονται τον -κακό κατά την άποψή μας- νόμο περί “δημοσίων προτάσεων” και να πάψει η εκούσια έξοδος των εταιριών από τη χρηματιστηριακή αγορά (σελ. 9). Και βεβαίως, θα πρέπει να επιτευχθεί η προσέλκυση νέων εταιριών σ’ αυτή. Κατά την άποψή μας, η θέσπιση κινήτρων για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος γι’ αυτή, είναι κάτι που θα έχει ευεργετικές επιδράσεις για την αγορά και την εθνική οικονομία.

 

Παρά τη μείωση της συσχέτισης της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας με τις διεθνείς αγορές κατά τα τελευταία χρόνια, αυτή εξακολουθεί να υπάρχει και τα όσα γίνονται στο εξωτερικό, εξακολουθούν να επιδρούν στο εσωτερικό. Προς το παρόν, οι αρνητικές προβλέψεις που διατυπώνονταν τον περασμένο Δεκέμβριο για τη διεθνή οικονομία δεν επιβεβαιώνονται. Η αποφυγή της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και η επιτυχής “στενή επιτήρηση” των οικονομιών από τους κεντρικούς τραπεζίτες, κρατούν τα αρνητικά σενάρια μακριά. Όμως, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι έτσι. Άσχετα από τις -θετικές προς το παρόν- εξελίξεις στο εσωτερικό, οι κίνδυνοι από το εξωτερικό θα υπάρχουν πάντα και θα είναι υπολογίσιμοι.

 

Δείτε τα περιεχόμενα του τεύχους 206


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text