Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΣΕΒ: Εύθραυστη η ανάκαμψη λόγω έλλειψης επενδύσεων

ΣΕΒ: Εύθραυστη η ανάκαμψη λόγω έλλειψης επενδύσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΣΕΒ: Εύθραυστη η ανάκαμψη λόγω έλλειψης επενδύσεων

Παρότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί μια θετική πορεία, η επενδυτική της ανταγωνιστικότητα οπισθοδρομεί. Αυτό επισημαίνει στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι η υποχώρηση της επενδυτικής ανταγωνιστικότητας βάζει φρένο στις προοπτικές για θεαματική αύξηση του ΑΕΠ και για την ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Παράλληλα, αναφέρει πως η επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας συνεχίζεται και, αργά ή γρήγορα, θα επιβαρυνθεί περαιτέρω από διάφορες προεκλογικές παροχές και μέτρα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται με χαμηλότερους ρυθμούς των αναμενομένων και χωρίς να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι επιταχύνεται η επενδυτική και η οικονομική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, αυτό αντανακλά τη στασιμότητα της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Οπως αναφέρεται στο δελτίο, ο εθνικός στόχος πρέπει να είναι η ταχεία σύγκλιση με την επενδυτική ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ΣΕΒ επισημαίνει πως η πολιτεία θα πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, να διευρύνει την παραγωγική βάση, να στηρίξει την καινοτομία, να άρει την υπερφορολόγηση, να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος και να διαμορφώσει ένα ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας. Παράλληλα, θα πρέπει να αποκλειστούν οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που δημιουργούνται από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, το Eurogroup της 5ης Απριλίου αναγνώρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων κυρίως αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2019 και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της Κομισιόν, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, εξασφάλισε την έγκριση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text