Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Στο 54,7% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή τον Μάρτιο

Στο 54,7% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή τον Μάρτιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο 54,7% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή τον Μάρτιο

Οι συνθήκες διαβίωσης των Αργεντινών έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2019. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 54,7% τον Μάρτιο. Το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει σε καθεστώς φτώχειας στην υπ’ αριθμόν 3 οικονομία της Λατινικής Αμερικής, με την κεντρική τράπεζα να μην έχει καταφέρει να δαμάσει τη διολίσθηση του νομίσματος και κατ’ επέκταση την αύξηση του πληθωρισμού.

Η έγκριση του ΔΝΤ για την εκταμίευση 10,8 δισ. δολαρίων –από το συνολικό πακέτο των 56 δισ. δολαρίων– αρχές Απριλίου δεν φαίνεται να βελτίωσε το κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία. Την ίδια ημέρα της έγκρισης της δόσης, το νόμισμα της Αργεντινής πέσο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, αντανακλώντας απώλειες 14% από τις αρχές του έτους και επαναφέροντας φόβους για μια επανάληψη της περυσινής νομισματικής κρίσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Κατά τη διάρκεια του 2018, το πέσο απώλεσε το ήμισυ της αξίας του παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα δαπάνησε πάνω από 25 δισ. δολάρια για τη στήριξή του.

Μέσα στο δ΄ τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη στην Αργεντινή υποχώρησε κατά 6,2% και η ανεργία αυξήθηκε στο 9,1%. Παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού σε επίπεδα πάνω από το 60%, η κεντρική τράπεζα δεν έχει καταφέρει να δαμάσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει αναρριχηθεί από το 47,6% πέρυσι στο 54,7% φέτος. «Είναι πολύ υψηλό το ποσοστό», σχολίασε ο Ρομπέρτο Μπενάλ, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της ΧΡ Ιnvestments στη Νέα Υόρκη, στο πρακτορείo Reuters. Παρά ταύτα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής, Γκουίντο Σαλντλέρις, δήλωσε χθες –μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό– πως αναμένεται να υποχωρήσει ο πληθωρισμός από τον Απρίλιο.

Οι οικονομικές συνθήκες στην Αργεντινή επισκιάζουν και το πολιτικό τοπίο στη χώρα, με τη δημοτικότητα του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι να αποδυναμώνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019. Οι κάτοικοι της Αργεντινής διαμαρτύρονται τόσο για το υψηλό κόστος διαβίωσης όσο και για τους όρους του δανειοδοτικού προγράμματος του ΔΝΤ που αποδέχθηκε η κεντροδεξιά κυβέρνηση. Στους όρους αυτούς περιλαμβάνονται περικοπές επιδομάτων που έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο του πληθυσμού να μην μπορεί να καλύψει καθημερινές δαπάνες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Euronews. Πλαφόν έχει επίσης επιβληθεί στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έχουν μειωθεί οι δαπάνες στην υγεία και στην παιδεία.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text