Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Eurobank: Μπαράζ από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις

Eurobank: Μπαράζ από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eurobank: Μπαράζ από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις

Η τράπεζα έχει σε εξέλιξη τέσσερις διαγωνισμούς για τιτλοποίηση δανείων αθροιστικής αξίας 9,5 δισ. ευρώ, πώληση ακινήτων 118 εκατ. ευρώ, καθώς και πώληση της FPS. Τα χρονοδιαγράμματα.

Το πρωτόγνωρο για τα εγχώρια δεδομένα εγχείρημα να «τρέχει», ταυτόχρονα, τέσσερα διαφορετικά projects πωλήσεων και τιτλοποιήσεων έχει αναλάβει η Eurobank, στο πλαίσιο του σχεδίου ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και μείωσης του αποθέματος των ανακτηθέντων ακινήτων.

Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ (
project Pillar). Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί για το τέλος Απριλίου, χωρίς να αποκλείεται η χορήγηση μικρής παράτασης.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει επτά επενδυτές, εκ των οποίων οι πέντε (PIMCO, Lone Star, Cerberus, Fortress και Elliott) έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν ταυτόχρονα με το project Pillar και το project Cairo, μαζί με την ανάληψη διαχείρισης των NPEs της Eurobank.

Ο προτιμητέος επενδυτής θα αγοράσει το σύνολο των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) της τιτλοποίησης και η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται εντός Ιουλίου.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υποβληθούν, βάσει όσων έχουν ανακοινωθεί, δεσμευτικές προσφορές για την πώληση της FPS, εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures-NPEs) του ομίλου εν Ελλάδι και την τιτλοποίηση καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείωνονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ.

Στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο θα προστεθούν και εξυπηρετούμενα δάνεια 0,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η περίμετρός του -σε ονομαστική αξία- να ανέλθει στα 7,5 δισ. ευρώ. Η διαδικασία για την πώληση περίπου του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης, μαζί με το τουλάχιστον 70% της FPS, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο (closing).

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός (project Opus) για την πώληση χαρτοφυλακίου με 187 ιδιόκτητα και ανακτηθέντα ακίνητα, εκ των οποίων το 80% βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Eurobank υπολογίζει την αξία του χαρτοφυλακίου στα 88 εκατ. ευρώ και προσφέρει χρηματοδότηση ως 50 εκατ. ευρώ στον αγοραστή. Οι μη δεσμευτικές αναμένεται να κατατεθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Οι προσδοκίες για ικανοποιητικό τίμημα εδράζονται στα εξής χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου: τα 16 από τα 187 ακίνητα έχουν αξία περίπου 44 εκατ. ευρώ και αποτελούν το «φιλέτο» του διαγωνισμού. Επιπρόσθετα το ένα τρίτο περίπου του χαρτοφυλακίου αποτελείται από ακίνητα εισοδήματος (σ.σ. κυρίως καταστήματα της Eurobank και δευτερευόντως γραφεία).

Τέλος, η τράπεζα κινεί, εκ νέου, τη διαδικασία για την πώληση χαρτοφυλακίου ανακτηθέντων διαμερισμάτων, εμπορικών καταστημάτων και οικοπέδων (project Iris), με σύμβουλο την Delfi Partners. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 684 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας 30,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 66% είναι κατοικίες, το 15% εμπορικοί χώροι και το 13% οικόπεδα.

Από τον συνδυασμό αριθμού ακινήτων και εμπορικής αξίας γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για ακίνητα μικρής αξίας (σ.σ. κυρίως διαμερίσματα), τα οποία έχει ανακτήσει η τράπεζα από πλειστηριασμούς και οριστικούς διακανονισμούς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω χαρτοφυλακίου είχε βγει προς πώληση πέρυσι, χωρίς να ληφθούν ικανοποιητικές προσφορές.

Πηγή:www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text