Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ανιση αύξηση του πλούτου για τα γερμανικά νοικοκυριά

Ανιση αύξηση του πλούτου για τα γερμανικά νοικοκυριά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανιση αύξηση του πλούτου για τα γερμανικά νοικοκυριά

Αύξηση κατά μέσον όρο 9% σημείωσαν μέσα στην τελευταία τριετία τα περιουσιακά στοιχεία των γερμανικών νοικοκυριών. Αιτίες είναι κυρίως οι υψηλότεροι μισθοί, η μείωση της ανεργίας αλλά και η εκρηκτική ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων. Δεν έγιναν, πάντως, πλουσιότεροι οι περισσότεροι Γερμανοί, καθώς η κατανομή του πλούτου παραμένει άνιση. H εικόνα αναδύεται από σχετική έρευνα που εκπόνησε η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα, η Bundesbank, και τα πορίσματά της δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle. Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποιείται για τρίτη φορά και στην οποία συμμετείχαν συνολικά 5.000 γερμανικά νοικοκυριά. Κατά την παρουσίασή της, ο Τομπίας Σμιτ, στέλεχος του ερευνητικού κέντρου της ομοσπονδιακής τράπεζας, επισήμανε ότι αυξήθηκε εκ νέου η περιουσία πολλών νοικοκυριών, με ιδιαίτερη αύξηση να καταγράφεται στον μέσο όρο ιδιοκτησίας ακινήτων. Παράλληλα, όμως, αυξήθηκαν και οι περιουσίες των πολιτών που ζουν σε νοικιασμένες κατοικίες αλλά και εκείνων με χαμηλότερα εισοδήματα.

Οπως τονίζει η Deutsche Welle, η σχεδόν θεαματική αυτή αύξηση αποδίδεται στην ιδιαίτερα ευνοϊκή οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών στη Γερμανία. Η έκρηξη στην αγορά ακινήτων σε συνάρτηση με την αύξηση των μισθών και τη χαμηλή ανεργία οδήγησαν σε αύξηση της καθαρής μέσης περιουσίας των Γερμανών στις 233.000 ευρώ. Διεξάγοντας την εν λόγω έρευνα η ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας διαπίστωσε, ωστόσο, ότι ο πλούτος συνεχίζει να είναι κατανεμημένος ιδιαίτερα άνισα. Το 10% των πιο πλούσιων νοικοκυριών διαθέτει πάνω από το 50% των συνολικών περιουσιών, ενώ το 50% των νοικοκυριών μόλις το 3% επί του συνόλου.

Η ανισότητα αντικατοπτρίζεται καλύτερα στη λεγόμενη διάμεση αξία της περιουσίας των Γερμανών, που κυμαίνεται στις 71.000 ευρώ. Οπως υπογραμμίζει η Deutsche Welle, αυτό το επίπεδο πλούτου χωρίζει τα γερμανικά νοικοκυριά ακριβώς σε δύο μέρη: όσοι έχουν μεγαλύτερη περιουσία από το επίπεδο αυτό είναι ίσοι σε αριθμό με εκείνους που έχουν περιουσία μικρότερη των 71.000 ευρώ. Και μολονότι η διάμεση αξία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, είναι γεγονός ότι απέχει παρασάγγας από τον μέσο όρο των 233.000 ευρώ, που είναι εικονικός.

Ακόμη βαθύτερες είναι, άλλωστε, οι διαφορές μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Την ώρα που η διάμεση αξία των καθαρών περιουσιών στην Ανατολική Γερμανία ανέρχεται στις 23.000 ευρώ, στη Δυτική Γερμανία είναι τετραπλάσια και αγγίζει τις 92.000 ευρώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Η Bundesbank αποδίδει την τεράστια αυτή ανισότητα στο γεγονός ότι οι Ανατολικογερμανοί διαθέτουν συγκριτικά λιγότερα ακίνητα απ’ ό,τι οι πολίτες στα δυτικά της χώρας. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι Γερμανοί εν γένει δεν έχουν δικά τους ακίνητα εξηγεί και τις τεράστιες ανισότητες στα περιουσιακά στοιχεία. Σε αντίθεση με τις μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, στις οποίες το 70% με 80% των νοικοκυριών διαθέτουν δικά τους ακίνητα, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται μόλις στο 44%.

Στο 0,5% η ανάπτυξη φέτος

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας δεν συμπορεύεται με την αύξηση του πλούτου των γερμανικών νοικοκυριών. Αντίθετα, το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσει φέτος τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων έξι ετών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Βερολίνου. Εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και εντεινόμενης ανησυχίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. καθώς και για τον εμπορικό πόλεμο, η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε χθες επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 0,5%.

Ο ρυθμός αυτός αντιπροσωπεύει το ήμισυ της ανάπτυξης που ήταν ώς τώρα η πρόβλεψη της γερμανικής κυβέρνησης. Αποτελεί, άλλωστε, την τελευταία μιας σειράς αναθεωρήσεων προς τα κάτω από έναν ρυθμό ανάπτυξης 2,1% που προέβλεπε για το 2019 το Βερολίνο πριν από ένα χρόνο. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος το Βερολίνο προβλέπει τώρα ανάπτυξη 1,5%. Αν συγκριθούν με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, η τελευταία πρόβλεψη του Βερολίνου φέρει τη γερμανική οικονομία στην προτελευταία θέση ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης. Τελευταία έρχεται η Ιταλία που βρίσκεται σε στασιμότητα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text