Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Κερδοφόρο το 2018 για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου

Κερδοφόρο το 2018 για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κερδοφόρο το 2018 για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατέγραψε πέρυσι η εισηγμένη εταιρεία - Οι φετινές προκλήσεις από την ευρωπαϊκή στασιμότητα και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας – Τα σχέδια για επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Με κερδοφόρο αποτέλεσμα για δεύτερη συνεχή χρονιά έκλεισε το 2018 η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα που θέλει τις εταιρείες του κλάδου να υποχρεώνονται σε μεγάλες ζημίες.

Ειδικότερα κατά το 2018:

Ο κύκλος εργασιών διατηρήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα (12,29 έναντι 12,354 εκατ. ευρώ).

Το EBITDA υποχώρησε από το 1,38 εκατ. στα 901 χιλ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη συρρικνώθηκαν από τα 638 στα 236 χιλ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στις 31/12/2018 στα 9,3 εκατ. ευρώ.

Στα αξιοσημείωτα εντάσσεται το ότι το μεγαλύτερο τμήμα των πωλήσεων της εταιρείας κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και το ότι η εισηγμένη αναμένει φέτος την απόφαση ένταξης σε πρόγραμμα ενίσχυσης προκειμένου να προχωρήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα με στόχο την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων της και τον περιορισμό του κόστους παραγωγής.

Η διοίκηση της εταιρείας ωστόσο εκφράζει μια σειρά προκλήσεων που αναμένεται να αντιμετωπίσει φέτος η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα (βλέπε παλαιότερα σχετικά δημοσιεύματα του Euro2day.gr). Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης:

«Από το τέλος του προηγούμενου έτους έχει γίνει αισθητή η επιδείνωση των παραγγελιών και της ζήτησης στα βαμβακερά νήματα καθώς και σε πολλά άλλα προϊόντα. Αρνητικές συγκυρίες έχουν επηρεάσει τη διάθεση των καταναλωτών στην Ευρώπη κάτι το οποίο απεικονίζεται και στους επίσημους δείκτες. Η ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η Ιταλία, τα συχνά επεισόδια και τα κλειστά καταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας λόγω κίτρινων γιλέκων, η αβεβαιότητα του Brexit και το γεγονός ότι έχουμε εκλογική χρονιά στην Ευρώπη είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που έχουν επηρεάσει τη ζήτηση».

Σε επίπεδο εταιρείας η αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας (Δεκέμβριος 2018) και η αύξηση του κατώτατου μισθού (Φεβρουάριος 2019) είναι δύο παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα της χρήσης αυτής.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία η Εταιρεία εξακολουθεί να πραγματοποιεί πάνω από το 80% των πωλήσεων στο εξωτερικό. Μέσα στο 2019 αναμένεται η έγκριση για ένταξη της εταιρείας σε πρόγραμμα ενίσχυσης με σκοπό την αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσω αυτής η εταιρεία θα αποκτήσει νέα προϊόντα, θα μειώσει το ενεργειακό της κόστος και αποτύπωμα και θα εκμεταλλευτεί τις οικονομίες κλίμακος.

Τη χρονιά που πέρασε παρήχθησαν 305.000 τόνοι εκκοκκισμένου βάμβακος, ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή που παράγεται τα τελευταία χρόνια. Για τη νέα εκκοκκιστική περίοδο προβλέπεται επιπλέον αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 10%. Οι βροχερές καιρικές συνθήκες του Απριλίου 2019, μέχρι τώρα, δείχνουν ότι θα έχουμε μάλλον μία όψιμη χρονιά, δηλαδή θα καθυστερήσει η σπορά και κατ’ επέκταση η συγκομιδή του βαμβακιού.

Οι πρωτοβουλίες της ΔΟΒ και της ΠΕΕΕΒ για συγκρότηση Ομάδας Βάμβακος με τη συμμετοχή όλων των φορέων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι από κοινού ενέργειες με τους Ισπανούς φορείς βάμβακος για τη δημιουργία σήματος Ευρωπαϊκού Βαμβακιού (European Cotton Alliance) και την προώθηση αυτού και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους κινείται ο κλάδος και αναμένεται να φέρουν θετικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Όσον αφορά στην εξέλιξη της τιμής, καθοριστικό ρόλο για τα παράγωγα (futures) βάμβακος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία εν πολλοίς καθορίζει την τιμή του βαμβακιού διεθνώς, θα έχει η συμφωνία (ή μη) για τη λύση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ–Κίνας. Η επιβολή εισαγωγικών δασμών στην Κίνα για το αμερικανικό βαμβάκι έχει επηρεάσει την εμπορία και διακίνηση του βάμβακος γενικότερα και μία είδηση τερματισμού αυτών θα τονώσει τη ζήτηση και θα αυξήσει τις τιμές.

Η θυγατρική της εταιρείας, Ενεργειακή Πηνείας 2, βρίσκεται σε διαδικασία συμφωνίας με τον προμηθευτή των πανέλων για την αντικατάσταση αυτών , σε εφαρμογή της εγγύησης προϊόντος λόγω μειωμένης απόδοσης. Μόλις λάβει χώρα η αναμένεται η αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 10%.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text