Αρχική | Οικονομία | Αύξηση χρηματοδότησης επιχειρήσεων σε περιπτώσεις απολύσεων προτείνει η ΕΕ

Αύξηση χρηματοδότησης επιχειρήσεων σε περιπτώσεις απολύσεων προτείνει η ΕΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση χρηματοδότησης επιχειρήσεων σε περιπτώσεις απολύσεων προτείνει η ΕΕ

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια της Αρμόδιας Επιτρόπου της για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, Μαριάν Τίσεν, στην ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιου ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετάβασης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, προ μηνών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ενέκρινε μεταρρυθμίσεις στο εφεξής μετονομασθέν σε Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετάβασης, προκειμένου οι δικαιούχοι να λαμβάνουν χρηματοδοτική στήριξη σε περιπτώσεις απολύσεων άνω των 200 εργαζομένων ανά επιχείρηση, σε διάστημα μεγαλύτερο των 6 ως 9 μηνών».

Η Επίτροπος αναφέρει στην απάντησή της πως «την περίοδο 2007-2013, η Ελλάδα έλαβε στήριξη ύψους 2.918.500 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) (σ.σ. πρώην ΕΤΜ), για μία αίτηση. Για την περίοδο 2014-2020, η στήριξη προς την Ελλάδα έχει ανέλθει, μέχρι στιγμής, στα 40.449.250 ευρώ (οκτώ αιτήσεις)».

Απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για την εξασφάλιση της στήριξης των κρατών-μελών που το χρειάζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετάβασης και μετά το 2020, «δεδομένης της πρότασης της Κομισιόν για συνολική μείωση των πολιτικών συνοχής στο πλαίσιο του νέου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, και δεδομένου ότι ο ισχύων κανονισμός για το ΕΤΜ αφορά αιτήσεις έως 31/12/2020», η Επίτροπος σημειώνει: «Για την περίοδο μετά το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αύξηση του μέγιστου ετήσιου ποσού από 170 εκατ. στα 225 εκατ. ευρώ».

Επιπροσθέτως, «έχει προτείνει την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου ώστε να καλύπτει επίσης μαζικές εκτοπίσεις προσωπικού που προκαλούνται από την αυτοματοποίηση, την ψηφιοποίηση και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Η Μ. Τίσεν «δείχνοντας» το Συμβούλιο συμπληρώνει: «Εάν εγκριθεί από τους συννομοθέτες, θα επιτρέψει σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων να επωφεληθούν από τη στήριξη του ΕΤΠ».

Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για το πώς η Κομισιόν «εξασφαλίζει τη δυνατότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων με λιγότερους από 200 εργαζομένους να προσφύγουν στο ΕΤΜ, σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου η πλειοψηφία των επιχειρήσεων απασχολούν κάτω από 10 εργαζομένους και έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας», η Κομισιόν διευκρινίζει: «Σε μικρές αγορές εργασίας ή σε εξαιρετικές περιστάσεις, ιδίως όσον αφορά αιτήσεις που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), μια αίτηση χρηματοδοτικής συνεισφοράς μπορεί να θεωρηθεί παραδεκτή χωρίς να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αρχές των κρατών μελών θα πρέπει να τεκμηριώσουν ότι οι απολύσεις έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην απασχόληση και στην τοπική ή περιφερειακή οικονομία». «Με τον τρόπο αυτό, διατίθεται στήριξη για εργαζομένους που απολύθηκαν από ΜΜΕ», καταλήγει η Μ. Τίσεν.

Πηγή: www.sofokleousin.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text