Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Έξι «σταθμοί» στην ελληνική οικονομία πριν από τις ευρωεκλογές στις 26 Μαίου έως και το Eurogroup 13 Ιουνίου με νέα δόση ANFAs

Έξι «σταθμοί» στην ελληνική οικονομία πριν από τις ευρωεκλογές στις 26 Μαίου έως και το Eurogroup 13 Ιουνίου με νέα δόση ANFAs

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έξι «σταθμοί» στην ελληνική οικονομία πριν από τις ευρωεκλογές στις 26 Μαίου έως και το Eurogroup 13 Ιουνίου με νέα δόση ANFAs

Μέσα στον Μάιο και πριν από τις ευρωεκλογές υπάρχει και ο «κάβος» της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Ημερομηνίες «σταθμοί» που ενσωματώνουν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ξεκινούν να «τρέχουν» από σήμερα μέχρι το Eurogroup της 13ης Ιουνίου, όπου θα κριθεί η δεύτερη εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.
Η αρχή θα γίνει αύριο Μ. Τρίτη με τις ανακοινώσεις για το υπερπλεόνασμα του 2018 από την Eurostat και θα αποτελέσουν οδηγό για το έκτακτο «πακέτο» των φορολογικών ελαφρύνσεων που εξετάζει η κυβέρνηση και θα οριστικοποιηθεί με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Πεκίνο.
Τη σκυτάλη θα πάρει τρεις ημέρες αργότερα ο οίκος Standard & Poor’s, ο οποίος εκτός απροόπτου, θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και θα ακολουθήσει η νέα έξοδος στις αγορές με την κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται το «μομέντουμ» των καλών ειδήσεων για την οικονομία που εξυπηρετεί τα σχέδια για φθηνό δανεισμό.
Μέσα στον Μάιο και πριν από τις ευρωεκλογές υπάρχει και ο «κάβος» της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ο οποίος εκτιμάται από αρμόδιες πηγές ότι θα είναι ευκολότερος από την στιγμή που η χώρα σημειώνει σημαντικές δημοσιονομικές επιδόσεις ενώ η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς της ευρωζώνης.

23 Απριλίου Eurostat: Ανακοινώνονται από την Eurostat τα δημοσιονομικά στοιχεία για το πλεόνασμα του 2018.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν «προεξοφλήσει» μία νέα σημαντική υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και θα είναι η τέταρτη χρονιά που η χώρα συνεχίζει να παράγει υπερπλεονάσματα. Στο οικονομικό δελτίο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ.
Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2019 -2022) και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού ήταν για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,56% του ΑΕΠ και 3,82% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Οσο ο προϋπολογισμός συνεχίζει να παράγει υπερπλεονάσματα ο δρόμος για μειώσεις φόρων σε καύσιμα, ΦΠΑ και εισόδημα θα είναι πέρα για πέρα ανοικτός.

26 Απριλίου Standard & Poor’s: Μετά την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δόσεων του ΔΝΤ μία ακόμη καλή είδηση έρχεται να συνδράμει στο καθοδικό ράλι των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.
Ο οίκος Standard & Poor’s, εκτός απροόπτου, θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, από Β+ σε ΒΒ-, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον οίκο Fitch.

6- 8 Μαΐου 3η Μεταμνημονκή αξιολόγηση: Δυο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές οι θεσμοί ετοιμάζει ταξίδι αστραπή στην Αθήνα στο πλαίσιο εκκίνησης της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης σε πολιτικό επίπεδο.
Το κουαρτέτο θα βρίσκεται από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στην πρωτεύουσα για να «σκανάρει» μια σειρά από μεταμνημονικά προαπαιτούμενα με τα πιο σημαντικά να είναι η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την τόνωση της ανάπτυξης, η εισπρακτικότητα των φόρων κ.α.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αυλαία της 3ης αξιολόγησης έχει ήδη ανοίξει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που βρέθηκαν αρχές Απριλίου στην Ελλάδα και συνεχίζουν με τις διαβουλεύσεις πάνω σε κρίσιμα ζητήματα και «ουρές» από την 2η αξιολόγηση μέσω τηλεδιασκέψεων.

7 Μαΐου έξοδος στις αγορές: Στις αγορές των ομολόγων ετοιμάζεται να επανέλθει η κυβέρνηση αφού το «πακέτο» των καλών ειδήσεων (έγκριση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τo Eurogroup, πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ , επικείμενη αναβάθμιση από Standard & Poor’s) που έχει συγκροτηθεί και περιβάλλει την ελληνική οικονομία προσφέρεται για φθηνό δανεισμό από τις αγορές.
Τα τελευταία σενάρια από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπουν την έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου με στόχο τον δανεισμό 2 δισ. ευρώ ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ομόλογο διάρκειας 3 ετών για την συγκέντρωση ποσού 2,5 δισ. ευρώ.

5 Ιουνίου 3η Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα δοθεί στην δημοσιότητα η 3η έκθεση από την Κομισιόν με τα βασικά συμπεράσματα για την πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων στην μεταπρογραμματική περίοδο από την οποία όπου θα κριθεί η δεύτερη εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ (ANFA΄s).

13 Ιουνίου Eurogroup: Οι θεσμοί θα ενημερώσουν την υπουργική Σύνοδο για τα αποτελέσματα της 3ης αξιολόγησης στην Αθήνα ενώ θα συζητηθεί η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο «ατύχημα» το Eurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» για τα ANFA΄s.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text