Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΜΙG: Η απομόχλευση και το ορόσημο του Οκτωβρίου

ΜΙG: Η απομόχλευση και το ορόσημο του Οκτωβρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΜΙG: Η απομόχλευση και το ορόσημο του Οκτωβρίου

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Με τη διοίκηση να επιτυγχάνει στη χρήση του 2018 σημαντική βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα και μεγέθη, οι επικεφαλής του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG) θέτουν ως βασικές προτεραιότητες για το 2019 την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και τη βελτίωση των λειτουργικών του αποτελεσμάτων του Ομίλου.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της MIG που γνωστοποιήθηκαν χθες, oι πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 13,3% και ανήλθαν στο ποσό των 996,2 εκατ. (έναντι 879,6 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Άξιο αναφοράς είναι πως όλοι οι λειτουργικοί τομείς του ομίλου κατέγραψαν άνοδο στις πωλήσεις (τομέας Μεταφορών +34,5%, τομέας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών +9,7%, τομέας Εταιρειών Ιδιωτικών Κεφαλαίων +10,9% και τομέας Τροφίμων και Γαλακτοκομικών +3,9%).

Αντίστοιχα, τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 109,6 εκατ. (έναντι 90,1 εκ. για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 21,6%, ενισχυμένα από κέρδος 11,7 εκατ. ευρώ από την πώληση πλοίων του ομίλου Attica. Τέλος, τα συνολικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 53,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 76 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση χρήσης 2018 της Marfin Investment Group, o συνολικός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος του 2018 ανήλθε σε 1,45 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 169 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2017. Η μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της μείωσης του τραπεζικού δανεισμού της μητρικής MIG κατά 153 εκατ. ευρώ εντός της χρήσης του 2018, της αύξησης του τραπεζικού δανεισμού του ομίλου Vivartia κατά 37 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μεταφοράς βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων στις μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας αναδιάρθρωσης των κοινού ομολογιακού δανείου του ομίλου Vivartia, στην αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου Attica κατά 107 εκατ. ευρώ περίπου, κυρίως λόγω της ολικής ενσωμάτωσης της HSW, στη μη ενοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου Υγεία ύψους 132 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017, λόγω της πώλησης της εν λόγω συμμετοχής εντός του 2018, και, τέλος, στην ταξινόμηση των δανειακών υποχρεώσεων συνολικού ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ των MIG Leisure και ΚΕΤΑ.

Κατά τη διάρκεια της χρήσης, η MIG προχώρησε στην πώληση της συμμετοχής της στον όμιλο Υγεία, με το τίμημα της συναλλαγής να ανέρχεται στο ποσό των 204 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος από τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, τονίζεται στην ετήσια οικονομική έκθεση χρήσης 2018.

Παράλληλα, η διοίκηση αναφέρει πως δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας 228,8 εκατ. ευρώ είναι συμβατικά πληρωτέες τον Οκτώβριο του 2019. Η διοίκηση, τονίζεται, σχεδιάζει την αναδιάρθρωσή των εν λόγω υποχρεώσεων ή/και την αποπληρωμή τους, μέσω της διάθεσης περιουσιακών στοιχείων καθώς κύριος στόχος παραμένει η ουσιώδης μείωση του υψηλού δανεισμού της και η επίτευξη χρηματοοικονομικής ισορροπίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μόλις προ ημερών ολοκληρώθηκε η πώληση του συνόλου των μετοχών που κατείχε η MIG Leisure, θυγατρική του ομίλου, στην εταιρεία KETA (Κυπριακής Δημόσιας Εταιρείας Τουριστικής Αναπτύξεως). Η τελευταία ήταν επί σειρά ετών ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Hilton Cyprus, ενώ αγοραστής είναι η Vibrana Holdings Ltd, συμφερόντων της "Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ" και του Ομίλου Invel. Το τίμημα για τη μεταβίβαση ανήλθε σε 38,64 εκατ. ευρώ και, όπως και στην περίπτωση του Υγεία, το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text