Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μάιος με τρεις καυτές εκκρεμότητες στο μέτωπο της ενέργειας

Μάιος με τρεις καυτές εκκρεμότητες στο μέτωπο της ενέργειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μάιος με τρεις καυτές εκκρεμότητες στο μέτωπο της ενέργειας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μέχρι την επόμενη Δευτέρα 6 Μαΐου, καλούνται οι επενδυτές που συμμετέχουν στο δεύτερο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για τις εταιρείες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ είναι το ένα από τα τρία ενεργειακά μέτωπα, στα οποία αναμένονται εξελίξεις εντός του Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός της ΔΕΗ θεωρητικά έχει εισέλθει στην τελική ευθεία και απομένουν λίγα μόνο 24ωρα για την ολοκλήρωσή του. Στο πλαίσιο της διαδικασίας έχουν ήδη εγκριθεί και παρουσιαστεί στους επενδυτές τα τελικά κείμενα για το σύμφωνο αγοραπωλησίας (SPA) αλλά και η συμφωνία που έκλεισε η ΔΕΗ για την προμήθεια λιγνίτη της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας.

Η εν λόγω συμφωνία αποτελούσε ζητούμενο καθώς αποσαφηνίζει τους όρους λειτουργίας και τα κόστη παραγωγής για την πωλούμενη μονάδα. Πάντως, με δεδομένο ότι το SPA και η σύμβαση με την Αχλάδα παρουσιάστηκαν από τη ΔΕΗ λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, πληροφορίες θέλουν κάποιους συμμετέχοντες να είναι έτοιμοι να ζητήσουν ολιγοήμερη παράταση στο διαγωνισμό.

Ενδεχόμενη θετική ολοκλήρωση της πώλησης εκτιμάται ότι θα φέρει ανάσα για τη ΔΕΗ η οποία δέχεται πιέσεις μετά και την ανακοίνωση των αρνητικών αποτελεσμάτων του 2018 ενώ αναμένεται να εκτονώσει και τις πιέσεις που ασκούνται για επιτάχυνση των διαδικασιών απελευθέρωσης της αγοράς.

Άλλωστε όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα οδηγήσει στη μείωση και σταδιακή κατάργηση των ποσοτήτων ενέργειας που πωλούνται από τη ΔΕΗ μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΔΕΗ κόστισαν το 2018 στην εταιρεία 223,8 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη εκκρεμότητα στα ενεργειακά που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα στον επόμενο μήνα, αφορά στην πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ήδη οι προθεσμίες που τέθηκαν στο νόμο που ψηφίστηκε αρχές Μαρτίου παραβιάστηκαν και ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος. Πίσω από την καθυστέρηση βρίσκονται τόσο νομικά ζητήματα όσο και θέματα ουσίας αφού ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε 2 εταιρείες (Εμπορία και Δίκτυα). Παράλληλα, ακόμη δεν είναι έτοιμες να παρουσιαστούν στους ενδιαφερόμενους όλες οι πληροφορίες που σχετίζονται με την πωλούμενη εταιρεία, με βασικότερη εκκρεμότητα το επιχειρησιακό πλάνο, που καταρτίζεται.

Τέλος η τρίτη βασική εκκρεμότητα στον τομέα της ενέργειας, αφορά στην τύχη των Ελληνικών Πετρελαίων, μετά και την αρνητική έκβαση του διαγωνισμού τον Απρίλιο και τη μη υποβολή προσφορών από τα δύο σχήματα που είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Οι τρεις πλευρές που εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, ο έτερος μέτοχος των ΕΛΠΕ, δηλαδή η  Paneuropean του ομίλου Λάτση και η Κομισιόν καλούνται να λάβουν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη πώληση είχε καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν είχε χαρακτηριστεί ως διαρθρωτικό μέτρο.

Τα σενάρια που διακινούνται περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού ή την αναζήτηση των προϋπολογισμένων εσόδων από άλλες πηγές με διατήρηση των υφιστάμενων μετοχικών ισορροπιών. Λιγότερο πιθανή πάντως μοιάζει η λύση της διάθεσης μετοχών μέσω χρηματιστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, έστω και εάν η κυβέρνηση δε δείχνει να βιάζεται ιδιαίτερα, εντός του Μαΐου θα κληθεί να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text