Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αμετάβλητα στο 24% τα επιτόκια στην Τουρκία και νέος γύρος πιέσεων στη λίρα

Αμετάβλητα στο 24% τα επιτόκια στην Τουρκία και νέος γύρος πιέσεων στη λίρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αμετάβλητα στο 24% τα επιτόκια στην Τουρκία και νέος γύρος πιέσεων στη λίρα

Σε νέα υποχώρηση κατά 1,5% οδήγησε χθες την τουρκική λίρα η απόφαση της Τράπεζας της Τουρκίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 24% χωρίς, όμως, να επαναλάβει ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην επιβολή πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εάν κριθεί αναγκαίο για να ανακόψει τον πληθωρισμό και να στηρίξει το νόμισμα.

Ο λόγος για την αναφορά που έκανε η κεντρική τράπεζα στη σχετική ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της τουρκικής λίρας, «εάν αυτό κριθεί αναγκαίο». Αυτή τη φορά αρκέστηκε να τονίσει μόνο πως «θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί όσα εργαλεία έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει σταθερότητα των τιμών». Αποφεύγοντας να επαναλάβει αυτήν την αναφορά στη χθεσινή ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα ενέτεινε την ανησυχία των επενδυτών για τη δυνατότητα των τουρκικών αρχών να διαχειριστούν τα οξύτατα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οικονομολόγοι και αναλυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια για να αναχαιτισθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει επίμονα σε επίπεδα γύρω στο 20% όταν ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για τις αυξήσεις των τιμών είναι στο 5%.

Στο μεταξύ, την ανησυχία για την επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά της γειτονικής χώρας ενέτεινε παράλληλη ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, που φέρει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας να έχουν εκ νέου μειωθεί κατά 1,8 δισ. δολάρια, την εβδομάδα που έληξε στις 19 Απριλίου. Βρίσκονται, έτσι, στο επίπεδο των 26,9 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα που έληγε στις 22 Μαρτίου όταν η τουρκική λίρα βρισκόταν σε νέα ελεύθερη πτώση και φαινόταν πως η Τουρκία κινδύνευε άμεσα από νέα νομισματική κρίση ανάλογη εκείνης του περασμένου καλοκαιριού. Προ ημερών, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times ανέφερε πως μετά τη μεγάλη αυτή πτώση των διαθεσίμων της τον Μάρτιο, η Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα.

Συμπεριέλαβε, όμως, αυτό το συνάλλαγμα στους υπολογισμούς των διαθεσίμων της για να τα παρουσιάσει αυξημένα. Βάσει των υπολογισμών της βρετανικής εφημερίδας, το πραγματικό επίπεδο των διαθεσίμων της Τουρκίας δεν υπερέβαινε τα 16 δισ. δολάρια. Ετσι η τουρκική λίρα υποχωρούσε χθες το απόγευμα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο. Μετά μια υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος κατά 7% συνολικά στη διάρκεια του τρέχοντος μηνός, το δολάριο ισοδυναμούσε χθες με 5,9613 τουρκικές λίρες.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text