Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Υπερκέρδη / Προς νέο ρεκόρ τράπεζες και διυλιστήρια - Αποκαλυπτικά στοιχεία

Υπερκέρδη / Προς νέο ρεκόρ τράπεζες και διυλιστήρια - Αποκαλυπτικά στοιχεία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υπερκέρδη / Προς νέο ρεκόρ τράπεζες και διυλιστήρια - Αποκαλυπτικά στοιχεία

Προς νέα «ουρανοκατέβατα» κέρδη οδεύουν και φέτος τόσο οι ελληνικές τράπεζες όσο και τα διυλιστήρια της χώρας, με την κυβέρνηση να αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη αυτά ώστε να λάβει μέτρα κατά της ακρίβειας. Το συγκεκριμένο γεγονός καθιστά επιτακτική την πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για φορολόγηση αυτών των έκτακτων κερδών με συντελεστή 90%.

Ειδικότερα, κοντά σε νέο ρεκόρ υπερκερδών αναμένεται να κινηθούν και φέτος οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων στα δάνεια την ώρα που κρατούν «παγωμένα» τα αντίστοιχα των καταθέσεων. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται οι δανειολήπτες, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει τα «ουρανοκατέβατα» αυτά κέρδη, σε αντίθεση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ακρίβεια, η οποία περιλαμβάνει τη φορολόγηση με 90% προκειμένου να υπάρξουν μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας και ενίσχυση των πολιτών που έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα βάρη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank), τα καθαρά τους κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,05 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 33,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι διοικήσεις τους μάλιστα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο προς τα πάνω αναθεώρησής τους! Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι τη διετία 2022-2023 τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν καταγράψει αθροιστικά κέρδη 7,546 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα των συστημικών τραπεζών από τόκους ανέρχονται σε 13,5 δισ. ευρώ!

Επιβαρύνσεις

«Πυλώνας» για δεύτερη σερί χρονιά θα είναι τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αποτελούν μεγάλο βάρος για τους πολίτες. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 2,12 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 15,6% σε ετήσια βάση, κάτι που αποτυπώνει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο την πολιτική των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, και οι προμήθειες που επιβαρύνουν καταναλωτές και επαγγελματίες αποτελούν πηγή εσόδων για τις τράπεζες. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 477 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, της τάξης του 6,5% και 26% αντίστοιχα.

Εκτοξεύονται και φέτος τα κέρδη των ΕΛ.ΠΕ.

Την ίδια ώρα, η ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία συνεχίζεται και φέτος στη διύλιση, όπως καταδεικνύουν τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 της Helleniq Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.), προϊδεάζοντας για υπερκέρδη όχι μόνο κατά το τρέχον έτος, αλλά συνολικά για μία τριετία, εκ των οποίων μόνο ένα μικρό μέρος (των μεγεθών ρεκόρ του 2022) δεσμεύτηκε ως «εισφορά αλληλεγγύης», παρά τη συνεχιζόμενη ακρίβεια που γονατίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η εταιρεία εμφανίζει (με βάση τα ΔΠΧΑ) αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο: κατά 25% κέρδη EBITDA (350 εκατ.), κατά 33% λειτουργικό αποτέλεσμα (268 εκατ.) και κατά 16% καθαρά κέρδη (179 εκατ.). Τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου της εταιρείας είναι ιδιαιτέρως υψηλά, ξεπερνώντας ακόμα και αποτελέσματα εξαμήνου παρελθόντων ετών, δεδομένου μάλιστα ότι σε επίπεδο ομίλου έχουν αρνητική επίπτωση οι μειωμένες αποδόσεις στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (συμμετοχές σε Elpedison και ΔΕΠΑ Εμπορίας). Σημαντική επίδραση στην κερδοφορία έχουν βέβαια τα υψηλά περιθώρια διύλισης που αποτυπώνουν ακριβώς την πηγή των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων» κερδών, δηλαδή την κατάσταση στη διεθνή αγορά.

Από την κυβέρνηση δεν γίνεται καν λόγος για εφαρμογή «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», που εφαρμόστηκε μόνο για το 2022 με τον κατώτατο συντελεστή φορολόγησης 33%, ενώ υπάρχει στον σχετικό κανονισμό της Ε.Ε. μέριμνα για επέκτασή της και το 2023. Η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε επί τάπητος το ζήτημα προ δύο εβδομάδων περίπου, καταθέτοντας μια συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών τραπεζών και διυλιστηρίων με συντελεστή 90%, κάτι που φαίνεται αναγκαίο.

Γιατί είναι αναγκαία η εφαρμογή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αφορά τη θέσπιση έκτακτης εισφοράς ύψους 90% για τα υπερκέρδη των τραπεζών το 2023 τα οποία προκύπτουν από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τον μέσο όρο των τραπεζών της Ε.Ε.

Επίσης, κάνει λόγο για επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους και επέκταση προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης στη διύλιση πετρελαίου για το έτος 2023 ως εξής:

* Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους στη διύλιση πετρελαίου και στην παραγωγή προϊόντων διύλισης αυτού στο ύψος του μέσου όρου των αντίστοιχων αποδεδειγμένων περιθωρίων κέρδους της Ε.Ε.

* Επέκταση προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2023.

* Θέσπιση έκτακτης εισφοράς για τα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων το 2023 ύψους 90%.

Γιάννης Αγουρίδης

Πηγή: avgi.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text