Μετοχές με τακτική διανομή μερίσματος

09 Μαρτίου 2020, 09:20 | Χ&Α - 214

Καλύτερη συμπεριφορά στην πτώση της αγοράς

Συνεχίζοντας τις τακτικές αναφορές μας για τις εταιρίες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας που διανέμουν μέρισμα σε τακτική βάση (σε τουλάχιστον 75% των ετών κατά την τελευταία 20ετία) και θέλοντας να δείξουμε και διαγραμματικά, τη διαχρονική υπεροχή των αποδόσεων των μετοχών των εταιριών αυτών, κατασκευάσαμε ένα διάγραμμα το οποίο βασίζεται στην καθημερινή εξέλιξη του αθροίσματος της κεφαλαιοποίησης των εταιριών αυτών (τις οποίες ονομάζουμε ως “Ομάδα των 26”, αφού πρόκειται για 26 εταιρίες). Παράλληλα όμως, στη συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιριών προσθέτουμε και τα ποσά των διανεμηθέντων μερισμάτων, από την ημερομηνία διανομής τους.

Σαφώς, η  προσέγγιση αυτή δεν είναι απόλυτα “επιστημονική”, ο σκοπός μας δεν είναι η κατασκευή ενός χρηματιστηριακού δείκτη, αλλά η επισήμανση προς τους επενδυτές της σημασίας του μερίσματος, αλλά και της θέσης ότι, οι εταιρίες που διανέμουν μέρισμα σε τακτική βάση, συνήθως έχουν ισχυρότερα θεμελιώδη μεγέθη και, ως εκ τούτου, επιτυγχάνουν καλύτερες χρηματιστηριακές επιδόσεις.

Σημειώνουμε επίσης ότι, λόγω της υψηλής κεφαλαιοποίησης της Coca Cola (EEE), η οποία επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματα, κατασκευάσαμε και την “Ομάδα-25”, από την οποία η συγκεκριμένη εταιρία έχει αφαιρεθεί.

Με βάση την εξέλιξη της κεφαλαιοποίησης από 31/12/2018 (ημερομηνία που, για τις ανάγκες κατασκευής του διαγράμματος, θέτουμε ίση με “100”), η εξέλιξη έχει ως εξής:

- 31/12/2019: ΓΔ = 151, Όμάδα-25 = 139, Ομάδα-26 = 150

- 5/3/2020: ΓΔ = 120, Ομάδα-25 = 124, Ομάδα-26 = 129

Τα συμπεράσματα από την εξέταση του παραπάνω διαγράμματος είναι ότι, οι εταιρίες με τακτική διανομή μερίσματος, εμφανίζουν μία υστέρηση σε έντονα ανοδικές φάσεις της αγοράς. Όμως, εμφανίζουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά σε φάσεις πτώσης του Γενικού Δείκτη. Δηλαδή, έχουν μικρότερες διακυμάνσεις και είναι περισσότερο “αμυντικές”. Όμως, σε μία μακρά περίοδο, η οποία περιέχει και ανοδικές και πτωτικές φάσεις, τελικά καταλήγουν να επιτυγχάνουν μία σημαντικά καλύτερη απόδοση.

Με χαρά πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας να δημιουργήσει το δείκτη FTSE/ΧΑ Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης, ο οποίος θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (δείτε εδώ). Με βάση μελέτη που έχει πραγματοποιήσει η Στατιστική Υπηρεσία του Χ.Α., ο δείκτης αυτός θα βοηθά επενδυτές που θέλουν μια σταθερή απόδοση χωρίς εξάρσεις και με μειωμένο ρίσκο παράλληλα. Άλλωστε, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία των τελευταίων ετών, αν υπήρχε δείκτης χρηματικών διανομών (μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.λπ.), αυτός θα υπεραπέδιδε έναντι της υπόλοιπης αγοράς και του Γενικού Δείκτη.
Στο επόμενο τεύχος θα έχουμε μία πληρέστερη ανάλυση του δείκτη, τον οποίο σκοπεύουμε να χρησιμοποιούμε ευρύτατα στην παρακολούθηση της αγοράς.


Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)