Θα πρέπει να μας ανησυχεί η πορεία της αγοράς; Τα "κακά" και τα ..."καλά" μιας ρηχής αγοράς

04 Δεκεμβρίου 2020, 19:45 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Θα πρέπει να μας ανησυχεί η πορεία της αγοράς; Τα "κακά" και τα ..."καλά" μιας ρηχής αγοράς

Ένα από τα “κακά” μιας “ρηχής” χρηματιστηριακής αγοράς (επειδή μια τέτοια αγορά, έχει πολλά “κακά”) είναι ότι, σε μία ξαφνική επιδείνωση των συνθηκών, η πτώση είναι μεγάλη και εύκολη, αφού και ο αριθμός των διαπραγματευόμενων μετοχών είναι μικρός και εκλείπουν τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να τη στηρίξουν.

 

Όμως, ένα από τα “καλά” μιας “ρηχής” χρηματιστηριακής αγοράς (και αυτά είναι λίγα) είναι ότι, σε μία ξαφνική “έκρηξη αισιοδοξίας”, οι τιμές ανεβαίνουν ταχύτατα.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, οι “ρηχές” αγορές -συνήθως αναπτυσσόμενες ή και “υπανάκπτυκτες”- εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις, όπως ακριβώς και η ελληνική.

 

Αυτό συμβαίνει στην αγορά μας, στο παρόν χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να μας ανησυχεί; Δηλαδή, μπορεί αυτή η άνοδος να διακοπεί και να “γυρίσει”;

 

Κατ’ αρχάς, το ότι στη χώρα μας έχουμε μία “ρηχή” και αναπτυσσόμενη αγορά (ή και “υπανάπτυκτη” -πραγματικά, δε γνωρίζω αν υπάρχει τέτοιος όρος, όμως δεν απέχει από την πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς), δε θα πρέπει να μας στεναχωρεί ιδιαίτερα, αρκεί να μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τις διακυμάνσεις. Και το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” είναι το “απόλυτο εργαλείο” για την εκμετάλλευσή τους.

 

Οι πιθανότητες να “γυρίσει” η αγορά και πάλι πτωτικά, είναι σημαντικά μειωμένες. Η αισιοδοξία που αιφνιδίως άρχισε να διακατέχει τους συμμετέχοντες (βεβαίως, πάντα κυριαρχεί η νοοτροπία της “αγέλης” -έτσι γίνεται στις αγορές) βασίζεται σε αρκετά σοβαρούς λόγους.

 

Βεβαίως, πάντα μετά από μία άνοδο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της διόρθωσης. Ενδεχομένως θα διαβάσατε ένα άρθρο που δημοσιεύσαμε χθες, σχετικά με τη χθεσινή άνοδο, η οποία ήταν η 10η συνεχόμενη (εδώ). Ένα σπάνιο φαινόμενο. Σήμερα, η άνοδος (+2,36%), είναι η 11η συνεχόμενη. Ακόμη πιο σπάνιο φαινόμενο.

Το οξύμωρο όμως αυτής της κατάστασης είναι ότι, όσο αυξάνονται οι μέρες της συνεχόμενης ανόδου, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες ώστε, η επόμενη συνεδρίαση (ή οι επόμενες συνεδριάσεις) να είναι πτωτική.

 

Όμως, το παρελθόν έχει δείξει πώς, τέτοιες άνοδοι, τόσο ισχυρές όσο αυτή που ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου και που συνεχίζεται, χωρίς ανάσα, μέχρι και σήμερα, δεν “γυρνούν” πίσω. Οι όγκοι συναλλαγών, δείχνουν ότι, το “πολύ χρήμα” (συχνά απορώ γιατί το λένε “έξυπνο”) δεν έχει μπει ακόμη στην αγορά μας. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε ότι, η αγορά μας απέχει ακόμη αρκετά από τα προ covid επίπεδα, ενώ πολλές διεθνείς αγορές τα έχουν φτάσει ή τα έχουν ξεπεράσει.

 

Κατά την άποψή μας δεν πρέπει να ανησυχούμε. Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε πως, αν συμβεί κάτι εξαιρετικά αρνητικό, λόγω της κατακόρυφης ανόδου αυτών των ημερών, τα “φρένα” του ΚΜΟ-200 ημερών είναι χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα, ο ΚΜΟ-200 βρίσκεται στις 641,98 μονάδες και εξακολουθεί να υποχωρεί με ρυθμό 0,50- 0,60 μονάδων την ημέρα (η καμπύλη είναι ακόμη πτωτική). Εκτιμούμε ότι, θα συνεχίσει να υποχωρεί έως μεταξύ 17 και 21 Δεκεμβρίου. Μετά θα γυρίσει σε ανοδική τροχιά. Ο ΚΜΟ-200, απέχει από την καμπύλη του Γενικού Δείκτη κατά 18,21% (με βάση τις τιμές του ΓΔ). Δείτε μια ανάλυση για τη σημασία αυτών των αποστάσεων. (εδώ) Στο προσεχές μέλλον, θα δημοσιεύσουμε ακόμη μία, όπου θα επικεντρωνόμαστε στις περιπτώσεις των θετικών αποκλίσεων μεταξύ των δύο καμπυλών.

Το “Υψηλό κλείσιμο” 20 ημερών είναι το σημερινό κλείσιμο, ενώ το “Χαμηλό κλείσιμο” 20 ημερών βρίσκεται πολύ χαμηλά, στις 651,77 μονάδες.

 

Εκτιμούμε ότι δε θα χρειαστεί να δοκιμαστούν τα “φρένα”. Άλλωστε, από μία άλλη οπτική, το ότι βρίσκονται χαμηλά, είναι θετικό, αφού δε θα κινδυνεύουμε να έχουμε σήμα εξόδου, από ένα γύρισμα της αγοράς.

 

Νομίζουμε ότι όλα πάνε καλά. Πιο καλά και από τις αισιόδοξες προβλέψεις που είχαμε διατυπώσει στους προηγούμενους μήνες.

 

Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε! Να μένετε ασφαλείς!

 

Δείτε την αριθμοσειρά των στοιχείων εδώ.
Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

(Πατήστε στη διαφήμιση για να δείτε την προσφορά)