Κύριες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία - Μάρτιος 2022 / Απρίλιος 2022

15 Απριλίου 2022, 15:00 | Χ&Α - 239

Το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της Ευρώπης για την απεξάρτηση της από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα αντιμετωπίζει πιθανές καθυστερήσεις και δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον κόστος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει τον χάλυβα, τον χαλκό και το αλουμίνιο πιο σπάνια και ακριβότερα. Η Γερμανία δεσμεύεται να κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς LNG, η Γαλλία θέλει να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ισπανία για έναν αγωγό σύνδεσης και το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητά περισσότερη εγχώρια αιολική, ηλιακή και πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, οι τιμές για τα απαραίτητα υλικά συνεχίζουν να κινούνται προς τα πάνω,εδώ.

 

****


Η χρηματαγορά βλέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγκαταλείπει τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος της χρονιάς και να σφίγγει την νομισματική πολιτική για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων κατηγορήθηκε για την εκτόξευση του χρέους, για τις φούσκες στις αγορές ακινήτων και μετοχών, όπως και για τις επιπτώσεις στα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Για τις τράπεζες τα αρνητικά επιτόκια έπληξαν την κερδοφορία τους μειώνοντας το καθαρό επιτοκιακό τους περιθώριο κατά περίπου 40% από το 2014, εδώ.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

****

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% από 5,9% τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη. Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού είναι οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 44,7% (έναντι αύξησης 32% το Φεβρουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά με άνοδο 5%, τα μη βιομηχανικά προϊόντα με 3,4% και οι υπηρεσίες με ποσοστό αύξησης 2,7% από 2,5% το Φεβρουάριο, εδώ.

 

****

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs αυτή η ενεργειακή κρίση είναι μία από τις χειρότερες που έχει βιώσει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, οι επενδύσεις στην ενέργεια θα πρέπει να ξεπεράσουν το ιστορικό υψηλό των 2 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2024 για να καλυφθούν οι αυξανόμενες  ενεργειακές ανάγκες του κόσμου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παίξουν σημαντικό ρόλο, διοτι οι επενδύσεις στον τομέα αυτό, δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμιστεί η απότομη μείωση των επενδύσεων στην παραδοσιακή ενέργεια, εδώ.

Η Goldman Sachs φεύγει από τη Ρωσία

****

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε το 58% της ενέργειας που κατανάλωσε, καθώς η προερχόμενη από τις χώρες-μέλη παραγωγή κάλυψε μόνο το 42% των αναγκών της το 2020. Το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ το 2020 αποτελούνταν από 35% πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, 24% φυσικό αέριο, 17% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 13% πυρηνική ενέργεια και 11% στερεά ορυκτά καύσιμα. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της ΕΕ με τις εισαγωγές να καλύπτουν συνολικά το 24% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ, εδώ.

 

****


Σύμφωνα με οικονομολόγους της UBS, οι επιπλέον δαπάνες των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα ανέλθουν σωρευτικά στο 2% της ετήσιας παραγωγής μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Επιπλέον περιλαμβάνει συμπληρωματικές δαπάνες 1,5% του ΑΕΠ το 2022 και 0,5% τους επόμενους 12 μήνες, εδώ.

UBS: Κι όμως, το ράλι για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχει τελειώσει |  Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney

****

Η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της προστασίας της οικονομίας της ευρωζώνης από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα ενεργεί για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Οι μηνιαίες καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων,θα ανέλθουν σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας η οποία θα αυξήσει τα επιτόκια μετά από κάποιο χρόνο από τον τερματισμό των αγορών ομολόγων, εδώ.

 

****

 

Σύμφωνα με την Εurostat η ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2022 κατέγραψε Εμπορικό έλλειμμα 27,2 δισ. έναντι πλεονάσματος 10,7 δισ. τον Ιανουάριο του 2021. Όσον αφορά στις εξαγωγές αγαθών της ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο τον Ιανουάριο του 2022 διαμορφώθηκαν στα 199,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021. Για τους 12 μήνες του 2021, οι εξαγωγές αγαθών της ευρωζώνης αυξήθηκαν σε 2.434,8 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε 2.306,3 δισεκατομμύρια, εδώ.

Δείτε περισσότερες ειδήσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομίας,εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ