Χαρτοφυλάκια μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων: Απραξία, ακινησία και χαμηλές αποδόσεις

01 Νοεμβρίου 2022, 13:20 | Χ&Α - 246

Χαρτοφυλάκια μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων: Απραξία, ακινησία και χαμηλές αποδόσεις

 

 

 

 

 

 

Χαρτοφυλάκια μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων

 

Απραξία, ακινησία και χαμηλές αποδόσεις

Κατά τα τελευταία 4 χρόνια, έχει συμβεί μια μεγάλη σειρά γεγονότων που έχουν επιδράσει καταλυτικά στην πορεία των χρηματιστηριακών αγορών. Κατά το διάστημα αυτό, έχουν υπάρξει 10 περιπτώσεις πτώσης του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου, με πτώσεις μεταξύ του -10,0% έως και -48,9%. Έχουν υπάρξει πρωτοφανή γεγονότα, για τα οποία ουδείς γνώριζε την κατάληξή τους, όπως η πανδημία. Έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος που πέραν των γεωπολιτικών ανατροπών που προκάλεσε, επέφερε μία ενεργειακή κρίση που έχει αναστατώσει την οικονομική και τη κοινωνική ζωή ολόκληρης της Ευρώπης. Έχει εμφανιστεί ο χειρότερος πληθωρισμός των τελευταίων 4 δεκαετιών, ενώ, ίσως να βρίσκεται προ των πυλών, μια σημαντική και άγνωστου βάθους ύφεση. Και δεκάδες άλλα, μικρά έως μεγάλα γεγονότα, που αναστατώνουν καθημερινά τις χρηματιστηριακές αγορές και προκαλούν κάθε είδους ανησυχία.

 

Και όμως, σ’ αυτή την πρωτοφανή περίοδο που βιώσαμε, οι περισσότεροι διαχειριστές των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, κάθονται ατάραχοι και βλέπουν τα γεγονότα να περνούν. Κατά το διάστημα αυτών των τεσσάρων ετών, το ποσοστό της επένδυσης των χαρτοφυλακίων τους σε μετοχές, κυμάνθηκε από 90,2% έως 96,3%! Δηλαδή, καμία κίνηση για να προστατευτούν τα χαρτοφυλάκια απέναντι σε έναν επερχόμενο κίνδυνο, που θα μπορούσε να έχει απροσδιόριστες συνέπειες. Και αυτό, δεν είναι κάτι που συμβαίνει στην τελευταία 4ετία, αλλά συνιστά μια σταθερή συμπεριφορά των επαγγελματιών του κλάδου, μέσα στα χρόνια.

Την 31/12/2019, το ποσοστό των μετοχών στα χαρτοφυλάκια, έφτανε στο 94,1%. Την 31/3/2020 και αφού είχε εκδηλωθεί η πανδημία και όλες οι οικονομίες του κόσμου είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους, οι μετοχές είχαν μειωθεί μόλις σε 90,2%. Και απλά, ξαναγύρισαν στο 94,0% μέχρι το τέλος του έτους (31/12/2020). Και όμως, εκείνη τη χρονιά, η διακύμανση του Γενικού Δείκτη καταγράφηκε από 948,6 μονάδες, μέχρι τις 484,4 μονάδες, δηλαδή, διακύμανση 50,6% (δείτε εδώ). Σ’ αυτή τη “θεόσταλτη” -για έναν διαχειριστή κεφαλαίων- χρονιά, με μία τόσο μεγάλη διακύμανση, τα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, είχαν μία απλώς καλύτερη απόδοση από το Γενικό Δείκτη, δηλαδή …έχασαν μόνο 8,2%, έναντι απωλειών 11,8% του Γενικού Δείκτη! Δείτε, εδώ, τις αποδόσεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, σε σύγκριση με το Γενικό Δείκτη, κατά τα τελευταία χρόνια.

 

Την 31/12/2021, το ποσοστό των μετοχών στα χαρτοφυλάκια, ήταν 96,3% (και πολύ σωστά ήταν τόσο). Όμως, στις 31/3/2022 και ενώ είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός αυξανόταν απειλητικά, το ποσοστό είχε υποχωρήσει μόλις στο 94,2% και στις 30/9/2022, στο 93,3%.

Ο νόμος, δίνει το δικαίωμα στους διαχειριστές των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, να μειώνουν το ποσοστό των μετοχών στα χαρτοφυλάκιά τους, έως και το 65%. Ουδείς καν πλησιάζει το ποσοστό αυτό. Στο κάτω κάτω, τα χαρτοφυλάκια είναι μικρά. Λειτουργούν 25 χαρτοφυλάκια, με συνολικό Ενεργητικό € 1,12 δισεκατομμύρια (μέσο ενεργητικό χαρτοφυλακίου: € 44,8 εκατομμύρια). Ακόμη και στη “ρηχή” και προβληματική από άποψης εμπορευσιμότητας, αγορά μας, τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, θα μπορούσαν -και θα έπρεπε- να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Με αυτή την πρακτική και με δεδομένη την έλλειψη επαρκών επιλογών στην αγορά, οι αποδόσεις των μετοχικών Α/Κ, θα κινούνται πάντα γύρω από το Γενικό Δείκτη. Δε νομίζουμε ότι αυτό είναι που ζητούν οι μεριδιούχοι επενδυτές. Και βέβαια, ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που το κοινό, εξακολουθεί να τα αποφεύγει.

Δείτε στο παρακάτω διάγραμμα, την εξέλιξη του ποσοστού των μετοχών, στα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, κατά την περίοδο 2018-2022. Δείτε την εξέλιξη του ποσοστού, στα επιμέρους χαρτοφυλάκια κάθε Αμοιβαίου Κεφαλαίου, εδώ.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.