Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Wall Street: Οι «ταύροι» ήλθαν για να μείνουν -Τι λένε τα ιστορικά στοιχεία

Wall Street: Οι «ταύροι» ήλθαν για να μείνουν -Τι λένε τα ιστορικά στοιχεία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Wall Street: Οι «ταύροι» ήλθαν για να μείνουν -Τι λένε τα ιστορικά στοιχεία

Μέλλον στο ράλι που κατέγραψε η Wall Street και οδήγησε τους δείκτες της σε νέα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ δείχνει η ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού και οι ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται είχαν ως αποτέλεσμα ο δείκτης αναφοράς S&P 500, ο οποίος υποχώρησε πάνω από 4% τον Απρίλιο, έχει πλέον ενισχυθεί κατά 11% από την αρχή του έτους.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς που παρακολουθούν τις ιστορικές τάσεις, σύμφωνα με το Reuters, υποστηρίζουν ότι οι μετοχές τείνουν να αναπτύσσουν δυναμική όταν ανακάμπτουν από υποχωρήσεις παρόμοιου μεγέθους, συνεχίζοντας συχνά να συσσωρεύονται ακόμη και αφού καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Το μοτίβο που δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία

Εάν το τρέχον άλμα ακολουθήσει αυτό το μοτίβο, θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα κέρδη. Οι προηγούμενες ανακάμψεις του S&P 500 από υποχωρήσεις 5% έχουν ακολουθηθεί από ένα μέσο κέρδος 17,4%, εξηγεί στο ειδησιογραφικό πρακτορείο ο Keith Lerner, συνδιευθυντής επενδύσεων στην Truist Advisory Services. Την Παρασκευή, ο δείκτης σημείωσε αύξηση που άγγιξε το 7% από τα χαμηλά του Απριλίου.

«Μόλις βρει το χαμηλό σημείο, η αγορά έχει την τάση να πηγαίνει πιο μακριά από αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής» τονίζει ο Keith Lerner ο οποίος μελέτησε στοιχεία που πηγαίνουν πίσω στο 2009.

Η σύγκριση των ιστορικών στοιχείων φέρνει στην επιφάνεια περισσότερες ανοδικές εξελίξεις για την τρέχουσα ανοδική αγορά. Η μελέτη του Lerner έδειξε μια μέση άνοδο 108% για τις ανοδικές αγορές από τη δεκαετία του 1950, σε σύγκριση με το σχεδόν 50% που έχει κερδίσει ο S&P 500 από τον Οκτώβριο του 2022.

Ταυτόχρονα, η διάμεση διάρκεια για μια ανοδική αγορά εκείνη την περίοδο ήταν λίγο πάνω από 4,5 χρόνια σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από 1,5 χρόνο από την έναρξη της τρέχουσας.

Οι επενδυτές είναι ξανά αισιόδοξοι ότι η οικονομία οδεύει προς ήπια προσγείωση και οι προβλέψεις για ισχυρά κέρδη μπορεί να γίνουν οι καταλύτες για την ανοδική πορεία των μετοχών.

Η δυναμική της Wall Street  θα δοκιμαστεί την Τετάρτη, όταν ο γίγαντας ημιαγωγών Nvidia, οι μετοχές της οποίας έχουν εκτιναχθεί με ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη,  θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου.

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τα διαρκή αγαθά και το καταναλωτικό κλίμα την επόμενη εβδομάδα για περαιτέρω ενδείξεις εάν η ανάπτυξη επιβραδύνεται αρκετά ώστε να υποστηρίξει το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων.

«Αφήστε τους νικητές να οδηγήσουν»

Η δυναμική μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας για το πώς αποδίδουν οι διάφορες περιοχές της αγοράς μετά από μια ανάκαμψη, επισημαίνει ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της CFRA.

Οι τομείς του S&P 500 που ηγήθηκαν καθώς οι μετοχές ανέκαμψαν από μια υποχώρηση υπεραπέδωσαν στην ευρύτερη αγορά στο 68% των περιπτώσεων, καθώς οι μετοχές συνέχισαν να τρέχουν υψηλότερα, εξηγεί ο Stovall μελέτησε 35 ανακάμψεις της αγοράς από το 1990.

Το κύριο συμπέρασμα: «Μετά την ανάκαμψη από μια υποχώρηση, να αφήσετε τους νικητές σας να οδηγήσουν» λέει χαρακτηριστικά.

Η τεχνολογία, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας  και τα ακίνητα ήταν οι κορυφαίοι τομείς στην πιο πρόσφατη ανάκαμψη της αγοράς, σημειώνοντας άνοδο 11,3%, 10,1% και 7,9% αντίστοιχα.

Οι επενδυτές που μελετούν τα διαγραμματικά μοτίβα για να εντοπίσουν τις τάσεις της αγοράς βλέπουν επίσης ενδείξεις ότι η ισχυρή δυναμική θα μπορούσε να διατηρήσει τις μετοχές σε ανοδική πορεία.

Τι θα μπορούσε να χαλάσει το κλίμα

Φυσικά, μια σειρά παραγόντων θα μπορούσε να αποπροσανατολίσει τις μετοχές από την πορεία τους. Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία έχουν κατευνάσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και η αγορά εργασίας δείχνει κάποια σημάδια χαλάρωσης, οι ενδείξεις ότι η επιβράδυνση της οικονομίας δεν κερδίζει έδαφος θα μπορούσαν να ανανεώσουν τις ανησυχίες για μια υπερβολικά ισχυρή οικονομία που αναγκάζει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα ή ακόμη και να τα αυξήσει ξανά.

Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, οι αξιωματούχοι της Fed δεν έχουν ακόμη αλλάξει ανοιχτά τις απόψεις τους σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων που πολλοί επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι θα ξεκινήσουν φέτος.

Πολλές μετοχές βρίσκονται επίσης σε υψηλές αποτιμήσεις: ο S&P 500 διαπραγματεύεται σε προθεσμιακό λόγο τιμής προς κέρδη 20,8, πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 15,7, σύμφωνα με την LSEG Datastream.

Η πολιτική αβεβαιότητα λόγω των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, καθώς και ο κίνδυνος από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν τη μεταβλητότητα φέτος, επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank

«Το εγχειρίδιο είναι για απότομες αλλά βραχύβιες πωλήσεις, με το οικονομικό πλαίσιο να κυριαρχεί τελικά», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας, οι οποίοι ωστόσο πιστεύουν ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να αυξηθεί άλλο περίπου 4% έως τις 5.500 μονάδες φέτος.

Τα πρακτικά της Fed

Ο επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της BMO Capital Markets Brian Belski σημειώνει την ευθυγράμμιση των επενδυτών με τη Fed όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων ως λόγο που υποστηρίζει την εκτίμησή  του για το κλείσιμο του S&P 500 το 2024 στις 5.600 μονάδες, μια αύξηση μικρότερη του 7% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Για τους επενδυτές, το βασικό ερώτημα θα είναι αν αυτή η ανοδική αφήγηση είναι βιώσιμη ή αν η αγορά θα πηδήξει και πάλι μπροστά από τη Fed, όπως έκανε στις αρχές του 2024, όταν οι επενδυτές υπολόγισαν σχεδόν επτά μειώσεις επιτοκίων με βάση τα θετικά οικονομικά στοιχεία. Η πρώτη δοκιμασία θα έρθει την Τετάρτη με τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς του Μαΐου, η οποία θα προσφέρει μια βαθύτερη ματιά στη συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων.

«Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC του Μαΐου θα πρέπει να ακούγονται πιο γερακίστικα στο περιθώριο από τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Powell», έγραψε ο οικονομολόγος της Bank of America US Michael Gapen. «Αν και ο Πάουελ σηματοδότησε ότι ο πήχης για αυξήσεις είναι υψηλός και ότι η στάση αναμονής είναι η σωστή απάντηση στην καθυστέρηση του αποπληθωρισμού, άλλοι στην επιτροπή ανησυχούσαν περισσότερο για το αν η πολιτική κάνει αρκετά».

Τζούλη Καλημέρη

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text