Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Αισθητή βελτίωση της παραγωγικότητας στη βιομηχανία

Αισθητή βελτίωση της παραγωγικότητας στη βιομηχανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Θετικές τάσεις, αλλά και όξυνση των προβλημάτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η Εκθεση της Κομισιόν για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, η χώρα μας έχει βελτιώσει αισθητά την παραγωγικότητα στη βιομηχανία, μεταξύ των ετών 2006 και 2011 και πλέον βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε ό,τι αφορά τον «δείκτη επιδόσεων στη βιομηχανία», ο οποίος προσμετρά την παραγωγικότητα, τις εξαγωγές, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, η Ελλάδα βρίσκεται στη μεσαία κατηγορία, μία κλίμακα κάτω από τους βιομηχανικούς πρωταθλητές (Γερμανία, Φινλανδία, Δανία κ.λπ.), αλλά πάνω από τις χώρες «χαμηλής καινοτομίας», όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία.

Από την άλλη πλευρά, δραματική είναι η κατάσταση στο μέτωπο των πιστώσεων, αφού στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση της πρόσβασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, απ’ όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στα συμπεράσματά της για την Ελλάδα, η Εκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι «η ύφεση που βιώνει η χώρα από το 2008 είναι η σφοδρότερη που έχει υποστεί ποτέ κράτος-μέλος της Ενωσης. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η αβεβαιότητα έχουν πλήξει βαριά τις ελληνικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι δυσκολίες στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η συρρίκνωση του ΑΕΠ καθιστούν πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

 

Παρά ταύτα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι ανεπάρκειες αυτές έχουν γίνει αντιληπτές από τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν καταβάλει προσπάθειες για την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων και έχουν εφαρμόσει μέτρα όπως το «φαστ τρακ» για μεγάλες επενδύσεις και οι «υπηρεσίες μιας στάσης» για την εγγραφή στα εμπορικά μητρώα. Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι η πρόοδος σε αυτά τα μέτωπα υπήρξε πιο αργή από το επιθυμητό, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. «Οι ελληνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα πρόσβασης στη χρηματοδότηση, λόγω της ύφεσης και των πιέσεων που δέχεται ο ελληνικός τραπεζικός τομέας. Ο τελευταίος έχει υποστεί μεγάλες εκροές καταθέσεων και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτή η δύσκολη κατάσταση έχει προκαλέσει μείωση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από τον δημόσιο τομέα», καταλήγει η Εκθεση.

 

 

Του Νικου Χρυσολωρα

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text