Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Επενδυτική εκδήλωση: Ξενοδ. Hyatt, Θεσσαλονίκη, 11/2/2024 - Χρηματιστήριο: Πώς (και γιατί) έφθασε ως εδώ; Προς τα πού (και γιατί) θα κινηθεί στα επόμενα χρόνια;

Επενδυτική εκδήλωση: Ξενοδ. Hyatt, Θεσσαλονίκη, 11/2/2024 - Χρηματιστήριο: Πώς (και γιατί) έφθασε ως εδώ; Προς τα πού (και γιατί) θα κινηθεί στα επόμενα χρόνια;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδυτική εκδήλωση: Ξενοδ. Hyatt, Θεσσαλονίκη, 11/2/2024 - Χρηματιστήριο: Πώς (και γιατί) έφθασε ως εδώ; Προς τα πού (και γιατί) θα κινηθεί στα επόμενα χρόνια;

Πριν από περίπου 6 χρόνια, στο πρώτο -μετά την επανέκδοσή του- τεύχος του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, καταθέσαμε την άποψή μας και το ξεκάθαρο “μήνυμά” μας για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Συνοπτικά, το μήνυμα αυτό ανέφερε:

“Η ελληνική οικονομία, η κοινωνία η πολιτική και -αντανακλαστικά- και το Χρηματιστήριο, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 2016, εισήλθαν σε μία νέα δομική, μακροχρόνια ιστορική περίοδο. Η νέα περίοδος, όπως όλες οι προηγούμενες ιστορικές περίοδοι, θα διαρκέσει μερικές δεκαετίες και τα χαρακτηριστικά της, θα είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά της προηγούμενης -που είχε λήξει το 2016, όταν ξεκίνησε η καινούργια.

Και όπως συμβαίνει πάντα, στις μεγάλες δομικές ιστορικές περιόδους, η πρώτη φάση της, θα ήταν ανοδική. Έτσι, και το Χρηματιστήριο, μετά το “χαμηλό” του 2016, έχει ξεκινήσει έναν καινούργιο ιστορικό κύκλο, ο οποίος θα περιλαμβάνει την αρχική φάση ανόδου, την πορεία προς την κορύφωση, την (οργασμική) κορύφωση, την πτώση και, στο τελευταίο του τμήμα, την απαξίωση και την καταστροφή. (Δείτε περισσότερα στις σελίδες 7 έως 16, του τεύχους 199 του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, Μάιος 2018. Δείτε το τεύχος σε μορφή flipbook ή σε μορφή ιστοσελίδων).

 

Έτσι συμβαίνει πάντα στους ιστορικούς κύκλους των κοινωνιών, των οικονομιών και των χρηματιστηριακών αγορών.

Όμως, το πρόβλημα με τους κύκλους αυτούς είναι ότι, λόγω της μακροχρόνιας διάρκειάς τους (συνήθως διαρκούν για ένα διάστημα 30 έως 40 ετών), ένας άνθρωπος, κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του, βιώνει μόλις ένα κύκλο, ή -στην καλύτερη περίπτωση- δύο και συνεπώς, σε αντίθεση με άλλα γεγονότα που έχουν βραχυχρόνια κυκλική συμπεριφορά, δε μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά και τα “σημάδια” τους, ώστε να μπορεί να αντιληφθεί τις αρχές ή το τέλος τους.

 

Αυτό όμως, μπορεί να το πετύχει ένας ιστορικός, ή κάποιος που έχει ασχοληθεί με την οικονομική, την κοινωνική ή τη χρηματιστηριακή ιστορία. Μέσα από την ιστορική μελέτη, γνωρίζει (συχνά είναι σα να τα έχει “ζήσει”) το παρελθόν και τους κύκλους του παρελθόντος και έχει αποκτήσει (σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό) την ικανότητα να αναγνωρίζει τα “σημάδια” και τα “μηνύματα” της κάθε περιόδου.

 

Στη ζωή μου, είχα την ευκαιρία (και την τύχη) να ασχοληθώ σε βάθος με τη χρηματιστηριακή ιστορία. Έχω καταναλώσει χιλιάδες ανθρωποώρες σε βιβλιοθήκες, σε αρχεία, μπροστά από μικροφίλμ και στην καταχώρηση πρωτογενών χρηματιστηριακών δεδομένων, στοιχείων και πληροφοριών.

 

Παρακολουθώντας τις πολιτικές, τις κοινωνικές, τις οικονομικές και τις χρηματιστηριακές εξελίξεις των ετών της κρίσης και ιδίως της περιόδου 2016-2017, αντιλήφθηκα ότι, παρόμοιες καταστάσεις και “σημάδια” είχαν συμβεί στο παρελθόν, σε χρονικά σημεία που -αργότερα- αποδείχθηκαν ότι ήταν “σημεία καμπής”, δηλάδη σημεία όπου μεταβάλλονταν η μακροχρόνια τάση.

Οι παρατηρήσεις μου, αυξήθηκαν ιδιαίτερα, μετά το 2016. Στα μέσα του 2017, είχα αναπτύξει έντονα την πεποίθηση ότι, το τέλος της “μαρτυρικής” κρίσης της χρηματιστηριακής αγοράς, της οικονομίας και της κοινωνίας (η παράθεση γίνεται με βάση τη σειρά που οι εξελίξεις και οι μεταβολές γίνονται αντιληπτές σε κάθε τομέα), είτε είχε σημειωθεί, είτε βρίσκονταν πολύ κοντά.

 

Προσπάθησα να επικοινωνήσω τις σκέψεις μου με όποιο τρόπο μπορούσα: με άρθρα μου, με δημόσιες εκδηλώσεις, με καθημερινά σχόλια στις συνδρομητικές σελίδες του eurocapital.gr και τέλος, την άνοιξη του 2018, με την επανέκδοση του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

 

Στο μεταξύ, στη EuroCapital αρχίσαμε να δημιουργούμε μια ομάδα ανάλυσης. Σε όλο αυτό το διάστημα, βασίσαμε την επενδυτική μας πολιτική, πάνω στη θέση ότι, η αγορά είχε ήδη εισέλθει στην πρώτη φάση ανόδου της νέας ιστορικής περιόδου του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Γνωρίζοντας, από την προσωπική μου εμπειρία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, αλλά και την ιστορική έρευνα, τα χαρακτηριστικά της κίνησης της αγοράς σ’ αυτή τη φάση ανόδου της, από καιρού σε καιρό, σε άρθρα ή σε σχόλια, προσπαθούσαμε να περιγράψουμε τα σημεία της ανοδικής φάσης που, κάθε τόσο βρισκόμασταν.

Τελευταία δημόσια εκδήλωση για τη νέα ιστορική περίοδο της χώρας (και του Χρηματιστηρίου), αλλά και για την αναζήτηση του σημείου που βρισκόμαστε, επί του νέου κύκλου, ήταν τον Απρίλιο του 2023, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Money Show της Αθήνας. Δείτε εδώ σχετικό άρθρο για το περιεχόμενο της εκδήλωσης.

 

Γνωρίζουμε ότι η έναρξη της νέας περιόδου, ξεκίνησε το 2016. Για το Χρηματιστήριο, που αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα αυτά που έρχονται, η περίοδος ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου 2016, με το κλείσιμο των 440,88 μονάδων, το οποίο ήταν (τότε), το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 27 ετών.

Κατά την περίοδο 2016 - 2019, παρακολουθήσαμε την προσαρμογή των τιμών των μετοχών και των επιχειρηματικών εξελίξεων, στα νέα, “μετά την κρίση” δεδομένα.

Η πανδημία του Covid, προς έκπληξη πολλών, δε διέκοψε την ανοδική δυναμική της ελληνικής οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς, που είχε αρχίσει να επιταχύνεται ήδη από το 2019 (ο ΓΔ κατά το 2019 αυξήθηκε κατά 49,5%). Αντίθετα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δημιούργησε τις συνθήκες για τη θετικότερη εξέλιξή τους -ενώ παράλληλα καλλιέργησε ένα περιβάλλον για την αύξηση της παραγωγικότητας σε διεθνές επίπεδο.

 

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα χρόνια 2016 - 2023, ως το “εισαγωγικό” ή το “πρώτο τμήμα” της ανοδικής φάσης του κύκλου. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι,

 

Το 2023, ήταν το πρώτο ξεκάθαρα ανοδικό έτος με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ήταν το πρώτο έτος χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών, με αργή αλλά και σταθερή άνοδο (καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο ΓΔ ήταν ανοδικός) , με κατάρριψη επιπέδων τιμών που διατηρούνταν ως “αντιστάσεις” επί μία δεκαετία και με αυξανόμενη δημοσιότητα για τα όσα συμβαίνουν στη χρηματιστηριακή αγορά.

 

Δύο καταλυτικά γεγονότα, μας επιτρέπουν, να θεωρήσουμε ότι, η πρώτη (εισαγωγική) φάση ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς (2016-2023) έχει τελειώσει και ότι, τις μέρες αυτές, εισερχόμαστε στη β' φάση, μια φάση κατά την οποία, έχει εμπεδωθεί πλέον η αντίληψη ότι η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται πλέον σε μία κατάσταση ανόδου και οι εξελίξεις σ’ αυτή, αρχίζουν πλέον να γίνονται αντιληπτές από ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας. Τα γεγονότα αυτά ηταν: α) Η επενδυτική αναβάθμιση της χώρας και κυρίως η αναβάθμιση από τη Moody’s, το Δεκέμβριο του 2023. β) Η είσοδος του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο.

 

Εκτιμούμε ότι, η χρηματιστηριακή αγορά κινείται πλέον στο δεύτερο στάδιο της δομικής μακροχρόνιας φάσης ανόδου. Και το στάδιο αυτό, θα διαρκέσει μερικά χρόνια.

 

Σε τακτικά χρονικά διαστήματα, προσπαθούμε, μέσα από δημόσιες παρουσιάσεις και συζητήσεις, να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς αυτή εξελίσσεται μέσα στον παρόντα κύκλο.

Τον εντοπισμό αυτόν, τον κάνουμε με βάση τα τρέχοντα γεγονότα και τα χαρακτηριστικά της παρελθουσών προηγούμενων περιόδων. Η καταγραφή της εξέλιξης της αγοράς, κατά τη διάρκεια του κύκλου της, μας επιτρέπει να χαράσσουμε μια πιο πετυχημένη και ασφαλή επενδυτική στρατηγική και να κάνουμε μια πιο πετυχημένη επιλογή μετοχών. Κυρίως όμως, θα μας προφυλάξει, όταν σε μερικά χρόνια, ο κύκλος αυτός θα βαίνει προς την ολοκλήρωσή του.

 

Στην εκδήλωση του Money Show της Θεσσαλονίκης (Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, 1:00 μμ, Αίθουσα “Φουαγιέ”, Ξενοδοχείο Hyatt, Θεσσαλονίκη), θα συζητήσουμε για την εξέλιξη αυτής περιόδου, που ξεκίνησε το 2016 και το πώς φτάσαμε ως εδώ. Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα,  να προσδιορίσουμε τη χρονική διάρκεια της ανοδικής φάσης και τα γεγονότα που, σε μερικά χρόνια, θα μας οδηγήσουν στην “κορύφωση”. Τέλος, θα εξηγήσουμε τα “σημάδια” που θα εμφανιστούν στο μέλλον και τα οποία θα μας “δείξουν” ότι όντως βρισκόμαστε στην κορύφωση, ή πολύ κοντά σ’ αυτή.

 

Θέματα που θα καλύψει η εκδήλωση:

 

  • Οι κύκλοι στην ιστορία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς
  • Ο τελευταίος πλήρης κύκλος: 1984 - 2016
  • Ο τρέχων κύκλος: 2016 - ?
  • Τα “σημάδια” της έναρξης του κύκλου, στο 2016
  • Πώς φτάσαμε έως εδώ - Επισκόπηση της πορείας της αγοράς κατά το 2016-2023
  • Ο επανασυντονισμός της ελληνικής αγοράς, με τις αγορές του εξωτερικού
  • Γιατί όλες οι αγορές κινούνται προς νέα υψηλά;
  • Γιατί είναι πιθανό, η δεκαετία του 2020, να είναι μία εκπληκτική δεκαετία για τα Χρηματιστήρια;
  • Η κίνηση της ελληνικής αγοράς, προς την κορύφωση
  • Η κορύφωση και το τέλος της ανοδικής φάσης
  • Η επενδυτική πολιτική και στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε

 

Να είστε εκεί!

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

1:00 μμ έως 3:00 μμ

Αίθουσα Φουαγιέ

Ξενοδοχείο Hyatt - Θεσσαλονίκη

 

 

 

Διαφημιστικά προηγούμενων σχετικών εκδηλώσεων κατά την περίοδο 2016-2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text