Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Süddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα τα βάζει για πρώτη φορά με τους φοροφυγάδες»

Süddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα τα βάζει για πρώτη φορά με τους φοροφυγάδες»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Süddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα τα βάζει για πρώτη φορά με τους φοροφυγάδες»

«Να φοβάστε!».

Με αυτόν τον επιθετικό τίτλο δημοσιεύεται ρεπορτάζ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Η πρόταση που ακούγεται σαν απειλή απευθύνεται στους Έλληνες φοροφυγάδες. Στο εκτενές άρθρο αναφέρονται με λεπτομέρειες οι εξελίξεις στο κυνήγι της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. «Πολλές φορές λέγεται ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν θέλουν να ελέγξουν τη φοροδιαφυγή. Όμως εδώ και μερικούς μήνες το κλίμα έχει αλλάξει. Οι ελεγκτές επεμβαίνουν με συνέπεια ενώ στους καταστηματάρχες κυριαρχεί ο φόβος».

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει και τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού λίγο αφότου ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία: «Όταν τον Ιανουάριο του 2015 ο αριστερός πολιτικός και αντίπαλος των περικοπών Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία, υποσχέθηκε ‘Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα σταματήσουμε τη φοροδιαφυγή’. Αυτό είχε ειπωθεί ήδη πολλές φορές στην Ελλάδα. Τώρα όμως πράγματι κινείται κάτι».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για μια «νέα αυστηρότητα που δείχνουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ» και τονίζει: «Εδώ και πολύ καιρό περίμενε η Ευρώπη να καταπολεμήσουν οι Έλληνες με σοβαρότητα τη φοροδιαφυγή. Μέχρι πρότινος κυριαρχούσε η εντύπωση ότι δεν θέλουν, ακόμη και εάν τους σέρβιραν τα ονόματα των φοροφυγάδων σε δίσκο.Το 2010 οι Έλληνες έλαβαν από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, τραπεζικά στοιχεία περισσότερων από 2.000 πελατών της ιδιωτικής τράπεζας HSBC. Η λίστα εξαφανίστηκε κάποια στιγμή και όταν επανεμφανίστηκε έλειπαν ονόματα. Η λίστα Λαγκάρντ, η πιο γνωστή από τις πλέον τέσσερις λίστες με συγκεκριμένες ύποπτες υποθέσεις, έγινε σύμβολο του ανεπαρκούς ελεγκτικού ζήλου όταν πρόκειται για πλούσιους Έλληνες. Ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια αργότερα δεν έχει εξεταστεί. Περίπου ένα δισ. ευρώ φορολογικών χρεών ανακάλυψαν οι ελεγκτές, εκ των οποίων εισέπραξαν μόλις 110 εκατομμύρια ευρώ. Οι δίκες καθυστερούν χαρακτηριστικά».

Πηγή : imerisia.gr

20 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text