Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Νέες επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ το 2017 από την Praktiker Hellas

Νέες επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ το 2017 από την Praktiker Hellas

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέες επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ το 2017 από την Praktiker Hellas

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 9 εκατ. ευρώ έχει δρομολογήσει για το 2017 η εταιρεία Praktiker Hellas, η οποία φέτος συμπλήρωσε 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Το επενδυτικό πρόγραμμα, περιλαμβάνει τόσο την ανακαίνιση υπαρχόντων καταστημάτων, με πρώτο αυτό του Ταύρου που θα απαιτήσει δύο εκατ. ευρώ, καθώς και το άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πρώτη προτεραιότητα την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό πρόγραμμα του 2017 θα πάνε στο άνοιγμα ενός μεγάλου καταστήματος στην Ανατολική Αττική, με στόχο να καλυφθεί όλη η ευρύτερη περιοχή, όπου ο όμιλος δεν έχει παρουσία. Έχουν εντοπιστεί δύο ακίνητα και γίνονται οι σχετικές ενέργειες. Το νέο κατάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal θα είναι πλησίον του Ελ. Βενιζέλος.

Η Praktiker Hellas βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανασύνταξης πάνω σε διαφορετικές – σε σχέση με το παρελθόν – βάσεις, μετά την πτώχευση της μητρικής BM Praktiker International GmbH και την εξαγορά του... ελληνικού τμήματος από το μεγάλο καναδικό fund Fairfax Financial Holdings Limited.

Η εταιρεία που πρώτη το 1991 έφερε στην Ελλάδα τη φιλοσοφία του «φτιάξτο μόνος σου» (Do-it-Yourself - DIY), είναι κυρίαρχη στην κατηγορία των τεχνικών πολυκαταστημάτων εδώ και περίπου δυόμιση δεκαετίες.

Είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα στην Ελλάδα στην κατηγορία των ειδών επισκευής σπιτιού και οικιακού εξοπλισμού, ενώ το γεγονός ότι η Fairfax, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds παγκοσμίως πόνταρε τον Απρίλιο του 2014 σ' αυτήν, δηλαδή στο λιανικό εμπόριο, λέει πολλά.

Η Praktiker Hellas έχει ήδη δίκτυο 15 μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων καταστημάτων πανελλαδικά, ενώ απασχολεί 1.400 εργαζόμενους. Τελευταία προσθήκη ήταν το κατάστημα της Ρόδου, το οποίο άνοιξε στις 29 Ιουλίου 2016, ενώ είναι το πρώτο που έγινε υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, έχοντας μάλιστα καινούριο lay aut, σύμφωνα με τις νέες... νόρμες που θέλει να καθιερώσει ο όμιλος.

Το κατάστημα της Ρόδου, είναι μια επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ, με συνολική επιφάνεια 5.100 τ.μ. (εκ των οποίων 2.700 τ.μ. χώροι πώλησης), 170 θέσεις στάθμευσης, διαθέτει 35.000 προϊόντα, ενώ απασχολεί 50 εργαζόμενους.

Το εν λόγω κατάστημα, έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες τόσο του νησιού, όσο και της ευρύτερης νησιωτικής περιοχής, όπως, μεταξύ άλλων, τα νησιά Κως, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Αστυπάλαια.

Οικονομικά αποτελέσματα – μηδενικός δανεισμός

Η Praktiker Hellas είναι ένας αυτοχρηματοδοτούμενος όμιλος, καθώς έχει μηδενικό δανεισμό, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τους καιρούς που διανύουμε. Ότι επένδυση κάνει, την κάνει από ίδια κεφάλαια. Μετά τις περιπέτειες προηγούμενων ετών, το 2015 ήταν μια θετική και κερδοφόρα χρονιά, ενώ και το 2016 είναι ακόμη καλύτερο.

Το 2015 έκλεισε με καλή ρευστότητα, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει στα 167,01 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 3,8% έναντι του 2014, ενώ γύρισε σε κέρδη 2,09 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2,14 εκατ. ευρώ το 2014.

Όπως τόνισε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της Praktiker Hellas κ. Γιάννης Σελαλμαζίδης, «το 2016 τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από το 2015, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και κερδών», όμως απέφυγε να δώσει νούμερα.

Συμπληρώνοντας 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα

Η Praktiker Hellas έχει ένα πανελλαδικό δίκτυο 15 καταστημάτων, απασχολεί 1.400 εργαζομένους, ενώ διαθέτει ένα ταχέως αναπτυσσόμενο e-shop και εξειδικευμένο τμήμα B2B.

Όπως τόνισε κ. Σελαλμαζίδης, «σ' αυτή την 25ετία συνολικά, η Praktiker Hellas έχει καταβάλει ή αποδώσει ασφαλιστικές εισφορές, φόρο μισθωτών υπηρεσιών, Φ.Π.Α. και φόρο εισοδήματος που συνολικά περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας. Πιο αναλυτικά έχει κάνει:

Επενδύσεις: 90 εκατ. ευρώ

Κύκλος εργασιών: 4,2 δισ. ευρώ

Συνολικά κέρδη: 300 εκατ. ευρώ

Απόδοση ΦΠΑ: 262 εκατ. ευρώ

Ασφαλιστικές εισφορές: 150 εκατ. ευρώ

Καταβολή φόρου εισοδήματος: 93 εκατ. ευρώ

Φόροι μισθωτών υπηρεσιών: 27 εκατ. ευρώ

Προσωπικό: 1400 εργαζόμενοι, με 200.000 ώρες εκπαίδευσης

2015 – 2016: Αύξηση του προσωπικού κατά 7% (όχι μόνο λόγω της Ρόδου).

Προϊόντα: 50.000 συνολικά

Πελατολόγιο: 6 εκατ. ετησίως

Χώροι πωλήσεων: 90.000 τ.μ. Φυσικών καταστημάτων + το e-shop

Προμηθευτές

Η Praktiker Hellas συνεργάζεται με περισσότερους από 400 προμηθευτές εκ των οποίων το 76% είναι σημαντικές εταιρείες στην Ελλάδα (παραγωγοί ή εισαγωγείς). Όπως τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Σελαλμαζίδης, «με την πτώχευση της μητρικής είδαμε ποιοι προμηθευτές βοήθησαν, ποιοι στάθηκαν δίπλα μας και ποιοι έδειξαν άλλη στάση.

Όταν πτώχευσε η μητρική, οπωσδήποτε ήταν ένα σοκ, όμως καταφέραμε και σταθήκαμε με συνεργασίες από το εξωτερικό, ακόμα και πρώην ανταγωνιστών μας. Πάντως, η Praktiker Hellas ήταν κερδοφόρα ακόμα και όταν πτώχευσε η μητρική», συμπλήρωσε. Συνολικά αυτή την 25ετία η Praktiker Hellas έχει εξυπηρετήσει 150 εκατ. πελάτες, που μεταφράζεται σε αριθμό πελατών που αγγίζει 15 φορές τον πληθυσμό της χώρας μας.

Προϊοντικό μείγμα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αλυσίδας, η Praktiker μέσω καλών συνεργασιών με προμηθευτές έχει και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι λίαν ανταγωνιστικά και σε καλές τιμές. Αναφορικά με το προϊοντικό μείγμα, αυτό αποτελείται, όπως ο ίδιος τόνισε σε ποσοστό 17,33% από χρώματα και δομικά υλικά, 13,89% από έπιπλα, 13,25% από οικιακά, 12,80 από εργαλεία, 11,87% από ηλεκτρικές συσκευές, 11,19% από είδη φωτισμού και διακόσμησης, 9,89% από είδη υγιεινής και 9,78% από είδη κήπου. Υπάρχει δηλαδή μεγάλη διασπορά...

Πηγή :liberal.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text