Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Η Μέρκελ, η Ελλάδα και οι εκλογές

Η Μέρκελ, η Ελλάδα και οι εκλογές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Μέρκελ, η Ελλάδα και οι εκλογές

Από την Ξένια Κουναλάκη.   Εάν παρατηρήσει κανείς τη γλώσσα του σώματος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάθε φορά που ερωτάται για την Ελλάδα, διακρίνει μια σύσπαση στο πρόσωπό του, μια διάχυτη ειρωνεία, λες και πλέον δεν μπορεί καν να θυμώσει για το ζήτημα, ίσως επειδή έχει σοβαρότερα προβλήματα για να ασχοληθεί. Την περασμένη εβδομάδα π.χ., έτσι χαλαρά και σαδιστικά, προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες πέταξε ξανά ένα υπονοούμενο περί Grexit, λέγοντας ότι η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα έχει απορρίψει την εναλλακτική πρότασή του («πενήντα δισ. για να φύγετε») και συνεπώς άλλος δρόμος δεν υπάρχει παρά η πλήρης συμμόρφωση με τις αυστηρές επιταγές για πλεονάσματα κ.λπ.

Η Γερμανία έχει μπει ήδη σε περίοδο προεκλογικής εκστρατείας αφότου η Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία, στις 20 Νοεμβρίου. Δύο εβδομάδες αργότερα πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο συνέδριο του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην Εσση, όπου επανεξελέγη επικεφαλής του CDU με το σταλινικό ποσοστό του 89,5%. Εκεί η Μέρκελ υποσχέθηκε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογο προσφυγικό κύμα με αυτό του 2015, ενώ έριξε και την ιδέα της απαγόρευσης της μπούργκας σε δημόσιους χώρους, που συγκινεί συντηρητικά ακροατήρια. Παρ’ όλα αυτά, οι επικριτές της προσφυγικής της πολιτικής, όχι μόνο στις τάξεις των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, αλλά και μέσα στο δικό της κόμμα, είναι πολλοί. Ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας θα μπορούσε να προκαλέσει νέα μαζική έξοδο προσφύγων, γι’ αυτό άλλωστε η Γερμανία αντιδρά στις προτάσεις της Αυστρίας για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.


Θεωρίες συνωμοσίας

Γερμανικές ιστοσελίδες αμφισβητούμενης αξιοπιστίας έχουν αρχίσει ήδη να διατυπώνουν θεωρίες συνωμοσίας, πως δυσαρεστημένοι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι επιτρέπουν σε παράνομους μετανάστες με ποινικό μητρώο, όπως ο δράστης της δολοφονίας του Φράιμπουργκ, να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα για να τιμωρήσουν «τη χώρα της Μέρκελ και του Σόιμπλε» για την παρατεταμένη κακοδαιμονία τους. Ρεπορτάζ αυτού του είδους, που βασίζονται στην αρχή της «μετα-αλήθειας» (post truth), της εσκεμμένης παραποίησης της πραγματικότητας, είναι πιθανόν να επηρεάσουν τους συσχετισμούς κατά την προεκλογική περίοδο στη χώρα, όπως συνέβη στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο πλαίσιο εσωκομματικών πιέσεων και περιορισμένης ασυλίας της καγκελαρίου από τα ΜΜΕ, ο Σόιμπλε είναι ο πιο ισχυρός πόλος συσπείρωσης. Είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός και εκείνος που καλείται πάντα να αναλάβει το «μασάζ» των βουλευτών σε δύσκολες ψηφοφορίες. Μια έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, όμως, δεν θα μπορούσε να τη δικαιολογήσει στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Εχει επανειλημμένως δεσμευτεί ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και δεν έχει την πολυτέλεια να αθετήσει αυτήν την υπόσχεση. Θα επιχειρήσει να βρει μια ενδιάμεση λύση, συνεννόησης με το Ταμείο, που δεν θα χρειαστεί κάποια δύσκολη δοκιμασία στην Μπούντεσταγκ.


Πηγή: kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text