Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Το Χρηματιστήριο αποδεικνύει ότι έχει ξεπεράσει την κρίση του

Το Χρηματιστήριο αποδεικνύει ότι έχει ξεπεράσει την κρίση του

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το Χρηματιστήριο αποδεικνύει ότι έχει ξεπεράσει την κρίση του

Η σημερινή έντονα ανοδική κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς επιβεβαιώνει ότι, παρά το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον, η οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο κατόφλι της εξόδου από την πολυετή ύφεση.

Η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται από μία σειρά πρόδρομων μακροοικονομικών δεικτών, αλλά και από την καθημερινή ειδησεογραφία.
Ο πληθωρισμός παραμένει μεν αρνητικός, αλλά ο ρυθμός μείωσής του υποχωρεί.
Το ΑΕΠ έδειξε σημεία ανόδου κατά το γ' τρίμηνο (+1,8%), ενώ εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί ανοδικό και κατά το δ' τρίμηνο, ώστε το έτος 2016 να κλείσει -για πρώτη φορά μετά το 2007- με θετικό ΑΕΠ.
Οι εξαγωγές δείχνουν να ανακάμπτουν και να καλύπτουν το χαμένο έδαφος του 2015 και των πρώτων μηνών του 2016.
Τα επαγγελματικά ενοίκια σε πολλές περιοχές της Αθήνας δείχνουν, μετά από πολλά χρόνια, μικρές αυξητικές τάσεις.

Όλα αυτά, αλλά και αρκετά ακόμη, είναι μερικές “δειλές” ενδείξεις ότι, μετά από μία μεγάλη στασιμότητα ή και υποχώρηση στην παραγωγή κατά τη διετία 2014-2016, κάτι μπορεί να αρχίσει να κινείται.

Οι κίνδυνοι είναι βεβαίως υπαρκτοί. Όμως, εκτιμούμε ότι πλέον είναι σημαντικά μικρότεροι σε σχέση με το παρελθόν και πολύ περισσότερο προβλέψιμοι.

Κατά τα τελευταία χρόνια, υποστηρίξαμε την άποψη ότι “οι άνθρωποι και οι κοινωνίες, κάποια στιγμή προσαρμόζονται”. Επαγωγικά, με την ίδια λογική και διαδικασία, προσαρμόζονται και οι οικονομίες.

Δεν περιμένουμε θαύματα στην εξέλιξη του ΑΕΠ και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2017 ή ακόμη και το 2018. Απλά όμως, πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί, ή καλύτερα θα εκκινήσει μία ελαφρά ανοδική πορεία. Η οικονομία είναι πολύ αποδιοργανωμένη και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς αυτή είναι τεράστια, ώστε να μπορέσει άμεσα να πραγματοποιήσει μία δυναμική αντιστροφή (turnaround) στην επί έτη πτωτική πορεία της.

Όμως, σταδιακά θα δούμε ότι, η “οσμή” του κέρδους προσελκύει επενδυτές και χρήμα. Είτε μακροπρόθεσμους, είτε βραχυπρόθεσμους. Είτε για τη χρηματιστηριακή αγορά, είτε για την πραγματική οικονομία. Αλλά, χρειάζεται εμπιστοσύνη για να συμβούν αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώναμε και τον περασμένο μήνα, οι κίνδυνοι από την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς είχαν μειωθεί σημαντικά. Αυτό δείχνει και η ίδια η αγορά μέσα από την ανάλυση των πεπραγμένων της, των δεδομένων της και των τεχνικών της δεικτών.

Συμπερασματικά, συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη μακροπρόθεσμη πορεία της αγοράς και παραμένουμε αγορασμένοι.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text