Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Αμφισβήτηση Μέρκελ και ανησυχία σε όλη την Ευρώπη

Αμφισβήτηση Μέρκελ και ανησυχία σε όλη την Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αμφισβήτηση Μέρκελ και ανησυχία σε όλη την Ευρώπη

Από REUTERS.         «Είναι πολύ νωρίς για πολιτικά συμπεράσματα». H χθεσινοβραδινή προτροπή του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, έπεσε σε ώτα μη ακουόντων, καθώς η πολύνεκρη επίθεση της Δευτέρας έδωσε τροφή στον μύλο των επικριτών της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ. Από την ΑfD ώς τον Νάιτζελ Φάρατζ και την κυβέρνηση της Σλοβακίας, περνώντας από τη βαυαρική CSU, η ευρωπαϊκή ξενοφοβική συμμαχία έτριβε τα χέρια της όσο υπήρχε η υποψία πως ο δράστης ήταν πρόσφυγας, και δεν άλλαξε στάση ούτε όταν οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν γνωρίζουν.

«Το χρωστάμε στα θύματα και σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας να ξανασχεδιάσουμε ολόκληρη την πολιτική μετανάστευσης και ασφάλειας», δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ ηγετικό στέλεχος της αντιισλαμικής AfD έκανε λόγο για τους «νεκρούς της Μέρκελ», την οποία ονόμασε «τρομοκαγκελάριο». Στον διαγωνισμό χυδαιότητας διακρίθηκε ο Ολλανδός πολιτικός Χερτ Βίλντερς, αναρτώντας φωτογραφία με την Αγκελα Μέρκελ βαμμένη στο αίμα. «Ξεχειλίζει το ποτήρι της υπομονής με τους μετανάστες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ενώ ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών, Αντρέι Μπάμπις, απεφάνθη ότι «δεν υπάρχει χώρος στην Ευρώπη για μετανάστες».

«Τραγικά νέα από το Βερολίνο, αλλά δεν εκπλήσσομαι. Τέτοιου είδους περιστατικά θα είναι η κληρονομιά της Μέρκελ», ισχυρίστηκε ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ. «Ο Φάρατζ κατηγορεί πολιτικούς για τις ενέργειες εξτρεμιστών; Νάιτζελ, αυτά είναι επικίνδυνα μονοπάτια», του απάντησε ο Μπρένταν Κοξ, σύζυγος της βουλευτού των Βρετανών Εργατικών Τζο Κοξ, η οποία δολοφονήθηκε τον Ιούνιο από νεοναζί οπαδό των θεωριών του Φάρατζ.

«Δεν υπάρχει καμία “πολιτική απάντηση” στο μίσος. Μόνο η ψυχραιμία, η λογική και η ανθρωπιά. Και ο κοινός αγώνας για την ελευθερία», υποστήριξε ο γνωστός για την κόντρα του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, κωμικός Γιαν Μπέμερμαν.

Σε διαδοχικές ανακοινώσεις τους, οι τζιχαντιστές υποστηρίζουν ότι η καγκελάριος έβαλε τη Γερμανία στο στόχαστρο της ισλαμικής τρομοκρατίας με την απόφασή της να στηρίξει τις επιχειρήσεις κατά του ISIS – αλλά οι επικριτές της καγκελαρίου δεν αναφέρονται καθόλου στην απόφαση αυτή, με την οποία συμφωνούν. Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι οι ευθύνες της καγκελαρίου βρίσκονται στο γεγονός ότι άφησε, πέρυσι, σχεδόν 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο να περάσουν τα σύνορα της χώρας.

Το πρακτορείο Reuters υπενθύμισε, ως απάντηση, τις πρόσφατες επισημάνσεις ενός παρατηρητή που, λόγω της απόστασης, έχει μια συνολική ματιά στα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. «Ηλίθιοι όπως ο Φάρατζ και η Μαρίν Λεπέν προτείνουν απλοποιητικές λύσεις για τα ουσιαστικά προβλήματα της Ευρώπης, που δεν έχουν καμία σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», είπε ο νομπελίστας πρώην πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ, Χοσέ Ράμος-Χόρτα. «Αγνοούν τα μακροχρόνια δομικά οικονομικά προβλήματα της Δύσης. Οι πληθυσμοί των δυτικών χωρών γηράσκουν και αυξάνονται οι κοινωνικές δαπάνες, χωρίς να αυξάνεται η παραγωγικότητα», σημείωσε ο Χόρτα.

Επί του πρακτέου, ο Πέτερ Νόιμαν, ειδικός στην ισλαμική τρομοκρατία στο Κινγκ’ς Κόλετζ του Λονδίνου, υποστήριξε ότι «η ατομική μας συμπεριφορά πρέπει να αλλάξει όσο λιγότερο γίνεται». «Η τρομοκρατία θέλει να τρομοκρατήσει. Αυτό μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Το “Ισλαμικό Κράτος” φυσικά απέχει πολύ από το να καταλύσει ή να θέσει σε κίνδυνο το γερμανικό κράτος. Είναι όμως ικανό να διχάσει τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος πολώνει το κλίμα, παίζει το παιχνίδι των τρομοκρατών», είπε.

Αυστρία: Φόβοι για μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις

Η αυστριακή αστυνομία θα διανείμει 6.000 συναγερμούς τσέπης για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες πρόληψης περιστατικών παρόμοιων με τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα την περασμένη χρονιά στη Γερμανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι μια εθνική εκστρατεία που επικεντρώνεται κυρίως στις γυναίκες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Καρλ-Χάινζ Γκρουντμποέκ. Εφόσον ενεργοποιηθούν, οι μικρές αυτές συσκευές θα εκπέμψουν έναν οξύ, διαπεραστικό ήχο, σκοπός του οποίου είναι η εκδίωξη των πιθανών δραστών.

Στο μεταξύ, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την ασφάλεια σε όλα τα χριστουγεννιάτικα δημόσια δρώμενα των ημερών. Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες αναμένεται να επισκεφθούν την αυστριακή πρωτεύουσα για την αλλαγή της χρονιάς, στο κέντρο της οποίας θα διεξαχθεί το ετήσιο μεγάλο πάρτι για τον ερχομό του νέου χρόνου. Επομένως, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, στο πλαίσιο των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας θα χορηγηθούν συναγερμοί τσέπης και σε όλους τους παρευρισκόμενους του πάρτι.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες του αυστριακού κράτους φαίνεται να έχουν κάποια βάση, καθώς συνελήφθη την Τρίτη ένας 25χρονος Μαροκινός που αιτούνταν άσυλο στη χώρα, ο οποίος είναι ύποπτος για τον σχεδιασμό επίθεσης στην πόλη Σάλτσμπουργκ κατά την περίοδο των γιορτών. Παρότι δεν βρέθηκε «υλικό αναγκαίο για την εκδήλωση επίθεσης» στον χώρο υποδοχής αιτούντων άσυλο, όπου διέμενε ο νεαρός άνδρας, υπάρχουν κατηγορίες εναντίον του για συμμετοχή σε μία μη προσδιορισμένη «τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε με ανακοίνωσή του το εισαγγελικό γραφείο του Σάλτσμπουργκ. «Η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί τους τελευταίους μήνες πως ορισμένοι άγνωστοι άνδρες συζητούσαν για πιθανή τρομοκρατική επίθεση στο Σάλτσμπουργκ την περίοδο των Χριστουγέννων», ανέφερε επιπλέον το γραφείο του εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντας τον Μαροκινό ως τον κύριο ύποπτο. Η πόλη του Σάλτσμπουργκ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, είναι ένα από τα κύρια τουριστικά κέντρα της χώρας, γνωστή ως η γενέτειρα του Μότσαρτ και διάσημη για τη χριστουγεννιάτικη αγορά της, κάτι που την καθιστά ιδανικό στόχο για επίδοξους τρομοκράτες.

Πηγή :kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text