Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Οι γκουρού των αγορών προβλέπουν το 2017

Οι γκουρού των αγορών προβλέπουν το 2017

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι γκουρού των αγορών προβλέπουν το 2017

Επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, με περαιτέρω μείωση της ανεργίας αλλά και άνοδο του πληθωρισμού στον στόχο της Federal Reserve, προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg για το 2017 και διακρίθηκαν το 2016 για την ακρίβεια των προβλέψεών τους. Αλλοι αναλυτές, όμως, που έδωσαν τις δικές τους εκτιμήσεις στους Financial Times είναι πιο επιφυλακτικοί, ενώ συγκαταλέγουν στους σημαντικούς παράγοντες για το 2017 τις συνομιλίες για το Brexit και τη συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για τη μείωση της παραγωγής «μαύρου χρυσού».

ΗΠΑ: Ο Κριστόφ Μπαρό, επικεφαλής των οικονομολόγων της Market Securities LLP στο Παρίσι, προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ στο 2,5%-3% και εκτιμά πως «τα νοικοκυριά θα αποτελέσουν κύριο μοχλό της ανάπτυξης, καθώς θα μειώνεται η ανεργία και θα αυξάνονται οι μισθοί». Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της αγοράς στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, η Τζένι Τζόουνς της Schroders, μιλώντας στους FT, πρόβλεψε ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιτύχει πολλούς από τους στόχους του, αλλά η αγορά το έχει προεξοφλήσει και ενδέχεται να επακολουθήσει «απογοήτευση».

Brexit και επιπτώσεις: Μιλώντας στους FT ο Ντέιβιντ Φόλκερτς Λαντάου της Deutsche Bank και ο επίσης Γερμανός οικονομολόγος Στέφαν Σνάιντερ, επισημαίνουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το τι συνεπάγεται η απόσχιση της Βρετανίας από την Ε.Ε. για το μέλλον του ευρώ, δεδομένου ότι το 2017 είναι έτος εκλογών σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία. Αν επικρατήσουν οι πολιτικοί σχηματισμοί που εναντιώνονται στο ευρώ, οι παραπάνω αναλυτές θεωρούν πιθανό να επιβεβαιώσει η Γερμανία την επιθυμία της να διασώσει το νόμισμα, καθώς «τα υπέρ του ενιαίου νομίσματος μάλλον υπερκαλύπτουν τα κατά για τη Γερμανία, και όχι μόνον επειδή σε περίπτωση κατάρρευσής του θα υπερτιμηθεί δυσανάλογα το δικό της νόμισμα».

Πετρέλαιο: Ο Μάικλ Γουίτνερ της Societe Generale, μιλώντας στους FT, τόνισε ότι το πόσο θα παραμείνουν πάνω από τα 50 δολάρια οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες. Πρώτον, αν θα μειώσουν την παραγωγή οι δύο σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Δεύτερον, αν θα ανακάμψει η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών. Τρίτον, αν θα αποδειχθεί βιώσιμη η προσφορά από τη Λιβύη και τη Νιγηρία που έχουν εξαιρεθεί από την πολυμερή συμφωνία.

Η Fed αλλάζει πολιτική

Η προοπτική να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έπειτα από μια σημαντική αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική εντός του 2017 ήταν ο παράγοντας που εξώθησε πολλά μέλη της Federal Reserve να μιλήσουν για τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2017, ενώ παλαιότερα αναφέρονταν μόνον σε δύο. Αυτό δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που τήρησε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ στις 13 και στις 14 Δεκεμβρίου και τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Προκύπτει ότι τα περισσότερα στελέχη της Fed διαβλέπουν την πιθανότητα υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ το 2017 ως αποτέλεσμα μιας πιο αναπτυξιακής δημοσιονομικής πολιτικής που αναμένεται να εφαρμόσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Με το ίδιο σκεπτικό, άλλωστε, θεωρούν πιθανή μια μείωση της ανεργίας κάτω από τα συνήθη και θεωρούμενα φυσιολογικά επίπεδα για τις ΗΠΑ και εξίσου πιθανή τη συνεπακόλουθη επιτάχυνση του πληθωρισμού. Ως εκ τούτου θεώρησαν αναγκαίο να προειδοποιήσουν για το ενδεχόμενο αλλαγής στη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας, καθώς διαβλέπουν την πιθανότητα να χρειαστεί μια πολύ πιο εσπευσμένη αύξηση του κόστους δανεισμού.

Πηγή: kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text