Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | 17.000 σελίδες χωρίς πολιτικές ευθύνες...

17.000 σελίδες χωρίς πολιτικές ευθύνες...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
17.000 σελίδες χωρίς πολιτικές ευθύνες...

Από τον Σταυρόπουλο Λάμπρο.      Από τις 17.000 σελίδες μαρτυρικών καταθέσεων, ύστερα από οκτώ μήνες εργασιών και χιλιάδες ώρες συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, αυτό που προέκυψε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερεύνησε την υπόθεση των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ είναι ότι ουδεμία ένδειξη ποινικής ευθύνης πολιτικού προσώπου προκύπτει και ως εκ τούτου δεν επίκειται περαιτέρω προκαταρκτική εξέταση από τη Βουλή. Αύριο το απόγευμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να καταθέσουν τις δικές τους πορισματικές εκθέσεις, επιβεβαιώνοντας... ότι διαφωνούν, ακόμη και για τα θέματα διαφάνειας και διαφθοράς.

Ψάχνουν τράπεζες και δάνεια

Ενώ για το «τρίγωνο της διαπλοκής» μεταξύ τραπεζών, κομμάτων και ΜΜΕ, την ύπαρξη του οποίου εντοπίζει με έμφαση η πρόταση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το μόνο που αναδεικνύεται είναι ενδείξεις για περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, και αυτές για τις τράπεζες και τους όρους που χορηγούσαν τα δάνεια. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «κατάρρευση του αφηγήματος» του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει: «Ανθρακες ο θησαυρός». Ωστόσο η πλειοψηφία επιμένει: «Τρίγωνο της διαπλοκής υπήρξε, με πλευρές εμφανείς, λιγότερο εμφανείς ή και αφανείς».

Η παραδοχή ωστόσο που υπάρχει στο πλειοψηφικό πόρισμα ότι «αποτελεί πολιτική αφέλεια να περιμένει κάποιος ότι οι περιπτώσεις εμφανών σχέσεων που θα μπορούσε να αποκαλύψει η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής θα ήσαν πολλές στον αριθμό», καθώς και η διαπίστωση ότι «θα ήταν πολιτική υποκρισία εάν από την απουσία πληθώρας αποδείξεων επιχειρούσε κάποιος να συμπεράνει ότι διαπλοκή δεν υπήρξε», καταδεικνύει ότι η διερεύνηση που έγινε δεν παρήγαγε χειροπιαστά αποτελέσματα με ακράδαντα επιχειρήματα και στοιχεία.

Παρά ταύτα, κατά την πλειοψηφία, προκύπτει μια απορρέουσα από τις δανειακές συμβάσεις γενίκευση ενός φαινομένου απουσίας ουσιαστικών κανόνων στη δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων και αποτελεσματικής εποπτείας της δανειοδότησης αυτής, καθώς και παραβάσεις τυπικών νόμων, κανονισμών τραπεζών, τραπεζικής πρακτικής. Ετσι, η πλειοψηφία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρήζουν περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορηγούσαν δάνεια τραπεζικά στελέχη. «Παραβιάστηκαν νόμοι και διατάξεις, άρα χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης η πρακτική που ακολούθησαν τα τραπεζικά στελέχη για αθρόες δανειοδοτήσεις χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις χορήγησής τους ενάντια στις εισηγητικές τους εκθέσεις» δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή Σπ. Λάππας.

Το πόρισμα της αντιπολίτευσης

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει έτοιμο το δικό της πόρισμα, στο οποίο θα αναδεικνύονται οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη δανειοδότησή του από την Εθνική Τράπεζα με κριτήρια όχι αποκλειστικά χρηματοοικονομικά. Ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης είπε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι ο Αλ. Τσίπρας «είναι ο μόνος αρχηγός κόμματος που ζήτησε δάνειο πέραν της τραπεζικής πρακτικής». Ενώ για τα δάνεια ΠαΣοΚ και ΝΔ (συνολικού ύψους 401 εκατ. ευρώ) η ΝΔ αντιτείνει τη δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Βορίδης, «δανειοδοτήθηκε με τον ίδιο τρόπο όπως και τα υπόλοιπα κόμματα - με μελλοντικές εκχωρήσεις». Επίσης, το πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα με offshore στο μετοχικό κεφάλαιο της κομματικής εφημερίδας του, ενώ θα εγείρεται και ζήτημα σχετικά με τη μεταβίβαση του κτιρίου της πλατείας Κουμουνδούρου.

Οσον αφορά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το δικό της πόρισμα, αναμένεται να υπάρχει και εκεί αναφορά για το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ και τα περί offshore της εφημερίδας «Αυγής», ενώ το στίγμα το έδωσε ο εισηγητής της Α. Λοβέρδος, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή τόνισε ότι «κατέρρευσε όλη η φιλολογία περί τριγώνου διαπλοκής». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ποτάμι διά του Γ. Μαυρωτά κατέθεσε ήδη δικό του υπόμνημα 15 προτάσεων, όπου υπάρχουν αναφορές μεταξύ των άλλων τόσο στο ύψος των δανείων που πήραν στο παρελθόν ΝΔ και ΠαΣοΚ όσο και στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς την Εθνική Τράπεζα σχετικά με τη δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με δικό του πόρισμα θα προσέλθει και το ΚΚΕ αποτιμώντας ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού τη δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής.

Πηγή : tovima.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text